Nabeschouwing | ‘Mindere goden’ staan definitief op

Zondagmiddag was het dan toch zover; Roda JC Kerkrade bleek het scoren en het winnen nog niet verleerd en boekte een onvervalste driepunter op bezoek bij Excelsior. In eerste instantie leek een nieuwe zeperd in de maak, maar de Kerkradenaren richtten zich aan de hand van een aantal verrassende namen op. Roda JC Live blikt terug op het duel.

De club die in de afgelopen weken meer spot dan waardering vergaarde, deed gisteren dan toch weer eens in positieve zin van zich spreken. Nog geen enkele overwinning sinds de seizoensstart, al twee maanden niet tot scoren gekomen, het afzakken naar de laatste plaats op de ranglijst, een pijnlijke thuisnederlaag tegen het nog zwakker ogende N.E.C., het acute stoppen van de tegenvallende routinier Roel Brouwers, een technisch directeur én coach onder druk; nee, Frits Schrouff zal in de afgelopen tijd met minder plezier zijn bami hebben verorberd dan voorheen. De kentering bleef uit, wekenlang, totdat Roda gisteren op bezoek ging bij Excelsior en daar met een 0-1 score de volle buit zou pakken. De ommekeer is daar – vooralsnog, althans.

Een goed gevuld uitvak is getuige van de wedstrijd in Rotterdam. (Pro Shots)
Een goed gevuld uitvak is getuige van de wedstrijd in Rotterdam. (Pro Shots)

Geschiedenis herhaalt zich
Stadion Woudestein bleek de Kerkradenaren goed gezind, net zoals dat in het vorige seizoen het geval was. De geel-zwarten gingen er op 23 januari j.l. op bezoek, destijds nog onder leiding van Darije Kalezic, met in het achterhoofd een serie van 14 wedstrijden zonder overwinning. Ook toen stond er dus het nodige op het spel tussen de twee concurrerende ploegen, en Roda slaagde er destijds in om een einde te brengen aan haar zegeloze serie. Hicham Faik was de enige doelpuntenmaker, met een doorgeschoten vrije trap in de 83e minuut. Een kleine 9 maanden later herhaalt Roda het kunstje met opnieuw een broodnodige 0-1 zege. De verschillen? Er zijn slechts 5 basisspelers overgebleven ten opzichte van het vorige duel, toenmalig Roda-doelpuntenmaker Faik bleef zondag 90 minuten op de bank bij tegenstander Excelsior, de nieuw Roda-doelpuntmaker luistert nu naar de naam Boysen en de opgeluchte coach heet nu Anastasiou in plaats van Kalezic. Diezelfde Kalezic werd overigens eerder deze week na amper 5 wedstrijden op straat gezet door het Saudi-Arabische Al-Taawon. Het is niet bekend of de oefenmeester zijn lease-auto danwel lease-kameel heeft mogen houden.

Opvallende kartrekkers
Terug naar het heden. David Boysen, de naam viel zojuist. De Deen, die deze zomer voor enkele tonnen door Roda werd gekocht van Bröndby, kende een stroeve start in het Parkstad Limburg Stadion. Ondanks dat hij in de voorbereiding met enkele goede goals een prima indruk achterliet, verdween de linksbuiten na een aantal Eredivisie-duels al uit de basisopstelling van Anastasiou. Als invaller kreeg hij in de afgelopen weken ook amper speelminuten, maar zondag kreeg hij tamelijk verrassend weer een basisplaats toebedeeld op zijn favoriete positie. Boysen greep zijn kans; de corners waren niet om over naar huis te schrijven, maar zijn voorbereidende acties én voorzetten vanaf de linkerkant mochten gerust hoopgevend genoemd worden. De Deen greep vervolgens een hoofdrol door op knappe wijze het enige doelpunt van de wedstrijd binnen te schieten op aangeven van een andere niet verwachte basisklant, Daniel de Silva. Farshad Noor speelde eveneens een sterk duel, ditmaal in de rol van controleur met box-to-box loopvermogen. De middenvelder, net als Boysen (en De Silva) zeker geen onbetwist basisspeler, kwam de balletjes in de defensie ophalen en ontlastte daarmee de centrale verdedigers Gullón en Werker, die hun basisplaats niet danken aan hun opbouwende kwaliteiten. Diezelfde Daryl Werker speelde na een miserabel openingskwartier van de Roda-defensie eveneens (opnieuw) een solide duel in het hart van de verdediging. Boysen, Noor en Werker als sterkhouders; wie dat enkele weken geleden geroepen had, was voor gek verklaard.

Daryl Werker torent boven alles en iedereen uit en kopt de bal weg. (Roda JC Live)
Daryl Werker torent boven alles en iedereen uit en kopt de bal weg. (Roda JC Live)

Onpasseerbaar
Aan dat lijstje moeten we wel nog een naam toevoegen; iemand die eigenlijk het hele seizoen al weinig steken laat vallen. Benjamin van Leer stond weer eens zijn mannetje tussen de palen. Een keeper verdient sowieso de complimenten wanneer hij ‘de 0’ houdt, maar al helemaal wanneer hij een handvol 100%-kansen verijdelt. Met hier en daar wat hulp van een verdediger voorkwam de goalie tot viermaal toe de openingsgoal van de Rotterdammers, die in het eerste kwartier de Roda-defensie voorbijliepen alsof het de warming-up-pionnen van Rick Plum waren. Mike van Duinen (juist, die ja) liet zijn geel-zwarte hart van het vorige halfjaar spreken en had het vizier niet op scherp staan namens de Kralingers, die zich oprecht mogen afvragen hoe groot de kansen moeten worden om er eentje binnen te jagen. Maargoed, een 0-1 eindstand in plaats van 6-1; ons hoort u niet klagen.

Doorpakken
Het is nu aan de drie musketiers Anastasiou, Vergoossen en Caanen om alles in het werk te stellen om deze positieve lijn in alle geledingen door te trekken. De expertise van Vergoossen kan daar ongetwijfeld aan bijdragen; de man leidde bij zijn laatste kunstje als hoofdtrainer PSV naar de landstitel (2008) en kent Roda van binnen en buiten. Een kampioenschap zullen we dit seizoen niet verwachten, hoewel koploper Feyenoord gisteren haar voorsprong op de Kerkradenaren niet wist uit te breiden. Aanstaande zaterdag is ADO Den Haag in het Parkstad Limburg Stadion de tegenstander, een ploeg die zich juist in een neerwaartse spiraal bevindt. Aan Roda is het om te tonen dat de overwinning op Woudestein geen incident was, maar een teken van permanent herstel.

Vanavond (maandagavond) verschijnt de wekelijkse rubriek Top/Flop, inclusief spelersbeoordelingen, op www.rodajclive.nl

Foto’s: Roda JC Live

Comments (19)

Comments are closed.