Voorbeschouwing | Roda wacht heet avondje op de Vijverberg

Morgen (vrijdag) trappen De Graafschap en Roda JC Kerkrade om 20:00 uur speelronde 27 van de Eredivisie af. Stadion de Vijverberg is het toneel voor een onderling duel tussen twee promovendi van afgelopen zomer, die in de komende weken alles in het werk zullen stellen om ook volgend seizoen Eredivisie-voetbal te spelen. Te beginnen morgenavond, wanneer het voor de Superboeren erop of eronder is om plek 18 op de ranglijst te verlaten.

Het lijkt haast een zekerheidje dat we een duel gaan zien tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd zullen zijn. Zowel Roda JC als De Graafschap kende na de winterstop een opleving. De Kerkradenaren gingen in de negen duels sinds de hervatting alleen onderuit tegen het in een blakende vorm verkerende AZ (0-1), het op dat moment goed lopende Twente (0-1) en Vitesse (1-2 door doelpunt in de slotminuut). Bovendien blijken de geel-zwarten, mede door een klinkende 0-5 overwinning bij Heracles Almelo, in de 9 duels in 2016 bijna net zo productief (13 doelpunten) als in de gehele eerste seizoenshelft (14 doelpunten). Positieve tendensen dus, hoewel de ploeg van Darije Kalezic toch vooral met een kater de voorbereiding op het duel van morgenavond zal zijn ingegaan; de ultra-late zeperd tegen Vitesse van afgelopen week had met een fractie meer scherpte immers voorkomen kunnen worden. Het gat naar de nacompetie-plekken bedraagt desalniettemin, met nog 8 wedstrijden op het programma, 6 punten. Voeg daaraan toe dat Roda tegen drie van de vier ploegen onder haar op de ranglijst nog een direct duel speelt, en we kunnen stellen dat de Limburgers de regie aardig in handen hebben.

De tegenstander | Superboeren loeren op play-offs
De Graafschap is dus de eerste van die drie ploegen waar Roda op stuit. De Doetinchemmers vormen geen bedreiging meer voor de positie van de Kerkradenaren op de ranglijst, aangezien het gat van 14 punten zelfs bij een eventuele thuiszege morgenavond te groot is om nog te overbruggen. Ook de nummer 15 op de ranglijst, Willem II, lijkt buiten schotsafstand te zijn beland, want de voorsprong van de Tilburgers bedraagt niet minder dan 11 punten. Conclusie: het hoogst haalbare voor de manschappen van Jan Vreman is een plekje in de play-offs, waarmee in ieder geval directe degradatie naar de Jupiler League vermeden zou worden. Dat klinkt wellicht enigszins somber, maar als we beseffen waar de blauw-witten vandaan komen, kunnen we concluderen dat hoop doet leven in de Achterhoek. Met 9 punten uit 9 wedstrijden sinds de winterstop overtrof men immers al ruimschoots totaalaantal van de gehele eerste competitiehelft (5 punten) en heeft het kwetsbaar ogende SC Cambuur nog maar 2 punten voorsprong op de nummer laatst. Daarbij moeten we wel aantekenen dat de laatste Doetinchemse driepunter alweer dateert van 27 januari, toen ADO Den Haag met 3-1 verslagen werd. Op papier zijn de thuisduels tegen Roda JC en Cambuur van alle resterende wedstrijden de duels waarin De Graafschap het meest kansrijk voor een resultaat mag worden geacht; dat de Superboeren morgen in eigen huis D’ran zullen gaan, is dus wel duidelijk.

Historie | Positieve resultaten voor Kerkradenaren
Het duel van morgenavond wordt de 20e ontmoeting tussen beide teams in Eredivisieverband in Doetinchem. Van de voorgaande 19 werden er 5 door Roda winnend afgesloten, tegenover zowel 7 gelijke spelen als nederlagen (doelsaldo 27-31 — -4). In het vorige seizoen boekten de geel-zwarten, zij het in het kader van de Jupiler League, hun meest recente zege op de blauw-witten, toen men na een curieus duel met een 1-2 overwinning van het veld stapte; namens De Graafschap tekende Jerry van Ewijk in het openingskwartier voor een goal én twee gele kaarten, en nadat scheidsrechter Janssen (inderdaad, ook morgen hanteert juist hij de fluit) de thuisploeg in de tweede helft reduceerde tot een negental na rood voor Robin Pröpper, bogen de Roda-verdedigers Bart Biemans en Henk Dijkhuizen in een tijdsbestek van drie minuten de achterstand om naar een uiteindelijke zege. Natuurlijk speelden de ploegen van Kalezic en Vreman eerder in het huidige seizoen ook al tegen elkaar, en wel in de derde speelronde; in een zonovergoten Parkstad Limburg Stadion zorgde Tom van Hyfte na 37 minuten spelen met ‘zijn’ 1-0 voor de enige treffer van de avond. Roda JC Kerkrade - De Graafschap - Tom van Hyfte - ProShotsTom van Hyfte was in het heenduel verantwoordelijk voor de enige treffer. (Pro Shots)

Kruisbestuivingen | Terug op het oude nest
Er lopen nogal wat lijntjes tussen de Vijverberg en het Parkstad Limburg Stadion – en dan heb ik het niet over die witte strepen op de autosnelweg. De selectie van de Trots van het Zuiden herbergt immers een drietal spelers met een verleden in de Achterhoek. Coach Darije Kalezic stond als speler van 2004 tot en met 2006 onder contract bij De Graafschap en was er tussen 2009 en 2011 hoofdtrainer. Tijdens zijn hoofdtrainerschap, waarin hij onder meer promoveerde naar de Eredivisie, werkte hij aldaar samen met onder meer de huidige Roda JC’ers Rydell Poepon en Jordy Buijs. Ard van Peppen stond ook bij de Superboeren onder contract, tussen 2006 en 2008. Aan de overkant zien we bij De Graafschap een drietal aanvallers dat in de afgelopen zomer ook kon rekenen op verregaande interesse vanuit Roda JC, maar uiteindelijk voor hun huidige werkgever koos: Cas Peters, Nathan Kabasele en Piotr Parzyszek.

