Nabeschouwing | Een jaar later in de ArenA, een wereld van verschil

Vorig jaar was de poging van Roda JC Kerkrade om een resultaat te behalen in de Amsterdam ArenA na ongeveer vier minuten spelen voorbij. Waar er toen een 2-0 voorsprong voor Ajax op het scorebord stond, was het nu nog gewoon 0-0 na die eerste 240 seconden. Daarna zou zich zowaar een fraai voetbalgevecht gaan ontvouwen in de hoofdstad. 

Aanvankelijk leek het echter alsnog een herhaling van de kansloze exercitie van een jaar eerder te gaan worden. In de eerste acht minuten raakten de Kerkradenaren ongeveer vijf keer de bal en bovendien wist Kasper Dolberg op – onbedoeld – aangeven van Davy Klaassen de openingstreffer op de gigantische schermen te zetten. Na het eerste kwartier konden alle parallellen met die avond in november 2015 echter de prullenbak in. Een oude voetbalwet stelt: je krijgt altijd een kans, en die kreeg Roda na 17 minuten. De eerste keer dat de geel-zwarten voor het doel van Jasper Cillessen opdoken, lag de bal meteen in het mandje. 12 procent balbezit, maar wel 1-1. 

Toch was die goal geen toevalstreffer. Anastasiou had in zijn voorbeschouwing al aangegeven dat het zaak was om, bij balbezit, zo snel mogelijk van eigen helft af te komen en richting Cillessen op te stomen. De eerste keer dat dat lukte, lag de bal er meteen in. Ajagun kreeg de bal wat gelukkig, maar draaide meteen open en legde af op Van Hyfte. Die gaf het leerwerk aan Boysen, die met een perfect getimede pass Auassar voor Cillessen zette. Hop, gelijk. 

Hiermee noemen we meteen enkele namen die gisteren uitblonken. Ajagun debuteerde en deed dat heel aardig. Qua precisie was het af en toe nog wat slordig, maar de aanvallende middenvelder liet zien vliegensvlug te zijn en bovendien te beschikken over het nodige voetbalvernuft; gogme, zo u wilt. Ook Boysen, die tegen Heracles nog anoniempje speelde, deed het goed in de ArenA. Zijn assist was wonderschoon, maar de linksbuiten viel vooral in verdedigende zin op, samen met de back achter hem – de ooit verguisde Ard van Peppen. Over Roda’s linkerkant wist Ajax nauwelijks gevaar te stichten en dat was voor een groot deel aan dit tweetal te danken. 

Voorin deed Rosheuvel precies wat hij deze wedstrijd moest doen. Heel hard rennen op elke bal, vechten, en dan maar hopen dat het wat oplevert. En dat deed het; hij hield in z’n eentje ongeveer drie Ajacieden bezig en sleepte menig vrije trap uit het vuur. Achter hem sloot Auassar bij wanneer het kon. Auassar, de grote regisseur op het middenveld. Tactisch sterk, technisch goed en met twee goals in twee wedstrijden inmiddels al van grote waarde. 

Achterin vielen naast Van Peppen ook Kum en Ananou op. Allebei ruimden zij veel op en dat deden ze ook nog eens met een bepaalde rust die al jaren niet meer gezien is in de kerkraadse defensie. Akkoord, de eerste tegentreffer was slordig verdedigd. Bij de 2-1 was het echter vooral Dolberg die zijn klasse liet zien  en niet zozeer het centrale duo dat zich zwak toonde. Als je die goal toch aan iemand wilt wijten, komen we bij Martin Milec. De rechtsback viel ruim 55 minuten uit de toon. Hij dekte Sinkgraven absoluut niet kort genoeg, zat met zijn tackles regelmatig mis en was vaak niet op tijd terug uit een aanvallende setting. 

Mooi om te zien in deze was de wissel van Milec, uitgevoerd door Yannis Anastasiou. Net als tegen Heracles kwam deze wissel precies op tijd, was het volkomen logisch en miste deze haar uitwerking niet. Ananou ging rechtsback spelen en Brouwers kreeg de kans om zich te revancheren in het centrum. Dat deed hij naar behoren, en met Ananou aan de rechterkant kreeg Roda meer grip op de wedstrijd. Sterker nog, de late gelijkmaker kon absoluut niet onverdiend genoemd worden. Roda creëerde in die fase aardig wat kansen en had ook al eerder de gelijkmaker tegen de touwen kunnen schieten. 

Om de parallel met vorig seizoen weer te trekken : Roda toonde veerkracht in de Amsterdam arena tot twee keer toe. Roda speelde bij vlagen goed verzorgd countervoetbal en voldeed daarmee precies aan wat er tegen Ajax gevraagd wordt. En dus nam Roda voor het eerst sinds 2013 weer eens een punt mee uit de hoofdstad van ons land. Een grote boost voor volgende week, wanneer een ongetwijfeld getergd Vitesse op bezoek komt. Dan zullen de punten, drie, voor het eerst binnengehaald moeten worden. Met een straks nog beter ingespeeld elftal is er geen enkele reden om niet vol vertrouwen naar dat duel uit te kijken. 

Morgen verschijnt de Top/Flop van het duel tussen Ajax en Roda JC, inclusief spelersbeoordelingen, op onze site.  

Comments (26)

Comments are closed.