Nabeschouwing | Fysiek zwak Roda op alle fronten afgetroefd door Superboeren

Als Roda JC-supporter heb je weinig zekerheden. Er zijn er echter wel een paar, waar je je aan vast kan houden. Zo leveren wedstrijden tegen VVV in de regel punten op en wint PSV maar zelden in het Parkstad Limburg Stadion. En zo weet je ook: RKC-uit en Volendam-uit kan je ook schriftelijk afdoen. Nog één regel: tegen de nummer laatst heeft Roda het steevast enorm lastig. Gisteravond ging Roda op bezoek bij die nummer laatst. Roda JC Live blikt terug.

In de wetenschap dat de Kerkradenaren het dus vaak lastig hebben tegen laag geklasseerde ploegen reisden we toch al niet bijzonder positief gestemd af naar Doetinchem. Bovendien won Roda dit seizoen pas één van haar negen wedstrijden op echt gras. Het bikkelen lijkt de ploeg daarmee minder te liggen dan het combinatiespel, dat op kunstgras makkelijker gespeeld kan worden.

Geen vechtersopstelling
Wetende dat De Graafschap het juist wel van dat vechtvoetbal moet hebben, kunnen er op z’n minst flinke vraagtekens worden gezet bij de elf namen die Darije Kalezic besloot het veld in te sturen. Bijter Henk Dijkhuizen moest plaatsmaken voor Marcos Gullón en de rappe Kristoffer Peterson werd vervangen door technicus, maar lichtgewicht, Hicham Faik. Daarmee stonden op het middenveld met Van Hyfte, Faik en de doorgeschoven Milec toch drie voetballers die op z’n zachtst gezegd het niet van hun duelkracht moeten hebben.

Ook op tactisch vlak was de 3-4-1-2 opstelling die door Kalezic werd verkozen niet erg logisch. Die tactiek heeft vaker gewerkt bij ploegen die 4-4-2 speelden, maar van De Graafschap is bekend dat zij in de wedstrijd kunnen wisselen naar een 4-3-3-systeem, waardoor Roda dan meteen één-op-één zou komen te staan achterin.

Het was dan ook niet bijster verrassend dat Roda JC vanaf minuut één compleet overlopen werd door de Superboeren, gesteund door het fanatieke publiek op de Spinnekop. Vrijwel het enige duel dat Roda won in de eerste helft was de toss, maar vanaf het moment dat de bal aan het rollen werd gebracht leek het nergens op. Al in de eerste minuut wist De Graafschap tot twee bijzonder gevaarlijke voorzetten te komen en aan die aanvalsdrang kwam geen einde totdat na een klein half uur de 1-0 in het doel lag.

De Graafschap viert de 2-0. (Roda JC Live)
De Graafschap viert de 2-0. (Roda JC Live)

Verdedigende chaos, aanvallend falen
Die goal kwam dus geenszins als een verrassing. Verdedigend oogde het vanaf het begin chaotisch. De bal naar voren roeien werd vanaf het begin als de enige oplossing gezien en de communicatie achterin was continu om te huilen. Op het middenveld bleek het voor de Kerkradenaren onmogelijk om de bal drie keer naar iemand van dezelfde kleur te spelen. Over de aanvallers kunnen we kort zijn: Mike van Duinen werd niet of nauwelijks bereikt en Rydell Poepon speelde een dramatische wedstrijd. Waar hij de aanval normaal gesproken sterk wist te houden met balvastheid, ging nu elke aanname of elke actie compleet verkeerd. Het was dan ook niet verwonderlijk dat uit bijzonder knullig balverlies van hem de 1-0 voortvloeide. Vermelding verdient dat ook Swinkels toen volledig verkeerd instapte.

De wedstrijd van Poepon was misschien wel symbolisch voor het gehele falen van Roda. Buiten zijn veelvuldige balverlies was een gigantische kans op de gelijkmaker, vlak na rust, niet aan hem besteed. Toen Roda een penalty kreeg om de aansluitingstreffer te maken, was het al geen verrassing meer dat die er niet in ging. Sowieso is het onbegrijpelijk dat een oud-speler van De Graafschap, die al de hele wedstrijd geen knikker raakt, wel de penalty mag nemen. Nadat oude bekende Ted van de Pavert aan de goed keepende doelman Jurjus de hoek van Poepon had ingefluisterd, schoot Poepon de penalty ook nog eens ontzettend zwak in en vanaf dat moment was het een gelopen wedstrijd. De penalty had Roda nog het geloof in een comeback kunnen geven, maar dat zat er niet in.

