Nabeschouwing | Initiatief benutten te veel gevraagd voor Roda

Vrijdagavond leed Roda JC Kerkrade een gevoelige nederlaag tegen RKC Waalwijk. De hekkensluiter in de Jupiler League bleek in het Mandemakers Stadion met maar liefst 3-0 te sterk voor de bezoekers. Roda JC Live blikt nog één keer terug op de wanprestatie van de geel-zwarten in Brabant.

Weer terug naar 4-3-3
In aanloop naar het duel met de tegenstander uit Waalwijk, die toch al als angstgegner te boek stond, kondigde trainer René Trost aan weer te gaan spelen in het 4-3-3-systeem. Met de nieuweling Edwin Gyasi op rechts hebben de Kerkradenaren genoeg snelheid in de gelederen om dit systeem optimaal te kunnen benutten, zo oordeelde de trainer. Het ging ten koste van Najib Lagouireh, die op de bank mocht plaatsnemen. Bovendien betekende het dat Marc Höcher weer op linksbuiten terecht kwam, in plaats van op het middenveld. In de verdediging verving Crescendo van Berkel de geblesseerde Guy Ramos. Het is nog onduidelijk hoe lang de aanvoerder uitgeschakeld is, maar Wilma Loop twitterde onlangs nog dat het ‘een blessure voor de langere tijd’ lijkt te zijn. Ard van Peppen was door de blessure van Ramos gelegenheidsaanvoerder.

Niet helemaal wakker
In het regenachtige Waalwijk werd al snel duidelijk dat Roda bepaald niet wakker was, zo aan het begin van de tweede seizoenshelft. Na ongeveer twee minuten kon spits Anderson namelijk al volledig vrij inkoppen. Dat is natuurlijk te wijten aan het centrale duo, dat eigenlijk de hele wedstrijd niet thuis gaf. Deze dekkingsfout was namelijk lang niet de enige die er deze avond gemaakt zou worden; er zouden er nog veel, heel veel volgen. Het is onbegrijpelijk dat Coster bij de 1-0 de bal in de zestien rustig mocht aannemen, nog een keertje mocht draaien en daarna binnen mocht schieten. Dat Verbist bij dit doelpunt volledig kansloos was, staat buiten kijf, maar zowel Van Berkel als Biemans hadden zeker twee kansen om zich op z’n minst voor de bal te werpen. Ook dat zat er niet in. Bij de 2-0, die gemaakt werd door RKC-debutant Gianluca Maria, ontbrak wederom elke vorm van dekking door het centrale duo. En dat terwijl mandekken juist het sterke punt van Biemans is, normaal gesproken.

Als dat dan niet lukte, moet je je hoop erop vestigen dat het opbouwend allemaal een beetje beter ging bij het centrale duo. Echter, bijna onmogelijk, was het opbouwend nog slechter geregeld dan verdedigend. Van Berkel, en in iets mindere mate Biemans, leverde namelijk nagenoeg elke bal in die hij kreeg. De lange ballen waren, door het gebrek aan lengte voorin, bij voorbaat al gedoemd om te mislukken. Het is sowieso onvoorstelbaar dat men kiest voor de lange bal in het voetballende systeem 4-3-3, waarbij het juist de bedoeling is dat via schijven op het middenveld de buitenspelers in werking kunnen worden gezet. Nu was dat laatste, ook als de lange bal niet werd gespeeld, een utopie, want ook het middenveld werd nauwelijks bereikt door passes. En dat lag niet aan bijvoorbeeld Faik, die zich keer op keer ongezien vrijliep. Zowel door RKC als door zijn medespelers ongezien, helaas.

