Nabeschouwing | Kalezic-achtig Roda stort flinke lading beton in Enschede

Op zondag 10 april 2011 vertrok Roda JC Kerkrade voor het laatst met een punt uit de Grolsch Veste. In de jaren daarna volgden louter redelijk kansloze nederlagen, zelfs vorig jaar onder befaamd betoncoach Darije Kalezic. Gisteravond leek hij te zijn teruggekeerd op de bank, met nu wel een punt als resultaat. Roda JC Live blikt terug.

Terugblikken op het eerste echte betonduel dat Roda dit seizoen heeft gespeeld. Het eerste duel onder trainer Yannis Anastasiou waarbij Roda écht zonder aanvallende intenties ging voetballen. Al in het interview met FOX Sports voor aanvang zei de Griek het: we gaan zorgen dat het verdedigend goed staat. Daarna zien we wel verder. Zelfs tegen Ajax, in de Amsterdam ArenA, werd er altijd een zekere aanvalsdrang getoond, maar in de Veste in Enschede was daar geen sprake van.

Het leidde ertoe dat Twente, behoudens twee stormachtige kwartiertjes aan het begin van elke helft, niet al te veel vuisten kon maken. Sterker nog: de grootste kans van de eerste helft was eigenlijk voor Roda. Mitchel Paulissen legde echter zeer zwak terug op David Boysen, die daardoor de counter niet in stijl kon afronden. Paulissen speelde sowieso niet bijster goed, wat resulteerde in een vroege wissel. De goede impressie van afgelopen week wist hij op deze manier geen vervolg te geven.

Topkeeper ondergaat gefluit
Wie dat wel deed, was Benjamin van Leer. De Tukkers waren weliswaar niet al te gevaarlijk, maar toch hadden ze met 2-0 gewonnen als Van Leer zijn uitstekende reflexen niet tentoon had gesteld aan het Enschedese publiek. Hij hield vlak voor tijd Yeboah met een knappe redding van scoren, maar zijn eerdere redding op een kopbal van Jari Oosterwijk was met recht waanzinnig te noemen. Het geluk dat je dan voor jezelf creëert, kreeg hij in blessuretijd toen Enes Ünal van vijf meter recht in z’n handen kopte. Roda mag Benji dus op de blote knietjes danken voor het behaalde punt.

De doelman, die toch al publiekslieveling is, gaf nog wat meer gestalte aan die rol door uitgebreid te spelen met de 200 meegereisde uitsupporters. Uitgebreid juichen richting het uitvak en lang blijven staan na de wedstrijd, afgewisseld met het gezang van zijn naam. Het was voor menig Roda-supporter alleen maar mooi dat hij zich daarmee nog de woede van het Twente-publiek op de hals haalde. Zij dachten dat onze goalie aan pure provocatie deed, maar niets was minder waar, zo gaf hij na afloop al aan. Al was het misschien wel mooi meegenomen, dat gefluit van de roodhartige supporters.

Fluiten deden ze sowieso fanatiek in de Veste, niet alleen naar de Koempels uit Kerkrade. Ook het eigen team kreeg het na ongeveer een uur voetbal flink te verduren. Eigenlijk redelijk onterecht, want uit de statistieken bleek dat Twente eigenlijk heer en meester was. Zo’n wedstrijd die je 9 van de 10 keer wint, zegt een coach dan na afloop. Maar Roda hield het lekker dicht achterin en de paar momentjes van zwakte werden dus vakkundig opgelost door Van Leer.

Werken aan de aanval
Aan aanvallen kwam Roda uiteraard niet toe, maar daar zal niemand om malen. Net zoals niemand zal malen om het ‘antivoetbal’, dat gescandeerd werd door de vijandige aanhang. De enige kansen in de tweede helft: een schot van Mytides en een slecht uitgespeelde counter door Milec en diezelfde Mytides. Jammer maar helaas, een punt koesteren, dat soort termen. De laatste plaats is niet meer.

Anastasiou zal echter wel moeten bedenken wat hij de komende weken gaat doen. Met de serie Zwolle – AZ – Sparta in het verschiet kunnen er wederom punten worden gepakt. Dat zal echter niet gaan door louter achterover te hangen, en voetballend leek het wederom nergens op. Opnieuw bleek het onmogelijk om passes over drie meter naar dezelfde kleur te spelen, opnieuw was er geen enkel idee te ontdekken in het spel. Dat zal echt beter moeten, want in de komende drie wedstrijden worden overwinning 2 en 3 van het seizoen verwacht. Dat mag ook verwacht worden tegen twee concurrenten. Opnieuw sluiten we daarom af met de inmiddels magische woorden: één week de tijd om goed voetbal in het spel te brengen, en meer vertrouwen in deze groep te pompen.

Header: Pro Shots

Comments (13)

Comments are closed.