Roda maakt jaarverslag bekend: 3,2 miljoen verlies

Roda JC heeft vandaag haar jaarverslag over 2014-2015 openbaar gemaakt. Betaald voetbal organisaties zijn verplicht om dit voor 31 januari te doen. Traditiegetrouw brengt Roda haar jaarverslag dus enkele dagen voor deze deadline naar buiten.

Dat het in 2014/2015 Roda JC niet voor de wind ging was iedereen duidelijk. Er zou gevoetbald worden in de Jupiler League, want op 3 mei 2014 ging het helaas goed fout en degradeerde men voor het eerst uit de Eredivisie. Ook financieel was dit een flinke aderlating. Er werd over het seizoen 2014/2015 3,2 miljoen euro verlies geleden.

Doordat men degradeerde moest er flink worden gesneden in de kosten. Door het vertrek van een aantal grootverdieners en het aantrekken van goedkopere spelers heeft men 2,5 miljoen aan loonkosten kunnen besparen. Helaas heeft men hiervoor ook moeten snijden in de rest van de organisatie en niet enkel in de spelerskosten. Door allerlei andere bezuinigingen door te voeren wist men in totaal 3,5 miljoen te besparen.

Het spelen in de Jupiler League had echter ook gevolgen voor de inkomsten. De inkomsten namen in dit jaar af met ongeveer 4 miljoen. Dit heeft te maken gehad met de televisiegelden die afgenomen zijn, sponsoren die Roda JC minder geld boden en toeschouwersaantallen die toch iets lager waren dan in de Eredivisie.

Roda draaide al jaren een verlies, maar het seizoen 2014/2015 kan worden gezien als een financieel zwart jaar in de club historie. Door het verlies van 3,2 miljoen dat werd geleden is het negatieve vermogen gestegen tot 8,5 miljoen.

Met zulke schulden was het voortbestaan van de club in gevaar gekomen, dus we mogen blij zijn dat door de overname van Frits Schrouff deze schulden weggewerkt kunnen worden. Ook de promotie naar de Eredivisie zal zorgen voor een toename van de inkomsten.

Roda JC verwacht in het lopende jaar 2015/2016 voor het eerst in lange tijd weer een kleine winst te gaan maken. Door dit de komende jaren vast te houden kan Roda weer op haar eigen benen gaan staan als een financieel gezonde club.

Comments (21)

Comments are closed.