Nabeschouwing | Oude problemen spelen Roda parten tegen Tukkers

Verslagen liepen de spelers van Roda JC Kerkrade zaterdagavond van het veld af. Waar een bijzonder belangrijke stap gezet had kunnen worden in de richting van rechtstreekse handhaving, werd precies het tegenovergestelde gerealiseerd. FC Twente bleek in Zuid-Limburg met 0-1 te sterk. Roda JC Live blikt terug.

Ard geblesseerd
Er was één wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen ADO Den Haag, die in een 2-2 remise eindigde. Ard van Peppen moest noodgedwongen geblesseerd op de tribune plaatsnemen en zag Hicham Faik, die hem ook al verving in de Hofstad, hem vervangen. Dat betekende dat Roda FC Twente net zo zou bestrijden als het ADO bestreed in de tweede helft, namelijk in een 3-5-2-formatie. Dat wist onze bebaarde, geblesseerde vriend ongetwijfeld ook, en getooid met een muts nam hij plaats op de Noord-tribune om te zien hoe zijn teamgenoten het er vanaf brachten.

Toen Ard na 45 minuten voetbal weer de binnenruimtes van het Parkstad Limburg Stadion opzocht, moet hij daarover gedacht hebben: ‘niet slecht’. En terecht, want de bezoekers uit Enschede kwamen in de eerste vijfenveertig minuten eigenlijk nauwelijks in het stuk voor. Doelman Benjamin van Leer werd alleen getest door een schot van rechtsbuiten Jerson Cabral, en buiten dat bleef het bij enkele gevaarlijk ogende voorzetten. Aan de andere kant verdiende Roda een strafschop toen Mike van Duinen gevloerd werd in de zestien, en creëerde het meermaals gevaarlijke momenten in de zestien van doelman Nick Marsman. Die werd echter ook niet op de proef gesteld; een schot van Hicham Faik kon hij eenvoudig vangen.

Het verhaal van de backs
We noemden net Jerson Cabral. En daar begint het verhaal dat eigenlijk deze wedstrijd zou beslissen. Roda speelde, als gezegd, met drie echte verdedigers: Martin Milec op rechts, Jordy Buijs en Arjan Swinkels centraal. Wanneer het nodig was, zakte Marcos Gullón vanaf het middenveld terug naar de linksbackpositie.

Over Milec, die de afgelopen twee wedstrijden rechtsmidden was, kunnen we kort zijn: hij had zijn tegenstander volledig in z’n zak. Net als tegen Ajax werd de linkerkant van de tegenstander compleet uitgeschakeld en dat kunnen we grotendeels toeschrijven aan het uitstekende verdedigende werk van Martin Milec. Defensief gezien zit het daar dus duidelijk wel goed. Volgende taak voor de jonge Sloveen: aanvallend beter worden. Bij de voorzetten van de back leek het er namelijk meer op dat hij Marsman aan het warmschieten was. Vrijwel elke voorzet was een gemakkelijke vangbal. Bovendien wist hij een uitgelezen kans op de rand van de vijf van FC Twente niet te benutten.

Hoe anders zag het er uit bij Marcos Gullón. Hij had dus de taak om Jerson Cabral, als die opstoomde aan de rechterkant, op te vangen, en dat lukte maar mondjesmaat. Verreweg het grootste gedeelte van het weinige gevaar dat FC Twente wist te stichten, kwam via hun rechterkant en dat kwam door het ontbreken van een daadwerkelijke linksback. Ongetwijfeld zag Ard dat op de tribune ook en stond hij te popelen om dat gemis op te vangen. Het punt is: we hebben geen andere linksback. Ja, Ofori uit de jeugd, maar om die nou tegen FC Twente meteen voor de leeuwen te gooien… nee, voor de oplossing die Kalezic koos viel wat te zeggen.

Ook de goal viel uit een dekkingsfout van Gullón. En dat is niet de eerste keer; tegen Ajax liet hij Milik vrij rondlopen en nu verloor hij Ede uit het oog op een manier die simpelweg niet kan. Ede – aan zijn voornaam gaat uw schrijver zich niet wagen – kon zomaar uit de rug van Gullón weglopen en één geweldige steekpass van invaller Van der Lely later stond het plots 0-1. Van Leer kansloos, en de wedstrijd eigenlijk, ondanks dat er nog een half uur te spelen was, beslist.

