Nabeschouwing | Gelijkspel tegen Jong PSV domper na sterke serie

Afgelopen vrijdag speelde Roda JC Kerkrade voor de eerste keer dit seizoen gelijk. Dat was totaal onnodig, aangezien tegenstander Jong PSV tijdens aanzienlijke gedeelten van de wedstrijd overlopen werd door de Kerkraadse formatie. Iets later dan u van ons gewend bent, blikt Roda JC Live nog eenmaal terug op de 1-1 tegen de Eindhovenaren.

Trainer René Trost had zijn team, net als tijdens de wedstrijden tegen sc Heerenveen en Helmond Sport, in een 4-4-2 formatie met een ruit op het middenveld opgesteld; verschil was wel dat Mitchel Paulissen deze keer niet aan de aftrap stond, aangezien Hicham Faik in de ogen van de technische staf een plekje in de basis had verdiend. Verder bleek Ard van Peppen, die in de afgelopen week al met wat pijntjes kampte, op het laatste moment niet in staat om te spelen, waardoor er links achterin een plek vrijkwam die opgevuld werd door Crescendo van Berkel. Clubtopscorer Marc Höcher begon wederom op de bank.

(Spoor)loze beloften
Bij Jong PSV verschenen er voor ons veel onbekende namen aan de aftrap; desalniettemin speelden Clint Leemans en Menno Koch, die in de afgelopen weken veelvuldig met de hoofdmacht van Phillip Cocu meetrainden, allebei aan de aftrap in het Parkstad Limburg Stadion. Verder hoefde coach Darije Kalezic weinig keuzes te maken; hij beschikte over een wedstrijdselectie van slechts 13 veldspelers en 2 keepers.Daarmee zaten er nog steeds meer mensen op de reservebank van Jong PSV dan dat er uitsupporters uit Eindhoven in het PLS plaatsnamen; in beide gevallen waren ze op één hand te tellen. Inderdaad Zeist, de intrede van de beloftenteams in de Jupiler League werpt zijn vruchten af, hebben we gemerkt. Tot overmaat van ramp waren ze ook nog eens naar het diepe zuiden gekomen om onze geel-zwarte trots punten af te snoepen, hoewel het team van Trost dat vooral aan zichzelf te wijten had. Zo mogelijk nog onbekender dan de linksachter van de Eindhovenaren was de arbiter die de KNVB richting Kerkrade had gestuurd, namelijk de heer Martin Pérez; onze eerste kennismaking met de man in het zwart bleek geen doorslaand succes, aangezien het er wel erg veel van weg had dat hij de thuisclub twee penalty’s onthield bij overtredingen op Demouge en Plat en hij ook weigerde om Jong PSV een penalty toe te kennen na een handsbal van Roda-aanvoerder Guy Ramos.

Dat laat echter onverlet dat Roda deze momenten niet eens nodig zou moeten hebben om de 3 punten in eigen huis te houden. In de eerste helft waren de Limburgers op vrijwel alle vlakken de meerdere van Jong PSV en de bezoekers mochten blij zijn dat ze in de eerste 45 minuten slechts één tegentreffer hadden hoeven slikken; de openingstreffer van Henk Dijkhuizen, die na 17 minuten op knappe wijze een indraaiende vrije trap van Wiljan Pluim tot een doelpunt promoveerde, bleek het signaal voor een kwartier Kerkraadse dominantie, waarin de Brabantse tegenstander werd teruggedrongen tot het eigen zestienmetergebied, constant achter de feiten aanliep en in haar handjes mocht knijpen dat met name Frank Demouge de score niet uitbreidde; hoewel Roda daarna tot aan de rust weer iets zou inzakken, had het werkelijk niets te vrezen van de rood-witten. Daarbij functioneerde met name de linkerkant van het elftal van Trost uitstekend; Van Berkel speelde, na een wijfelende openingsfase, frank en vrij en combineerde met Tom van Hyfte en Hicham Faik er lustig op los op de helft van de tegenstander, meestal ook nog met een goede voorzet in het zestienmetergebied tot gevolg.

