Nabeschouwing: Kerkrade snoert Maastricht de mond in eerste derby

Roda JC Kerkrade kwam zondagmiddag in een meer dan sfeervol Parkstad Limburg Stadion als winnaar uit de strijd tijdens de eerste Limburgse derby in dit seizoen. De thuisploeg drukte in de eerste helft het aanwezige krachtsverschil ook in de score uit, via fraaie treffers van Marc Höcher en Ard van Peppen. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op deze Derbysieg.

Derby onder hoogspanning
Dat er een zekere spanning op de eerste onderlinge derby in competitieverband sinds 2000 stond, was al (ruim) voor aanvang van het duel duidelijk. Nadat in de aanloop naar de ontmoeting Roda-speler Danny Schreurs, die natuurlijk een verleden heeft bij MVV, bedreigingen ontving vanuit de aanhang van de Sterrendragers, zocht een groep Roda-aanhangers de MVV-supportersbussen op toen die zondagmiddag bij het stadion arriveerden. De aanwezige ME voorkwam dat het daarbij echt uit de hand liep. Het onderlinge ge-sar tussen de uitverkochte Westtribune en het met 900 man gevulde uitvak zou zich vervolgens voortzetten tijdens de wedstrijd. Het geel-zwarte gedeelte, dat overigens een geslaagde choreo-sfeeractie tijdens de opkomst in petto had, had daarbij na 90 minuten (eigenlijk al na een dik half uur spelen) het meeste recht van spreken.

Op sportief gebied was de defensie vooraf het zorgenkindje van de thuisclub. Door de afwezigheid van Henk Dijkhuizen, Crescendo van Berkel (geschorst), Timo Letschert (nasleep arbitragezaak) en Martijn Monteyne (blessure) was het puzzelen geblazen voor René Trost. Meevaller was dat Bart Biemans alsnog inzetbaar bleek; vooraf was het verhaal dat hij door een schorsing uit het vorige seizoen niet zou kunnen meespelen tegen MVV, maar omdat zijn terugkeer bij Roda vóór het duel met FC Volendam bij de KNVB werd ingediend, heeft de verdediger dat duel als het ware benut om de schorsing te laten uitwerken. Hij startte dus centraal achterin, terwijl Nathan Rutjes als gelegenheidsrechtsback diende.

Dodelijke linkervleugel
De 13.937 aanwezige toeschouwers (een nieuw record voor de Jupiler League) zagen dat MVV in de eerste 5 minuten nog wel de bal kon laten rondgaan, maar dat de thuisclub het spel vervolgens snel naar zich toe trok. Roda combineerde er lustig op los en domineerde in het restant van de eerste helft. Het dynamische middenveld, vooral in de persoon van Wiljan Pluim, was de Maastrichtse opponenten eigenlijk telkens een stap vóór en het was eenrichtingsverkeer in de richting van het doel van MVV-goalie Coppens. De tandem Marc Höcher- Ard van Peppen, aangevuld met vooral Tom van Hyfte, zorgde voor enorm veel dreiging op de linkerflank. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zij een meer dan aanzienlijk aandeel hadden in de goals. Höcher, die na een kwartier spelen zijn eerste poging uit een vrije trap op de lat uiteen zag spatten, krulde bij zijn tweede poging, na een dik halfuur spelen, in de kruising voorbij de kansloze Coppens. Roda drukte door een zag dat beloond worden met nóg een treffer voor de rust: na een oogstrelende dubbele één-twee tussen Höcher en Van Hyfte was het Ard van Peppen die met zijn rechtervoet (!) Coppens verraste met een bekeken schot in de verre hoek. De linksback bekroonde daarmee zijn uitstekende vorm sinds de start van dit seizoen.

Een uitzinnige Ard van Peppen enkele seconden nadat hij de 2-0 binnen had geschoten.
Een uitzinnige Ard van Peppen enkele seconden nadat hij de 2-0 binnen had geschoten.

