Nabeschouwing | Formidabel Roda troeft gemakzuchtig PSV af in bekerthriller

Als de bekeroverwinning op PSV in het vorige seizoen al bestempeld werd als een stunt, dan beraden we ons nog welk predikaat op de prestatie van gisteravond geplakt dient te worden. Jupiler League-topper Roda JC, dat vrijdag nog alle hoeken van het veld te zien kreeg door hekkensluiter RKC Waalwijk, steeg gisteravond in het Parkstad Limburg Stadion boven zichzelf uit en gaf de Eindhovense Eredivisie-koploper, aan de hand van een sterk collectief, het nakijken met een 3-2 overwinning na verlenging. Roda JC Live beschouwt dit duel al te graag nog een keer na.

Trainer René Trost koos ervoor om, in tegenstelling tot de eerdere bekerduels, niet het gehele basiselftal om te gooien. Hij wijzigde zijn opstelling op slechts 3 posities; Benjamin van Leer, de vast doelman in het bekertoernooi, nam de positie onder de lat van Bram Verbist over, jeugdproduct Daryl Werker maakte in het hart van de verdediging zijn debuut als basisspeler ten koste van Crescendo van Berkel en in de spits werd Anco Jansen geposteerd, wat deels veroorzaakt werd door de blessures van Johan Plat en Frank Demouge. PSV-coach Phillip Cocu was ervan overtuigd dat de klus ook met een aantal bankzitters geklaard kon worden; Remko Pasveer, Nicolas Isimat-Mirin, Joshua Brenet, Marcel Ritzmaier en Jürgen Locadia verschenen aan de aftrap, waardoor Jeroen Zoet, Karim Rekik, Santiago Arias, Adam Maher en Luciano Narsingh op de bank werden gehouden. Daarmee herbergden de bezoekers nog steeds voldoende kwaliteiten om Roda opzij te schuiven. Zou je denken.

Merkwaardige openingsfase
Niets bleek echter minder waar, want al na 5 minuten nam de thuisploeg het heft in handen. Waar Pasveer in eerste instantie een inzet van Van Hyfte van dichtbij kon pareren, plaatste diezelfde Van Hyfte enkele seconden later het leerwerk alsnog in de kruising en stond het zomaar 1-0 voor de geel-zwarten. Het was voor de bezoekers nog geen reden om wakker te worden, want met 3 onzorgvuldige terugspeelballen duidde niets erop dat Roda de minst gepasseerde defensie van het betaald voetbal tegenover zich had staan. Aan de overkant besloot raspaardje Depay om met een voorzetje achter het standbeen op de proppen te komen, hetgeen resulteerde in een massaal fluitconcert vanaf de tribunes gevuld met 9440 toeschouwers. Gelukkig voor PSV wordt voetbal niet alleen op mentaliteit, maar ook op kwaliteit beslist; eerst haalde Hicham Faik nog twee ballen van de doellijn, even later kwam de gelijkmaker alsnog op het scorebord toen Luuk de Jong een uitgespeelde aanval kon afronden. Een sterke fase van de gasten volgde, maar Roda kon in de eerste helft betrekkelijk eenvoudig stand houden.

Ook na de theepauze bleken de Kerkradenaren een geduchte tegenstander. Het duo Biemans-Werker speelde alsof ze al jarenlang samen het centrum van de verdediging vormden en nadat PSV de eerste kans in de tweede helft niet benutte, vatten de Limburgers de Eindhovense koe bij de hoorns. Het besef dat er daadwerkelijk een resultaat te halen viel maakte zich meester van de spelers en steeds vaker ontfutselde Jansen of een van de andere middenvelders, meestal Faik, de bal in de PSV-opbouw. Diezelfde Jansen, die naarmate de wedstrijd vorderde steeds vaker als winnaar uit de persoonlijke duels kwam en sterk en slim aan de bal was, miste de opgelegde kans op de 2-1 door vrij voor de keeper voorlangs te punteren. Toch sprong Roda efficiënt met haar kansen om; nieuweling Gyasi joeg na een korte combinatie met Jansen de bal in de kruising en zette Roda een kwartier voor tijd opnieuw op voorsprong. Het was het eerste schot op doel van de Limburgers sinds een doelpoging in de 9e minuut. PSV had vlak daarvoor toch maar besloten om Maher en Narsingh binnen de lijnen te brengen maar kreeg dus toch het deksel op de neus.