Aanvallend onmachtig
Zoals gezegd, was het zowel puur verdedigend als opbouwend grotendeels een drama. Hoe anders had het echter kunnen lopen. Na de zwakke eerste vijf minuten kende Roda van de vijfde tot de 25e minuut haar enige sterke fase van de wedstrijd. De grootste kans die daaruit ontstond was voor Tom van Hyfte, maar oog in oog met keeper Van Dijk schoot hij de bal van wel heel kort wel heel erg ver naast. Een ander kansje was voor Edwin Gyasi, die met een flitsende actie op rechts zichzelf alleen voor Van Dijk zette, maar de hoek was wel heel erg lastig. Het was knap dat hij de bal nog tegen de paal kreeg. Daarmee zijn alle kansen voor Roda JC meteen genoemd.

Acties van de debutant Gyasi leken vaak dreigend, maar de rechtsbuiten ging continu voor eigen succes. Dat is ook niet zo gek, aangezien hij stijf links is; een soort Robben-rol, dus. Het is tekenend dat er geen enkele fatsoenlijke voorzet van zijn kant is gekomen. Van de andere kant moeten die dan komen van Marc Höcher. Ook hij wist, in een waardeloze wedstrijd, geen goede voorzetten te leveren. Dat valt echter niet alleen hem te verwijten; als er dan wel eens een voorzet met ten minste enig perspectief kwam, stond Plat continu op de plaats waar de bal niet kwam. Ook meevoetballend voegde Plat niets toe; het is dan ook niet verwonderlijk dat de 2-0 voortkwam uit knullig balverlies van zijn kant.

Tactisch apart
Er kunnen grote vraagtekens geplaatst worden bij het strijdplan van de Kerkradenaren gisteravond. RKC liet logischerwijs het initiatief aan Roda, maar dat leek zich daar geen moment raad mee te weten. 4-3-3 is een systeem waarmee voetballend de snelheid op de vleugels benut kan worden, maar het elftal leek werkelijk geen moment ook maar enige voetballende intenties te hebben. Het oogde inspiratieloos en was om moedeloos van te worden – dat straalden de spelers ook uit, moedeloosheid. Het enige lichtpuntje was een verdienstelijke invalbeurt van zowel Lagouireh als Demouge. Zij zorgden in de laatste twintig minuten voor iets meer dreiging dan de anderen in de zeventig minuten daarvoor hadden gedaan. Na de voetballend sterke prestatie tegen FC Den Bosch was het voetballend onvermogen van de geel-zwarten tegen RKC echter een fikse domper.

De cijfers
Verbist – 5,5: aan de tegendoelpunten kon hij helemaal niets doen, maar hij verrichtte ook geen wereldschokkende reddingen. Eén keer liet hij zich wel erg makkelijk omspelen door Esajas.
Dijkhuizen – 4: hij werd continu overlopen en kon ook Gyasi niet wegsturen. Al na een paar minuten pakte hij een oliedomme gele kaart; de bal was niet eens meer in de buurt.
Biemans – 3: een man dekken bleek te veel gevraagd, bovendien werd opbouwend vrijwel elke bal ingeleverd.
Van Berkel – 3: voor hem geldt hetzelfde als Biemans.
Van Peppen – 4,5: ook hij werd continu overlopen, maar wist af en toe in ieder geval nog wel eens wat tegen te houden.
Faik – 5,5: liep zich de hele tijd vrij, maar dat werd niet opgemerkt door medespelers. Kwam er dus ook niet aan toe om het spel te verdelen.
Van Hyfte – 4,5: speelde verdienstelijk, maar miste een onwaarschijnlijk grote kans op de 0-1. Had de wedstrijd kunnen veranderen.
Pluim – 4,5: kon het spel niet verdelen, maar kwam ook niet echt aan spelen toe. Als hij de bal had, bood niemand zich aan. Leverde twee schitterende passes af.
Gyasi – 4,5: leek dreigend, maar ging te veel voor eigen succes. Met trucjes bij een 3-0 achterstand maak je geen goede sier.
Plat – 3: kreeg het op de een of andere manier voor elkaar om continu op de verkeerde plaats te staan. Zijn balverlies leidde de 2-0 in.
Höcher – 3,5: leverde geen enkele goede voorzet af, maar kreeg ook nauwelijks ballen waarmee hij iets kon uitrichten op de linkerkant.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.