Aanvallend geen potten gebroken
Kansen waren namelijk een zeldzaam iets in deze wedstrijd. Twente ging, zoals te verwachten viel, na de goal massaal voor de eigen goal hangen en Roda wist zich daar niet doorheen te voetballen. En daarmee komen we bij het tweede probleem: we missen creativiteit. Van Duinen is een spits met een neusje voor de goal en bovendien een harde werker. Voor Poepon geldt hetzelfde. Zhukov was gehaald als die creatieve box-to-box-speler, maar weet dat voorlopig nog niet waar te maken. Het is duidelijk dat hij een groot talent is, maar hij kan die belangrijke taak nog niet op zich nemen. Van Hyfte en Faik zijn goede spelers voor de Jupiler League, met beide een uitstekende techniek, maar kunnen momenteel nog niet meekomen met het tempo en de kracht die vereist zijn in de Eredivisie. Er valt inmiddels genoeg voor te zeggen om Daniel de Silva, wanneer hij terugkeert van een blessure, een kans te geven vanaf het begin in de plaats van Van Hyfte. Aangezien diezelfde Van Hyfte is gepromoveerd tot aanvoerder, lijkt de kans dat dat gaat gebeuren echter klein.

En dus wist Roda, zelfs met supersub Ngombo en momentenspeler Peterson in de aanval naast Van Duinen en Poepon, niet te scoren. Zoals u weet, als je niet scoort, kan je niet winnen, en als de tegenstander wel scoort, verlies je zelfs. Dat is dan ook precies wat er gebeurde in het ijskoude Parkstad Limburg Stadion.

Pluspunten waren er ook. Het veldspel was, zeker in de eerste helft, goed. Bij vlagen werd er uitstekend gecombineerd en het middenveld van FC Twente (“het beste van Nederland”) had in dat eerste bedrijf niets in te brengen. Bovendien kreeg Roda éíndelijk weer eens geen doelpunt tegen uit standaardsituaties. Iets waar veel op getraind was de afgelopen week en dat zich dus nu loonde. Nu is het tijd voor een volgende doelgerichte training. Letterlijk; het devies voor de komende week luidt: afwerken, afwerken en nog eens afwerken.

De cijfers
Van Leer – 6,5: eigenlijk niet getest. Bij de goal kansloos. Hoge ballen waren oké, uittrappen ook, en één goede redding op een afstandsschot.
Milec – 7,5: wist de gehele linkerkant van Twente de hele wedstrijd lam te leggen; zijn tegenstander werd niet voor niets na een helft gewisseld. Aanvallend leek het echter alsof hij Marsman aan het inschieten was.
Buijs – 7: hief buitenspel op bij de tegentreffer, maar dat viel hem niet echt te verwijten. Voor de rest wederom sterk.
Swinkels – 7: ook wederom sterk.
Gullón – 5: hierboven al ruimschoots behandeld. Wederom debet aan een tegendoelpunt en voor de rest nauwelijks gezien. Niet al te best, dus…
Inceman – 6: niet zo sterk als in z’n eerste twee à drie wedstrijden, maar hij blijft een belangrijke schakel op het middenveld, waar we blij mee mogen zijn.
Zhukov – 7: er gaat zeker dreiging van hem uit, maar vaak loopt het nog fout af. Gelukkig schroomt hij dan niet om die fouten zelf op te lossen. Goede speler.
Van Hyfte – 5,5: speelde wederom anoniempje en wist wederom niet de schakel te leggen tussen het middenveld en de aanval, zoals een tien wel zou moeten doen.
Faik – 5,5: mocht weer eens vanaf het begin meedoen en pakte z’n kans niet. Nauwelijks gezien en miste een dot van een kans in de eerste helft.
Van Duinen – 6: zeulde, sleurde en had een penalty moeten krijgen. Desondanks wist hij op sommige momenten ook niet wat te doen met de bal.
Poepon – 6,5: speelde op basis van inzet opnieuw een goede wedstrijd. Kreeg echter nauwelijks bruikbare ballen.

Foto: Roda JC Live

Comments (11)

Comments are closed.