Oude voetbalwet
Ook na de pauze bleef de thuisclub de bovenliggende partij, maar doordat de marge in doelpunten niet werd vergroot was de wedstrijd zeker nog niet gespeeld. De voor rust ook al onopvallende Johan Plat bleek ook na rust, hoe gek het ook klinkt gezien het wedstrijdbeeld, een zwakke schakel bij de thuisploeg; hij mengde zich zelden in duels en als hij dat al deed, liep dat veelal verkeerd af; waar Demouge nog als aanspeelpunt fungeerde en de bal durfde op te eisen, kon dat van Plat niet gezegd worden. Daardoor speelde Roda over het algemeen in deze wedstrijd wel prima aanvallend voetbal via het middenveld, maar kon de gewezen afmaker op geen enkele wijze potten breken. De Schwumm verdween steeds meer bij Roda en Jong PSV kwam meer in balbezit, maar doordat zij lang geen gevaar stichtten leek 1-0 de einduitslag te gaan worden. Met het inbrengen van Marc Höcher en Rigino Cicilia (twee doelpunten in zijn twee laatste wedstrijden) voor Johan Plat en Tom van Hyfte kwam er juist veel meer dynamiek in de aanvalslinie. Toen in de 80e minuut de eerste serieuze kans voor Jong PSV meteen een treffer opleverde via inlever Cmiljanic, die profiteerde van een opzichtige miscommunicatie tussen Bart Biemans en Guy Ramos, was de teleurstelling groot bij de thuisploeg en haar supporters; desalniettemin riep het dit ook over zichzelf af, omdat het door eigen toedoen had nagelaten om de wedstrijd allang te beslissen. Cicilia en Höcher bezorgden de Limburgers bijna alsnog de zege, maar hun inzetten belandden nét aan de verkeerde kant van de doelpaal. Daarmee kwam een einde aan een mooie serie van 5 winstpartijen op rij, waarin de geel-zwarten slechts 2 tegendoelpunten hadden hoeven incasseren.

Doordat N.E.C. won van Almere City, was de periodetitel ook bij een overwinning van Roda JC aan de neus van de Kerkradenaren voorbij gegaan. Het blijken desondanks twee kostbare punten die het team van Trost in de titelrace, op onnodige wijze, laat liggen, terwijl het gepasseerd wordt door FC Volendam op de ranglijst. Het is aan de technische staf om bij de volgende wedstrijden de juiste poppetjes op de juiste plek te zetten, want met Nayib Lagouireh, Marc Höcher en wellicht zelfs Rigino Cicilia beschikt men over gretige alternatieven voorin die hebben bewezen effectief te kunnen zijn.

Beoordelingen

Bram Verbist: 6,5
Kansloos bij de tegentreffer en had verder een tamelijk rustige avond. Des te frustrerender is het voor hem dat die ene serieuze doelpoging er alsnog in valt.
Henk Dijkhuizen: 7
Henkie was doeltreffend en legde er in de tweede helft bijna nog een in het netje. Speelde over de gehele lijn (en langs de zijlijn) een goede wedstrijd waar niet veel op aan te merken viel. 
Bart Biemans: 6,5
Sterk in de duels, helemaal in de lucht, en 80 minuten lang weinig te duchten gehad van zijn tegenstanders. En dan zo knullig eruit zien bij de tegentreffer; jammer. 
Guy Ramos: 6
De captain gaf in de eerste helft onnodig bijna een penalty weg met een handsbal en beging, zoals gezegd samen met Biemans, op bijna lachwekkende wijze de fout op dat ene moment dat het niet mocht; de prijs die betaald moest worden, bleek hoog.
Crescendo van Berkel: 7,5
Laten we zijn eerste duels, als centrale verdediger, maar afdoen met het predikaat ‘moeizaam’. Tegen Jong PSV was hij echter de beste man aan Roda-kant; hij denderde als een locomotief over de linkervleugel en verving Ard van Peppen uitstekend.
Hicham Faik: 7
Sterk in de fysieke duels, sterk in de lucht, strakke passes over tientallen meters en hij brengt rust in het team. Hij heeft duidelijk een meerwaarde voor dit Roda.
Nathan Rutjes: 6,5
Met het inpassen van Faik komt het toonbeeld van de Koempelmentaliteit wat meer als rechtermiddenvelder te spelen. Dat maakt Rutjes niet uit, omdat hij met zijn mentaliteit altijd en overal een voldoende haalt. Speelde gewoon goed.
Tom van Hyfte: 7
Bikkelde op het middenveld en heroverde opvallend vaak de bal, een taak die voorheen meer aan Rutjes en Faik leek toevertrouwd. Ook in aanvallend opzicht droeg de Belg zijn steentje bij met fraaie combinaties.
Wiljan Pluim: 6
Willie verscheen met een kaalgeschoren koppie. Dat viel meer op dan zijn veldspel, want hij kon vrijdag niet het verschil maken. Toch hebben we weer genoeg nuttige acties gezien van zijn kant.
Frank Demouge: 6
Positief: Loopt tijdens een wedstrijd meer meters dan ooit tevoren en is een bruikbaar aanspeelpunt dichtbij het vijandelijke doel. Negatief: Frankie mag zo nu en dan wel eens een kans afronden.
Johan Plat: 4,5
Viel in de laatste weken al tegen, maar zakte tegen Jong PSV toch wel door een ondergrens. Was op geen enkele wijze van waarde voor het team. Een basisplaats in de volgende wedstrijd lijkt ons geen vanzelfsprekendheid meer.

Foto: Pro Shots

Comments are closed.