Zoals u las, ging het hier om de aansluitingstreffer: na een kapitale dekkingsfout van Mike van Duinen wist Robin Pröpper namelijk al snel de 2-0 tegen de touwen te koppen in de tweede helft. Weer een kopgoal tegen, weer uit een standaardsituatie: spelers die zich niet aan de afspraken houden blijft een heikel punt voor Roda JC.

Supporters helpen boarding grarod
Supporters van De Graafschap helpen met het overeind zetten van de LED-boarding. (Roda JC Live)

Pompen of verzuipen
Met het inbrengen van Tomi Juric en supersub Maecky Ngombo, die allebei geen potten wisten te breken, ging Roda pompen-of-verzuipen-voetbal spelen. Het werd verzuipen: de ruimtes achterin werden logischerwijs groter en in blessuretijd liet Benjamin van Leer ook nog eens een houdbare bal los, waardoor Piotr Parzyszek de rebound binnen kon tikken. Zo werd de eindstand op een beschamende 3-0 bepaald.

Viel er dan ook nog iets leuks te beleven op De Vijverberg? Ja, hoor! Na de 1-0 werd de wedstrijd een tijdje gestaakt, omdat de LED-boarding aan de lange zijde was omgevallen. Een stuk of 70 supporters klommen vervolgens op het veld en wisten met vereende krachten de boarding zo ver naar de kant te verplaatsen dat de wedstrijd door kon gaan. Een compliment waard voor de supporters van de Superboeren, en een prachtig tafereel om te zien. Waarschijnlijk had dit in veel stadions op een minder ouderwetse manier opgelost moeten worden, en dan had de wedstrijd een heel stuk langer stil gelegen.

Al bij al mogen we echter concluderen dat er weinig reden is om hoopvol naar de uitwedstrijd tegen Cambuur toe te leven. Die wedstrijd is, jawel, tegen de nummer laatst. Weliswaar op kunstgras, dat scheelt waarschijnlijk al wel een hoop. Toch is er genoeg werk aan de winkel, want het spel dat Roda vrijdagavond in Doetinchem op de mat legde, leek nergens op. Er was slechts één speler die zich staande wist te houden in de malaise: Georgiy Zhukov. Een pluim voor hem, een prima pot gespeeld.

Beoordelingen
Van Leer – 5: aan de eerste twee goals kon hij niets doen, maar hij wist zich ook niet te onderscheiden en de derde goal was wel aan hem te wijten.
Gullon – 4: weinig opvallende fouten, maar ook niets goed gedaan. Liet weer zien dat de rol als rechterverdediger niets voor hem is.
Buijs – 5: ging niet opzichtig in de fout, maar veroorzaakte wel bijna de 3-0 door een veel te korte terugspeelbal. Concentratiegebrek?
Swinkels – 4: speelde over het geheel slordig en leidde door compleet verkeerd instappen de 1-0 in.
Milec – 4: komt niet tot zijn recht op de rechtsmiddenpositie, zoveel is wel duidelijk na een paar wedstrijden daar. Op rechtsback een topper.
Zhukov – 6,5: de enige voldoende. Prima wedstrijd, met een aantal gevaarlijke individuele acties.
Inceman – 4,5: normaal gesproken sterkhouder op het middenveld, zakte nu enigszins door het ijs. Veel foute passes.
Faik – 4: onbegrijpelijk dat hij wordt opgesteld in een fysieke wedstrijd. Kwam er totaal niet aan te pas.
Van Hyfte – 4: bewijst de laatste weken dat er geen enkele reden is om hem aan te houden als captain én basisspeler. Op 10 is hij van geen enkele meerwaarde, aan de linkerkant wel.
Poepon – 3,5: vaak sterkhouder in de aanval, maar had vrijdag een avond waarop werkelijk alles mislukte. De gemiste strafschop was tekenend.
Van Duinen – 4,5: kwam nauwelijks aan de bal en dat is ook aan hem te wijten. Dekte bovendien fout bij de 2-0.
Peterson – 3,5: lijkt zich veel te graag te willen bewijzen. Net als tegen Vitesse kwam hij geen enkele keer zijn man voorbij.

Comments (4)

Comments are closed.