De bezoekers, die in voetballend opzicht duidelijk tekort kwamen tegen de gastheren, konden alleen via standaardsituaties gevaar stichten; de Roda-defensie legde het bij vrijwel iedere stilstaande fase af tegen de Maastrichtse luchtmacht, maar Bram Verbist hoefde slechts bij een enkele poging in te grijpen omdat het vizier bij de gasten gedurende de hele wedstrijd niet op scherp stond. Het effectief spelende Roda nam in de tweede helft gas terug en zag MVV zo nu en dan een aanval opzetten, maar zoals gezegd schortte het aan finesse in de voorste linie van de rood-witten. Aan de andere kant hadden Mitchel Paulissen en Marc Höcher de score zelfs nog verder kunnen opvoeren voor de geel-zwarten, maar zover zou het niet komen. Er volgden in de slotfase van het duel nog een aantal opmerkelijke wissels; bij MVV debuteerde Roda-huurling Jesse Wijnen als invaller in het betaald voetbal, bij Roda maakte spits Frank Demouge in het slotkwartier zijn rentree na een hamstringblessure en kwam in de blessuretijd zelfs de veelbesproken Danny Schreurs nog even binnen de lijnen (volgens Trost om via zijn snelheid nog op zoek te gaan naar een derde treffer, maar daar gelooft de Roda JC Live redactie dus helemaal niets van).

Positieve tendens
Mede door de prima fluitende arbiter Gözübüyük (ja, we weten het zeker) bleef het ook een relatief faire wedstrijd tussen de twee kemphanen. De ex-MVV’ers Nathan Rutjes en Tom van Hyfte, nu in dienst van Roda JC, speelden een prima duel en lieten zich niet in de verleiding brengen om over de grens te gaan. Zo eisten de Kerkradenaren, met name op basis van de eerste helft, de 3 punten voor zich op. Daarnaast werd er voor het eerst in deze jaargang geen tegentreffer geïncasseerd en werd er voor het eerst met méér dan 1 doelpunt verschil gewonnen. In de rug gesteund door het luidruchtige thuispubliek werd MVV en haar aanhang terugverwezen naar de eigen contreien. Het is nu aan de manschappen van René Trost om in het eerstvolgende duel, wanneer Roda op bezoek gaat bij Fortuna Sittard, deze prestatie een passend vervolg te geven.

Beoordelingen
Verbist: 7
Pakte de ballen die hij moest pakken, ook al waren dat er niet zo gek veel. Belangrijk voor Brammetje dat hij samen met zijn defensie voor het eerst ‘de nul hield’.

Rutjes: 8
Ex-MVV’er stond op een onwennige positie, maar met een goede wedstrijdinstelling kom je al een heel end. Rutjes vulde deze rol ook met verve in en maakte de man in vorm bij MVV, Croux, bijna de gehele wedstrijd onschadelijk.

Biemans: 6,5
Bartje is terug van weggeweest. Speelde een sober duel zonder veel poespas, hoewel hij toch een aanzienlijk aantal kopduels verloor. Maar een dikke voldoende was het zeker.

Ramos: 7
De captain ging weer voorop in de strijd. Had voor het derde achtereenvolgende duel een andere centrale verdediger naast zich, maar slaagde erin om de 0 te houden. Prima pot!

Van Peppen: 8
Vorig seizoen verketterd, dit seizoen een constant, positief zekerheidje in de basisformatie. Als er iemand was die op basis van de afgelopen weken een treffer verdiende, was het AVP wel!

Pluim: 7,5
Beschikt misschien wel over teveel voetballend vermogen om in de Jupiler League te spelen. Des te gelukkiger zijn wij dat hij nog steeds in geel-zwart speelt. Telstar-uit, we zijn het allang vergeten. Willie is de motor van dit elftal.

Van Hyfte: 7
Speelde naar eigen zeggen voor het eerst tegen een oud-werkgever. Is een belangrijke spil in het gewenste combinatievoetbal van trainer Trost. Kwam gisteren ook langzaam dichtbij een doelpunt.

Paulissen: 6,5
Het product uit de eigen jeugdopleiding begint alsmaar volwassener te spelen. Aan inzet zal het zeker niet liggen en combineert lekker mee in dit elftal. Heeft alleen de neiging om zijn acties soms wat te ver door te drijven.

Lagouireh: 5,5
Speelde als enige aan Roda-kant een matige wedstrijd. Vele acties strandden al voordat ze dreigend waren en echt bruikbare voorzetten kwamen er van zijn kant niet. Zijn snelheid blijft desondanks een wapen.

Plat: 6
Viel amper op, zodat hij dat in de vorige duels ook al niet deed. Een zesje dus. Meer kunnen we er niet van maken. Maar minder eveneens niet. Dus.

Höcher: 7,5
Met vier treffers in vijf wedstrijden mag het duidelijk zijn dat we over een uitstekende linksbuiten. Eentje die bovendien nog wel eens een vrije trap op de lat wil schieten. Of gewoon in de kruising. Dat hebben ze in Maastricht geweten.

Foto’s: Pro Shots

Comments are closed.