Nabeschouwing | Ook twee doelpunten zijn geen garantie voor een overwinning

Roda JC speelde zondagmiddag 2-2 gelijk tegen promovendus Sparta Rotterdam. Voor de zesde keer op rij werd er niet verloren, maar ook wéér niet gewonnen. Alles zag er geruime tijd rooskleurig uit door een 0-2 voorsprong voor de spelers uit Kerkrade, maar ook nu gingen uiteindelijk niet de 3 punten niet mee naar Kerkrade. Wel deed Roda JC voorlopig de laatste plek over aan Go Ahead Eagles door het behaalde punt uit het gelijkspel.

Punten noodzakelijk om aansluiting te houden op ranglijst
Roda JC had zondagmiddag keihard punten nodig om aansluiting te houden op de ranglijst met de andere ploegen die onderin bungelen. Willem ll haalde vrijdag 3 punten door een overwinning op Go Ahead Eagles en Excelsior wist een puntje mee naar Rotterdam te nemen tegen Vitesse. Zelfs NEC wist 3 punten te halen tegen Twente. Zodoende worden de verschillen in het rechterrijtje nu groter. Lange tijd zag het er ook naar uit dat Roda JC zeer goede zaken zou gaan doen op die ranglijst. Met het gelijkspel komt Roda echter slechts op 11 punten, waardoor alleen Go Ahead Eagles onder de Limburgers op de ranglijst te vinden is.

Wedstrijd die alle kanten op kan
Afgelopen weken was het vaak zo dat Roda JC zich in wedstrijden moest beperken tot verdedigen en het achterin de boel zo goed als het kon ging dichtmetselen. Zondagochtend in Rotterdam was dat niet het geval. Gedurende de eerste helft probeerden beide ploegen er het beste van te maken. Ondanks dat het kwalitatief allemaal niet van geweldig niveau was, was het leuk om twee ploegen aan het werk te zien die niet voor elkaar onder deden. Grote kansen waren er niet. Toch kon met name Ajagun namens Roda de defensie van Sparta de nodige problemen bezorgen. Duidelijk was dat beide ploegen niet gewend zijn het spel te maken. Hierdoor ontstonden ruimtes voor de backs om ver op te komen, waar met name Milec goed gebruik van kon maken. Van Peppen had hier meer moeite mee en moest opletten dat hij door een gebrek aan snelheid hierbij niet te kijk werd gezet door de aanvallers van Sparta.

Kum maakt zijn eerste doelpunt voor Roda JC
Spreekwoordelijk zijn er weinig betere momenten om te scoren, dan vlak voor rust. Kum dacht hier hetzelfde over en bracht Roda JC in het toegift van de eerste helft op voorsprong. Iedereen in het stadion was al in zijn gedachte bij de rust, wellicht draaiden de bierkramen op Het Kasteel al omzet, maar scheidsrechter Janssen liet nog Roda JC één corner nemen. Met een korte variant waarbij de bal uiteindelijk toch in de 16 kwam, wist Kum de bal handig achter de keeper te krijgen. Roda JC kwam voor de derde keer dit seizoen op voorsprong, net als vorige week tegen AZ.

Het wonder van Rotterdam
Sommige dingen verwacht je gewoon niet dat gebeuren. Dat Roda JC op voorsprong komt, is voor veel fans nog steeds een gegeven waaraan gewend moet worden dit seizoen. Maar een voorsprong van twee doelpunten, is dat ook mogelijk? Jazeker! Ja, wij hadden het niet verwacht. Maar het is zondagmiddag dan toch gebeurd. Niemand minder dan de o zo veel bekritiseerde Nestoras Mytides maakte de tweede goal voor Roda JC. De eerste goal van de Cypriotische spits voor onze trots uit Kerkrade. Wie deze speler de afgelopen seizoenen reeds in de gaten heeft gehouden, zal zich vast er al bij hebben neergelegd dat doelpunten maken niet een van de specialiteiten is van deze speler. We hopen dat Mytides meer vertrouwen gaat voelen om deze lijn voort te zetten.

