Nabeschouwing | Roda geslagen, maar nog niet verslagen

In een kolkend Parkstad Limburg Stadion leed Roda JC gisteren de eerste nederlaag in de nacompetitie in haar clubhistorie. Het door NAC Breda met 0-1 gewonnen duel was echter een dubbeltje op z’n kant, want op basis van Roda’s dominante tweede helft was een puntendeling op zijn plaats geweest. Met de return in Breda (komende zondag) nog te goed, is de strijd om Eredivisievoetbal echter allerminst gestreden. Roda JC Live blikt terug op de eerste krachtmeting tussen de twee Traditionsvereine.

Volle bak tegen NAC
Het belang van de confrontatie met de Bredanaars mocht vooraf duidelijk zijn; met als inzet Eredivisievoetbal in het seizoen 2015/2016 en alles wat daar in sportief en financieel opzicht bij komt kijken, stond er gisteren deel 1 van een regelrechte finale op het programma in Kerkrade. Met 17.350 toeschouwers op de tribunes, het hoogste aantal sinds Roda JC-Ajax op 22 december 2013, was er over publieke belangstelling dan ook niet te klagen. Een fantastische sfeeractie, bestaande uit drie derby-doeken op de lange zijde en een geel-zwarte choreo, met op de voorgrond de letters RJC, op de Koempeltribune, zorgde voor een adembenemende atmosfeer in de thuishaven van de Zuid-Limburgers. Wat betreft de personele bezetting op het veld voerde men bij Roda één wissel door in het basiselftal; de geblesseerde rechtsback Martijn Monteyne bleek niet inzetbaar en werd logischerwijs vervangen door Henk Dijkhuizen. Bovendien werd breekijzer Frank Demouge opgenomen in de wedstrijdselectie, maar startte logischerwijs op de bank. NAC Breda verscheen met het verwachtte basiselftal aan de aftrap, met als sterkhouders middenvelder Demy de Zeeuw en linksbuiten Adnane Tighadouini.

Kansen aan twee kanten
De voorafgaand aan het duel uiteenlopende theorieën bij welk elftal de druk zou liggen konden derhalve direct van tafel geveegd worden, want voor zowel Roda als NAC staat of valt het hele seizoen bij dit tweeluik. De wedstrijd begon zoals zwaarbeladen wedstrijden meestal beginnen; nerveus. Beide partijen hadden, let op, in de openingsfase de intentie om de openingstreffer te maken. Marc Höcher was de man die de eerste twee mogelijkheden daartoe kreeg; eerst schoot hij, na een carembool via Paulissen, hard in het zijnet, om even later een vrije trap in kansrijke positie nét over te schieten. Het waren de eerste plaagstoten van Roda-kant om NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar, waarvan we toch mogen stellen dat ‘ie zich op basis van het reguliere seizoen niet in de kijker heeft gespeeld voor een nominatie bij het Nederlands elftal, voor het eerst in deze play-off-campagne te passeren. NAC kon daar echter ook uitstekende mogelijkheden tegenover zetten, want zodra in de tegenaanval de voorhoedespelers in stelling werden gebracht, werd direct duidelijk dat de Bredanaars in die linie niet over een kwaliteitsgebrek te klagen hebben.

Arjan Swinkels en Marc Höcher duelleren met NAC-er Ruben Ligeon. (Pro Shots)
Arjan Swinkels en Marc Höcher duelleren met NAC-er Ruben Ligeon. (Pro Shots)

De in het zwart gehulde Bredanaars konden daar vier uitstekende mogelijkheden tegenover zetten. Bij mogelijkheid één maaide Fernandez over de lage voorzet van Tighadouini (zonder typefouten!) heen, bij mogelijkheid twee werd de lage voorzet van Ligeon door Seuntjens op de paal geschoten en bij mogelijkheid vier werd de lage steekpass van Fernandez door Tighadouini ruim over geschoten. Wie tot vier kan tellen, is het wellicht opgevallen dat in de voorgaande opsomming mogelijkheid drie ontbreekt. Dat klopt, want die gelegenheid groeide van kans uit tot doelpunt; net zoals bij de andere kansen vormde een lage voorzet, ditmaal aangegeven door Naah, de aanleiding, waarna Tighadouini op technisch knappe wijze een hard, geplaatst schot produceerde dat onmogelijk door Benjamin van Leer gekeerd had kunnen worden. 0-1 op het bord, 1000 Bredanaars blij en NAC-coach Maaskant had zo met dat uitdoelpunt gekregen waar hij voor kwam. Dat betekende niet dat bij Roda de kopjes gingen hangen, verre van dat zelfs. Van Hyfte en Paulissen zetten Ten Rouwelaar aan het werk met schoten op doel, die een prooi waren voor de doelman aangezien ze niet ver in één van de hoeken geplaatst werden; dat was enkele minuten voor rust wel het geval bij een door het duo Jansen-Paulissen fraai opgezette combinatie, die door laatstgenoemde besloten werd met een goed schot dat slechts centimeters voorbij de verkeerde kant van de paal scheerde. Kansen genoeg dus, in de eerste helft.

