Nabeschouwing – drie punten verhullen problemen bij Roda niet

Gisteravond won Roda JC Kerkrade bijzonder moeizaam met 2-1 van FC Eindhoven. De Eindhovenaren werden daarbij een handje geholpen door twee rode kaarten voor de Kerkradenaren, maar domineerden ook in de eerste helft het spel. Roda JC Live blikt met u uitgebreid terug op het spannende duel.

Roda JC-trainer Trost kon de verwachte basiself het veld in sturen. Dat hield in dat Johan Plat zijn eerste basisplaats kreeg, aangezien eerste spits Frank Demouge een week of drie uitgeschakeld is met een hamstringblessure. Achterin keerde Guy Ramos juist terug van een schorsing, wat inhield dat Crescendo van Berkel weer op de bank plaats mocht nemen. Voor de rest verving Nayib Lagouireh in de voorhoede Brian Jacobs. Trost verklaarde voor aanvang van het duel immers al dat hij ‘het gevoel had dat dit wel eens de wedstrijd van Nayib zou kunnen worden’.

In de eerste tien minuten leek het echter niet alleen de wedstrijd van Nayib Lagouireh te worden, maar de wedstrijd van heel Roda JC Kerkrade. FC Eindhoven werd een kwartier lang van de mat gespeeld en mocht van geluk spreken dat het na een kwartier nog ‘maar’ 1-0 stond voor de geelzwarten. Een prima voorzet van Nayib Lagouireh kwam via een Eindhovens hoofd voor de voeten van Marc Höcher terecht en die pegelde keihard binnen. Wel moet daarbij vermeld worden dat de keeper van FC Eindhoven een niet al te sterke indruk maakte bij die goal.

Wat er na de 1-0 gebeurde, was echter voor de ruim tienduizend toeschouwers lastig te geloven. De Eindhovenaren, die er in dat eerste kwartier totaal niet aan te pas kwamen, werden opeens dominant. Sterker nog: Roda werd plotseling volledig van de mat getikt en leek alleen nog maar achteruit te lopen. Dat was vorig jaar vaak een kwaal na de 1-0 (kijk alleen maar even naar de laatste twee wedstrijden tegen FC Groningen en Go Ahead Eagles), maar met een nagenoeg nieuw elftal en een divisie waarin je boven driekwart van de teams uitsteekt qua kwaliteit mag dat niet meer gebeuren. En toch was dat exact wat er gebeurde na de 1-0, want Eindhoven creëerde een aantal levensgrote kansen. Het was juist Roda JC dat blij mocht zijn dat de rust met een voorsprong werd gehaald.

Iemand die voorop ging in de malaise na de 1-0 was Timo Letschert. De verdediger gaf een gigantische kans weg door Jens van Son niet te dekken bij een hoekschop en bij een nieuwe hoekschop in de tweede helft deed hij dat opnieuw niet. Waar Van Son in de eerste helft nog zo vriendelijk was om van een meter of vier over en naast te koppen, was hij in de tweede helft een stuk minder vriendelijk. Prompt stond Eindhoven op 2-1 en waren ze helemaal terug in de pot, al moet erbij gezegd worden dat het nog discutabel was of het een hoekschop was of niet. Trainer René Trost toonde zich boos op Letschert door tijdens de persconferentie verzuchtend te zeggen: “Ik weet wel wie daar moest staan…”

Maar goed, 2-1, dus. Daartussen zitten nog een aantal evenementen die een kleine bespreking waard zijn. De 2-0 viel uit een vrije trap, die uitstekend werd doorgekopt door Guy Ramos. Ramos, die ondanks enkele foutjes, zich ook al in de eerste helft van grote waarde toonde door een bal voor open doel net op tijd weg te halen. Wat echter vlak naar de 2-0 gebeurde moet je met je eigen ogen gezien hebben om te geloven. Tom van Hyfte, die een matige wedstrijd speelde en in de eerste helft al geel pakte, zette een volledig onbesuisde tackle in op 70 (!) meter van de eigen goal. Ridicuul om te doen met een gele kaart op zak en scheidsrechter Wiedemeijer gaf dan ook de tweede gele kaart aan de Belg, die daardoor zal ontbreken op maandag, als Roda op bezoek mag naar FC Volendam.