Nog groter wonder mogelijk
Na het doelpunt van Mytides had hij zelfs een tweede kunnen maken, maar het echte wonder kwam toch uit Rotterdam. Sparta wist door een drietal wissels de wedstrijd volledig om te gooien. Een 0-2 achterstand werd omgebogen naar een 2-2 waarbij Roda niet meer aan aanvallen toe kwam. Had de wedstrijd nog langer geduurd, dan was de kans op een extra doelpunt voor de Rotterdammers groter geweest dan dat Roda toch nog er met de winst vandoor zou gaan.

Toch 1 punt in plaats van 3
Hoe kon het nu zo mis gaan gedurende de tweede helft? Roda leek op weg naar drie punten na het tweede doelpunt van Mytides en was ervoor geen enkel moment in grote problemen gekomen achterin. Was het Sparta dat ineens veel sterker ging spelen? Ja, Sparta bracht vers bloed in de selectie, maar kwalitatief kan dat nooit zoveel verschil hebben gemaakt. De oorzaak van de 2-2 uitslag moet eerder gezocht worden bij de Roda zelf. Nadat Mytides de 0-2 maakte, leek er een last van de schouders van veel spelers te vallen. Een opluchting dat er toch gescoord kon worden door de ploeg uit Kerkrade. Al het harde werken van afgelopen weken werd beloond, alle harde woorden van supporters en kritische analisten zouden voorlopig minder zijn. Maar met deze opluchting verdween ook een deel van de werklust die de afgelopen weken punten bij elkaar had gesprokkeld. Immers komt de selectie van Roda JC kwalitatief vaak te kort, maar door de goede mentaliteit werd er vaak een punt overgehouden aan de wedstrijden. Sparta kreeg meer ruimte om te voetballen en rook kansen. De eerste treffer gaf vertrouwen en bracht de angst terug bij Roda. Deze angst was helaas terecht en de 2-2 werd uiteindelijk toch nog gemaakt. Dat was op dat moment niet eens meer een verrassing te noemen.

Debuut Djim
Wellicht had Anastasiou eerder vers bloed in de ploeg kunnen brengen, maar de personele problemen worden steeds groter en de keuze aan spelers op de bank dus minder. De lijst met geblesseerde spelers wordt steeds langer met de gebroken teen van van Hyfte, de lies van Ananou die al een tijdje opspeelt en onlangs een hersenschudding voor De Silva op een training. Kortom: om de bank toch te ‘vullen’ werd er zondag een speler uit de jeugd ingevlogen om toch een reservespits op de bank te hebben. Dit was Célestin Djim die afgelopen zomer aansloot bij Jong Roda. Hij mocht zelfs invallen tijdens de wedstrijd, maar kon door de grote druk die Sparta op dat moment al aan het zetten was op de verdediging van Roda JC voorin niet meer het verschil maken.

Imposante reeks
Om toch positief af te sluiten is een reeks van 6 wedstrijden niet verliezen iets waar Roda JC lange tijd niet over heeft durven dromen. Ook de twee doelpunten die vandaag werden gemaakt bieden hoop dat er toch wel wat scorend vermogen in de ploeg zit. Toch zal Anastasiou zijn ploeg meer dan op scherp moeten zetten, om ook tegen landskampioen PSV komend weekend een goed resultaat te kunnen neerzetten. Zoals eigenlijk ook vooraf aan dit voetbalweekend werd geconcludeerd, zijn 3 punten eigenlijk nog steeds noodzakelijk om de aansluiting te blijven houden bij de rest van de clubs in het rechterrijtje.

Foto: Roda JC Live

Comments (6)

  1. klompie0817

    We moeten door blessures roeien met de riemen die we hebben. Als we in de 2 Thuiswedstrijden tegen P.S.V. en FC Utrecht 4 punten halen zit je gewoon in de lift naar boven. Het is niet alijd makkelijk om Koempel te zijn,maar er is ook niets mooier dan Koempel te zijn,wat er ook gebeurt.

Comments are closed.