Anco Jansen in actie tegen PSV-back Arias (Pro Shots)
Anco Jansen in actie tegen PSV-back Arias. (Pro Shots)

Gelijkmaker, maar geen genadeklap
Maar tegentreffers bleken de enige motivator voor het lamlendige PSV, dat met 63,3% balbezit desalniettemin vooral afhankelijk leek van bevliegingen van Depay en Wijnaldum. Laatstgenoemde vond in de 82e minuut een gaatje in de hechte Roda-defensie, vond Van Leer op zijn weg, maar in de rebound was het Luuk de Jong die zijn tweede treffer van de avond liet aantekenen. Zo stond het 2-2, Cocu vertrok geen spier, de PSV-spelers oogden zelf bijzonder opgelucht en aan Roda-zijde moest een aantal spelers de domper verwerken; zo dichtbij, maar het dreigde toch mis te gaan. Wat opviel was dat met name Jansen, maar ook Van Peppen en Pluim het moment aangrepen om hun medespelers te motiveren om te blijven strijden. Die werklust was voor de volle 90 minuten zichtbaar en dus verdiende de ploeg een verlenging.

De verlenging kende de best mogelijke climax. Hicham Faik, die de lakens uitdeelde op het middenveld, het spel van zijn eigen ploeg regisseerde en het spel van de tegenstander ontregelde, ging in de 98e minuut achter de bal staan voor een vrije trap vlak buiten het zestienmetergebied. De bal belandde precies waar iedere Koempel hem wilde hebben; bovenin de korte hoek waar Pasveer er nooit bij kon. Het was zoals gezegd de kroon op een fantastische wedstrijd van de jonge middenvelder, die in de afgelopen maanden ook vaak genoeg bekritiseerd werd maar zich gisteren een klein beetje onsterfelijk maakte. In de dikke twintig minuten die volgden was het ouderwets pompen of verzuipen voor de geel-zwarten en werd er, buiten een reuzekans voor Tom van Hyfte, niet meer aan aanvallen gedacht. Werker en Biemans pegelden alles wat in hun buurt kwam richting de Hornbach, Monteyne voorkwam met een onwaarschijnlijk goed uitgevoerde tackle een zeker doelpunt van Depay, het middenveld vond haar zeventiende adem van de avond en Van Leer liet zich niet meer verschalken door het Eindhovense sterrenensemble, dat zich natuurlijk dood mocht schamen dat het zich zo liet aftroeven door een Jupiler League-club. De overwinning werd over de streep getrokken en met twee derby’s in de Jupiler League en een kwartfinale tegen Excelsior voor de boeg, heeft de ploeg zichzelf mogelijk gelanceerd voor een succesvol vervolg van de januarimaand.

Remko Pasveer zag 3 van de 6 Roda-schoten op doel binnenvliegen. De 3-2 van Faik was de mooiste. (Pro Shots)
Remko Pasveer zag 3 van de 6 Roda-schoten op doel binnenvliegen. De 3-2 van Faik was de mooiste. (Pro Shots)

