Reacties #RODPSV | “We gaan er nu zeker voor om de finale te halen”

Roda JC Kerkrade zorgde gisteravond voor een daverende verrassing door Eredivisie-koploper PSV uit de KNVB Beker te knikkeren. Na afloop reageerden de aanvoerder, de Man of the Match én de winnende coach voor de camera’s van FOX Sports. “Excelsior? Gewoon winnen, toch?” 

“Iedere bekerwedstrijd toetje dat genomen moet worden”
Ard van Peppen, bij afwezigheid van Guy Ramos de aanvoerder van de Kerkradenaren, is trots op wat de Limburgers gisteravond bewerkstelligden. “Na de 2-2 heb je even het gevoel dat je verloren hebt als het ware, er was nog maar heel weinig tijd. Dan moet je even tegen elkaar ‘komop’ zeggen, een type als Jansen geeft dat dan ook aan. Dat is mooi dat dat nu in deze groep gebeurt, voordat het te laat is.” De linksback geeft aan dat de Jupiler League absoluut prioriteit heeft, maar dat het team vastberaden is om een bijzonder prestatie in het bekertoernooi niet aan haar neus voorbij te laten gaan. “We benaderen iedere bekerwedstrijd als een soort toetje dat genomen moet worden, maar op dit moment werkt die benadering heel goed, haha! Nu hebben we mooie papieren om de halve finale te halen. En dat is mooi!”

“Excelsior? Gewoon winnen, toch!”
Middenvelder Hicham Faik speelde een puike wedstrijd tegen de Eindhovenaren en was bovendien de matchwinner, met een benutte vrije trap in de eerste helft van de verlenging. “Ik weet dat ik aardig met links kan trappen. Ik dacht gewoon ‘doen’, en toen viel ‘ie in de korte hoek.” Volgens de spelverdeler pakte de tactiek van de thuisploeg tegen de Eredivisie-topper goed uit. “We lieten PSV aan de bal en we probeerden in de counter toe te slaan. Dat is aardig gelukt vandaag. Ik zie een heel groot verschil tussen de Jupiler League en de Eredivisie. In de Eredivisie kun je lekker voetballen, in de Jupiler League is het volle bak, veel één-op-één 90 minuten gaan. Ik denk dat dít toch meer iets voor ons is.” Als het aan Faik ligt, worden er na sc Heerenveen en PSV nog meer Eredivisie-ploegen door Roda JC over de knie gelegd in de KNVB Beker. “Spelen we thuis tegen Excelsior, ja? Gewoon winnen, toch! We gaan er nu zeker voor om in de finale te komen.”

“Langste 20 minuten van mijn leven”
Ook coach René Trost deelde mee in de feestvreugde. “Dit is heel wat anders dan afgelopen vrijdag (3-0 nederlaag in de Jupiler League tegen RKC, red.), geweldig vandaag. We hadden een lekker gevoel en hoopten dat we weer op voorsprong konden komen of misschien wel de verlenging konden houden, want je zag dat PSV toch sterker begon te worden. Dan zie je de magnifieke vrije trap van Hicham Faik en dan begin je er echt in te geloven.” Na Roda’s derde voorsprong van de avond was het voor de Limburgers pompen of verzuipen, zag ook Trost. “Ik denk dat de laatste 20 minuten de langste van mijn leven zijn geweest. Het was vrouwen en kinderen eerst en zorgen dat de bal uit de gevarenzone bleef, en dat hebben we goed gedaan.” De oefenmeester neemt het zijn ploeg desalniettemin, ook na de stunt tegen PSV, erg kwalijk hoe zij zich vrijdag in Waalwijk lieten aftroeven door de nummer laatst van de Jupiler League. “We hebben met z’n allen best wel last gehad van afgelopen vrijdag. PSV was vandaag het juiste medicijn om dat te verbeteren, en daar ben ik erg blij mee. Maar eigenlijk moet je kwaad op de ploeg zijn; dat het een stelletje klootzakken zijn dat ze het vrijdag zo lieten afweten. Zo makkelijk is het natuurlijk niet, ik ga er vanuit dat de jongens niet willen verliezen en hun beste beentje voorzetten. Dat hebben ze vandaag gedaan en dan zie je wat we kunnen.”

Trost geeft zijn spelers in de verlenging de laatste aanwijzingen op weg naar de overwinning. (Pro Shots)
Trost geeft zijn spelers in de verlenging de laatste aanwijzingen op weg naar de overwinning. (Pro Shots)

De trainer vindt dat de spelers en de technische staf de tegenstander uitstekend hebben aangepakt. “Op het middenveld hadden we een probleem met Guardado die heel veel aan de bal kwam en Wiljan Pluim moest daardoor heel veel verdedigende meters maken. Daar ligt de kracht niet van Wiljan, Wiljan moet voetballen. Toen wilden we Van Hyfte op 10 zetten en Pluim met Faik vlak voor de verdediging. In eerste instantie wilde de ploeg het zelf nog even zo laten, maar in de rust hebben we het toch omgezet. Ik denk dat dat geholpen heeft, omdat Tom in staat is om wat meer meters te maken en ik denk dat we daardoor een hoop ellende hebben kunnen voorkomen.” Dat er aan motivatie geen gebrek zal zijn voor de kwartfinale tegen Excelsior is ook bij Trost duidelijk, maar de coach is absoluut niet van plan om te hoog van de toren te blazen. “Ik hoorde Anco Jansen in de verlenging roepen ‘Ik wil godverdomme naar De Kuip nu, dit geven we niet meer weg!’. Dat zijn leuke opmerkingen, maar De Kuip is nog heel ver weg.”

Foto: Pro Shots

Comments are closed.