Info De Graafschap | Smeets grote afwezige
De Graafschap-coach Jan Vreman zal naar verwachting niet meer dan één wijziging in zijn basiselftal doorvoeren ten opzichte van het met 2-1 verloren uitduel bij PEC Zwolle. Middenvelder (en ras-Maastrichtenaar) Bryan Smeets zal de krachtmeting van morgenavond aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege privé-omstandigheden. Daardoor behoudt Youssef El Jebli zijn basisplaats als meest vooruitgeschoven pion op het viermansmiddenveld en komt bovendien de van een blessure terugkerende Andrew Driver als linkermiddenvelder binnen de lijnen. Op die linkerkant krijgt Driver ondersteuning van linksback Jeroen Tesselaar, die zijn basisplek behoudt ten koste van de van een schorsing terugkerende Tolgahan Cicek. De zwakke plek van De Graafschap lijken op papier de vleugelverdedigers Tesselaar en Will, terwijl de voorhoede bestaande uit Vincent Vermeij en Cas Peters een garantie betekent voor veel fysieke duels voor de Roda-defensie. Bovendien beschikt Vreman met Tarfi en Driver in zijn elftal over twee specialisten voor standaardsituaties. Afwezig bij de thuisploeg zijn verder Bannink (buikblessure), reserve-goalie Heusinkveld (pols), Lammers (hoofd), Menting (enkel), Linthorst (knie) en Quekel (teen).

Info Roda JC | Bepalende rol voor het middenveld
Coach Kalezic zag zijn team vorige week het onderspit delven tegen Vitesse, maar dat lijkt geen reden om al te veel te gaan sleutelen aan zijn basiselftal. De oefenmeester besloot meermaals in dit seizoen om zijn formatie aan te passen op tegenstanders met een twee-spitsensysteem door met drie verdedigers én doorgeschoven backs te spelen. De kans dat hij ook in Doetinchem hiervoor kiest lijkt desalniettemin klein, aangezien de middenlinie in de afgelopen weken uitstekend voor de dag kwam; bovendien heeft De Graafschap-coach Vreman tijdens de afgelopen wedstrijden meermaals geschakeld tussen een 4-4-2 met ruit en een 4-3-3 formatie. Derhalve zal Roda naar alle waarschijnlijkheid ‘gewoon’ in haar gebruikelijke 4-4-2 aantreden, waarbij in balbezit Zhukov en Peterson op de vleugels de diepte kunnen opzoeken. Een ander wapen waar de Limburgers morgen gebruik van zullen maken, is de snelle omschakeling vanuit de defensieve organisatie die men bewezen heeft te beheersen. Aangezien de Superboeren onder druk van het thuispubliek de wedstrijd zullen moeten ‘maken’, zullen de Kerkradenaren, net als bij Heracles-uit, in eerste instantie vanuit de omschakeling voetballen. Mede daarom verwachten wij de tegen Vitesse tegenvallende Kristoffer Peterson opnieuw in het basiselftal. Op de linksbackpositie zou Ard van Peppen, indien hij volledig hersteld blijkt van zijn blessure, in plaats van Henk Dijkhuizen in het elftal kunnen komen.

Vermoedelijke opstellingen
De Graafschap: Jurjus – Will, Pröpper, Van de Pavert, Tesselaar – Diemers, Tarfi, Driver, El Jebli – Vermeij, Peters.
Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Dijkhuizen – Inceman, Zhukov, Van Hyfte, Peterson – Poepon, Van Duinen. Benjamin van Leer Pro Shots
Benjamin van Leer heeft de bal klemvast voordat Vincent Vermeij gevaarlijk kan worden. De goalie is het hele seizoen al de onbetwiste nummer 1 onder de lat. (Pro Shots)

De arbitrage is in handen van Ed Janssen. De gediplomeerde vlaggenzwaaiers van dienst luisteren naar de naam Van Zuilen en Honig. De vierde man is de heer Mulder.

De Redactie Voorspelt
Sem: 1-1 | Robbert: 2-2 | Jeroen: 1-1 | Luc: 2-2

Mensen, sluit ramen en deuren, breng uzelf in veiligheid en bewaar vooral de kalmte. Uw kwartet aan verslaggevers toont zich namelijk van haar meest eensgezinde kant door – zonder uitzondering – te stellen dat de punten op de Vijverberg gedeeld zullen worden. De vraag is nu natuurlijk of er morgen nog daadwerkelijk gevoetbald moet worden, of dat we dit zaakje bij de KNVB ook schriftelijk kunnen afhandelen. Wellicht wist u het nog niet, maar aangezien redacteur Robbert’s lievelingsgetal ‘2’ is, voorspelt hij dat beide teams tweemaal tot scoren zullen komen. Luc sluit zich bij deze heldere motivatie van zijn mede-redacteur aan en verwacht dus ook dat er vier maal gescoord gaat worden in Doetinchem. Jeroen en Sem blazen minder hoog van de toren en stellen, op basis van een schat aan ervaring als het gaat om verkeerd voorspelde wedstrijden, dat er na iets meer dan 90 minuten een keurige 1-1 op het scorebord zal staan.

Zoals altijd is de wedstrijd live te volgen op Twitter via het verslag van @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive

Header: Pro Shots

Comments (18)

Comments are closed.