En toen werd het dertig minuten tegenhouden voor de Kerkradenaren. Dertig zenuwslopende minuten, waarin Eindhoven enkele gigantische kansen wist te verprutsen. Deels verprutsen, maar deels werd het verschil gemaakt door Roda’s laatste publiekslievelingen: Nathan Rutjes en Bram Verbist. Rutjes liep de halve marathon tijdens de wedstrijd tegen Eindhoven, was bijna overal te vinden en wist ook nog eens bijna door een individuele actie de 3-1 te maken. De kilometervreter wist wederom van geen ophouden en stak er zeker in dat laatste half uur met kop en schouders bovenuit. Dat deed hij samen met Bram Verbist, want ook zijn spel moet je met eigen ogen gezien hebben om het te geloven… Verbist haalde in die dertig minuten de meest onmogelijke ballen uit het doel en verdient daarom de titel Man of the Match.

Het moge echter duidelijk zijn dat er nog veel, heel veel beter moet in het elftal van René Trost. Wederom werden er gisteren op basis van pure vechtlust 3 punten uit het vuur gesleept, maar tegen teams als SC Telstar en FC Eindhoven hoeft het niet op die vechtlust aan te komen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat na een kwartier volledige dominantie het team van Trost opeens compleet de kluts kwijt raakte. Met de schorsingen van Van Hyfte en Dijkhuizen lijkt het op voorhand tegen FC Volendam in ieder geval een lastige klus te worden. Dat gaan we maandag dus zien…

De cijfers:

Verbist – 9. De Man of the Match, zonder enige twijfel. Pakte wel nog een onnodige gele kaart, maar wat heerlijk om te zien hoe hij met het publiek speelt en ondertussen de meest onwaarschijnlijke reddingen verrichtte.

Dijkhuizen – 6,5. Er ontstond niks via zijn kant, dus daar werd het werk prima verricht door de rechtsback, maar met een onbesuisde tackle wordt wel het team gedupeerd.

Ramos – 6,5. Maakte foutjes, maar gaf ook een assist en voorkwam op onwaarschijnlijke wijze een geweldig doelpunt. Dat maakt een hele hoop goed.

Letschert – 5. Dekte in de eerste helft Van Son al niet bij een corner, maar kwam er toen nog mee weg. Een tweede keer lukt dat niet. De concentratie moet wat hoger.

Van Peppen – 7,5. Speelde, eerlijk is eerlijk, een dijk van een wedstrijd. Zette een aantal heerlijke tackles in en was in de eerste helft een aantal keer ontzettend dreigend via de linkerkant.

Rutjes – 8. Kilometervreter, vechter, en dat bij vlagen ook nog eens gecombineerd met goede acties. Hij lijkt alles in zich te hebben om de nieuwe publiekslieveling te worden.

Van Hyfte – 4,5. Zat sowieso al niet in de wedstrijd, maar de tweede rode kaart was echt oliedom. Dit zijn we niet gewend van hem…

Pluim – 6. Speelde een prima eerste twintig minuten, maar deelde daarna mee in de malaise. Probeerde bovendien een aantal acties te ver door te voeren.

Lagouireh – 5. Werd het de wedstrijd van Nayib? Nee, dat werd het niet. Zijn acties kwamen niet tot hun recht en dat is toch waar hij het normaal gesproken van moet hebben.

Plat – 5,5. Kon weinig uitrichten voorin. Tikt de 2-0 prima binnen, maar miste ook een aantal gigantische kansen, die de wedstrijd een stuk relaxter hadden kunnen maken.

Höcher – 6,5. Tot nu toe clubtopscorer en een dragende kracht in het team. Gisteren liep het met Van Peppen op links bij vlagen prima.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.