Onthutsend zwak Roda blameert zich bij hekkensluiter RKC

Roda JC Kerkrade is op desastreuze wijze aan de tweede seizoenshelft van de Jupiler League begonnen. De veel lager ingeschatte hekkensluiter RKC Waalwijk stuurde de Limburgers, tweede op de ranglijst, met een 3-0 nederlaag terug de bus in richting Kerkrade. Het team van René Trost incasseerde alle doelpunten in de tweede helft.

Aan Roda-zijde werd de geblesseerde captain Guy Ramos vervangen door Crescendo van Berkel, begon de onlangs aangetrokken Gyasi op de linksbuitenpositie en kreeg Johan Plat in de spits de voorkeur boven Frank Demouge. De Limburgers begonnen slapjes aan het duel en zagen dat RKC het initiatief had in de openingsfase, maar geen groot gevaar kon stichten. De bezoekers kregen daarop ook kleine mogelijkheden, waarbij nieuweling Gyasi en Pluim beide uit een moeilijke hoek het aluminium raakten. De grootste Roda-kans was voor Tom van Hyfte, maar hij faalde oog-in-oog met RKC-goalie Van Dijk. De thuisploeg kreeg zelf in de slotfase van de belabberde eerste helft scoringsmogelijkheden via met name Esajas, maar de geel-zwarte defensie overleefde deze fases uiteindelijk zonder een doelpunt te incasseren.

Na de rust bleken de Waalwijkers wel in staat om de kansen om te zetten in doelpunten; in de 56e minuut zette gelegenheidsrechtsbuiten Nick Coster de thuisploeg op een 1-0 voorsprong, toen hij binnen het zestienmetergebied vrij mocht inschieten. Acht minuten later verdubbelde de geheel vrijstaande debutant Gianluca Maria de score door een voorzet eenvoudig binnen te tikken. Een driedubbele wissel twintig minuten voor tijd (Demouge, Paulissen en Lagouireh voor Höcher, Pluim en Van Berkel) werkte averechts, want nog geen drie minuten later schoot Coster oog-in-oog met Verbist zijn tweede treffer van de avond tegen de touwen en stond er een kwartier voor tijd een 3-0 tussenstand op het scorebord in het Mandemakers Stadion.

Met de derde RKC-treffer was het toch al geringe Limburgse verzet definitief gebroken en Roda maakte dan ook geen moment meer aanspraak op de overwinning. Doordat koploper N.E.C. eveneens onderuit ging met 3-0, bij FC Eindhoven, blijft het verschil tussen de Nijmegenaren en de Kerkradenaren zes punten. Nummer 3 FC Eindhoven nadert Roda tot op één punt. Aanstaande dinsdag spelen de geel-zwarten in het kader van de KNVB Beker thuis tegen PSV, waarna in de daaropvolgende zondag in het Parkstad Limburg Stadion de derby tegen Fortuna Sittard op het programma staat.

Opstelling Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Van Berkel (72′ Demouge), Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Pluim (72′ Paulissen) – Höcher (72′ Lagouireh), Plat, Gyasi.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.