Beoordelingen
Van Leer: 8
Toonde opnieuw aan bijzonder betrouwbaar te zijn bij hoge ballen, voorzetten en al het andere dat door de lucht op hem afkwam. Had twee vitale ingrepen bij 1-op-1 situaties. Enige kritiekpunt zou zijn ongelukkige actie bij de 2-2 kunnen zijn.
Dijkhuizen: 7,5
Met Oranje-klant Memphis Depay tegenover zich werd er van Henkie het uiterste gevraagd. Speelde een prima wedstrijd waarin hij een aantal keren doortastender bleek dan zijn tegenstander. Moest uiteindelijk geblesseerd het veld verlaten.
Biemans: 8
Rots in de branding, sterk in de luchtduels en gaf samen met kompaan Werker weinig weg tegen de meest trefzekere aanvalslinie van de Eredivisie. Precies zoals we het willen zien, dus.
Werker: 8
Je debuut als basisspeler maken tegen de beste tegenstander binnen onze landsgrenzen, en dan zó geconcentreerd en onverzettelijk spelen. Chapeau! Tuurlijk hier en daar kleine foutjes, maar de Mechelenaar heeft zijn kans met beide handen aangegrepen.
Van Peppen:  8
Buitenspelers van het kaliber Depay komt ook Peppie niet wekelijks tegen maar hij verweerde zich uitstekend. Had als aanvoerder ook een belangrijke rol in de organisatie en communicatie en deed dat met verve. Daarmee dwing je punten af.
Faik: 8,5
Zonder twijfel zijn sterkste wedstrijd in het geel-zwart tot nu toe. Lekker moment om dat tegen uitgerekend PSV te doen. Ontpopt zich tot een efficiënte versie van voorganger Kali, dicteerde op het middenveld, onderschepte meerdere dreigende acties strooide met fraaie passes en besliste bovendien het duel met een fantastische vrije trap.
Pluim: 8
Behendig in de kleine ruimte als altijd, maar gooide ook zijn lichaam in de strijd op de momenten dat dat nodig was. Zijn rol als controleur naast Faik pakte goed uit, hij bleek veelvuldig in staat om te temporiseren en ruimde in het laatste gedeelte bijzonder veel ballen op.
Van Hyfte: 8
Verantwoordelijk voor de openingstreffer en verantwoordelijk voor een karrenvracht aan gelopen kilometers op het middenveld. De motor van het elftal was ook gisteren weer één van de uitblinkers op alle fronten, zowel in balbezit als verdedigend.
Höcher: 7
Krulde bijna op prachtige wijze een vrije trap in de verre kruising, maar dat feestje werd hem niet gegund. Moest veel verdedigend werk tegenover Willems doen en legde het in aanvallend opzicht op snelheid af, wat natuurlijk ook niet vreemd is.
Jansen: 8,5
Na Demouge, Plat en Cicilia blijken we over nóg een optie voor de spitspositie te beschikken en wellicht is dit de beste. Jansen toonde aan behalve individuele acties ook als aanspeelpunt over de grond te kunnen fungeren om een aanval op te zetten. Won met de minuut steeds vaker persoonlijke duels en wierp zich op als aanjager van het elftal.
Gyasi: 7,5
Voor de eerste keer mocht de nieuweling zijn kunsten vertonen in het Parkstad Limburg Stadion. Leed regelmatig balverlies, maar dat zit ook in zijn spel opgesloten. En dat zal ons werkelijk worst wezen wanneer hij ze er iedere week zo erin jaagt als bij de 2-1. Zijn snelheid had nog beter benut kunnen worden.

Lagouireh: 7,5
Kwam voor Höcher binnen de lijnen en toen enkele minuten later de 2-1 viel, moest ook de Belg zich voornamelijk tot defensieve taken beperken. Dat deed hij prima en was daarnaast dreigend bij rappe tegenaanvallen.
Monteyne: 8,5
Verving de geblesseerd geraakte Dijkhuizen en zat vanaf de eerste seconde goed in het duel. Slaagde er goed in om de PSV-aanvallers in toom te houden en voorkwam een zekere gelijkmaker in de verlenging, toen hij op het allerlaaste moment een perfecte tackle op de bal inzette vóór de inlopende Depay.
Paulissen: 7
Mocht bij aanvang van de verlenging de plek van de leeggespeelde Gyasi innemen. Ook voor hem gold dat meeverdedigen de prioriteit was en die taak vervulde de jongeling dan ook. Creeerde tevens een uitstekende kans voor zichzelf, maar de afronding had overtuigender gemoeten.

Comments are closed.