Roda regisseert
De 0-1 ruststand was voor de bezoekers logischerwijs reden genoeg om in de tweede helft nog meer het accent naar het verdedigen te schuiven, net zoals Roda dat een week geleden zelf in Emmen deed. Het verschil was echter dat de pressie van Emmen in eigen stadion niet tot serieuze mogelijkheden leidde, en dat was gisteravond wel degelijk het geval in het Parkstad Limburg Stadion. Mocht u zich afvragen waarom er in het restant van deze nabeschouwing geen kansen voor NAC benoemd worden, dat is de oorzaak daarvan het feit dat de ploeg van Maaskant simpelweg Van Leer niet meer gezien heeft in de tweede helft. De ploeg heeft in de tweede helft geen kans gecreëerd en het doelpunt in de eerste helft bleek na 95 minuten spelen hun enige schot tussen de palen. Nee, in de tweede helft was het alleen maar eenrichtingsverkeer richting Ten Rouwelaar. De continu vrijkomende Hicham Faik dwong het NAC-middenveld om keuzes te maken, waardoor de uitzakkende Jansen of Paulissen of de vleugelspelers Höcher, Van Peppen en Dijkhuizen steevast in stelling konden worden gebracht. Met name Jansen en Paulissen bleken nauwelijks van de bal te krijgen en hadden meestal ook een goede voortzetting in petto. Schoten uit de tweede lijn van Faik en Van Hyfte misten echter de precisie om tot treffer te evolueren.

Mitchel Paulissen was donderdagavond een ware plaag voor de NAC-defensie. (Pro Shots)
Mitchel Paulissen was donderdagavond een ware plaag voor de NAC-defensie. (Pro Shots)

Roda slaagde er hoe dan ook in om het toch al defensief opgestelde NAC nog verder terug te dringen. De doortastendheid van opnieuw Jansen en Paulissen zorgde voor een aanhoudende druk op de Bredenaars, die van geluk mochten spreken dat Jansen een door hemzelf gecreëerde 100%-kans wild over het doel schoot. Ook een poging van de sterk spelende Dijkhuizen had zomaar binnen kunnen vallen, nadat deze via het been van een NAC-verdediger maar nét voorbij de tweede paal verdween. Diezelfde Dijkhuizen kwam in de absolute slotfase ook nét tekort om een afgemeten voorzet van Paulissen binnen te koppen, terwijl laatstgenoemde nog twee van zijn inzetten onderweg geblokt zag worden. Moraal van het verhaal; 22 doelkansen voor Roda tegenover 9 van NAC, met een 0-1 uitslag als eindresultaat. Eigenlijk deed de ploeg van Plum en Vrede alles goed, maar ontbrak het alleen aan dat balletje dat wél binnenviel. Dat geluk had NAC dan weer wel aan haar zijde en de Bredanaars zullen dan ook met een goed gevoel naar de return van komende zondag toeleven.

Milaan, Rotterdam, Leeuwarden, Deventer…. Breda?
Datzelfde kan echter ook gezegd worden over Roda. De Kerkradenaren zijn verre van kansloos, dat heeft de wedstrijd van gisteravond wel aangetoond. Bovendien speelde men nog niet helemaal va banque, om het risico op een tweede tegentreffer in eigen huis te vermijden; dan was het immers wel over en sluiten geweest. De taak in het Rat Verlegh Stadion is dan ook duidelijk; winnen. Doet de Koempelclub dat, dan betekent dit dat er op z’n minst een verlenging gespeeld zal moeten worden, en bij een overwinning waarbij Roda minstens twee maal scoort verzekert het zich van Eredivisievoetbal in het komende seizoen. Dat is verre van onmogelijk, en je zou haast zeggen dat het ook gewoon gaat gebeuren. Roda dat een zege op vreemde bodem nodig heeft om in leven te blijven? Daar weten ze in Milaan, Rotterdam, Leeuwarden en Deventer alles van. Keer op keer kroop men door het oog van de naald. Het valt bovendien maar te bezien hoe NAC reageert op een eventuele achterstand, een situatie die de ploeg van Maaskant in deze play-offs nog niet gekend heeft. Dan móéten ze voor een ongetwijfeld zeer nerveus thuispubliek het vege lijf zien te redden. Kortom; de eerste slag was voor NAC, maar de oorlog is verre van gestreden. Zeker als we zondag hetzelfde Roda gaan zien als gisteravond.

Beoordelingen

Benjamin van Leer: 6,5 – Sneu, maar de enige bal tussen de palen was ook een doelpunt. Kon hij echter niets aan doen. Voetbalde attent mee en had in de tweede helft net zo goed wat woordzoekers kunnen gaan invullen.
Henk Dijkhuizen: 7,5 – Een paar weken/maanden op de bank lijkt Henkie toch wel geprikkeld te hebben. Fysiek sterk, goeie tackles en aanvallende impulsen. Was wel nét te laat bij de goal van Tighadouini.
Arjan Swinkels: 7 – Een ex-Willem II’er die het tegen NAC opneemt; iets met een kat en op het spek binden. Speelde spelletjes met Fernandez, maar had ook z’n handen vol aan z’n directe opponent. Rol als stormram mocht niet baten.
Guy Ramos: 7,5 – Gebrek aan wedstrijdritme? Klinkklare onzin. Maakte net als tegen Emmen weer een bijzonder gedegen indruk. Moeilijk te kloppen in luchtduels en durfde ook in te dribbelen op momenten dat dat mogelijk was.
Ard van Peppen: 6,5 – Leek met de constant van positie wisselende Naah en Seuntjens in de eerste helft een aantal keer de weg kwijt. In balbezit aanvankelijk slordig, maar speelde een prima tweede helft.
Hicham Faik: 7 – Profiteerde van het feit dat NAC niet zo goed wist voor wie ze moesten kiezen in de dekking, en kwam daardoor veelvuldig in balbezit. De voortzetting ging soms mis, maar vooral vaak goed. Prima schoten ook.
Tom van Hyfte: 6 – Oogt al een aantal wedstrijden minder scherp dan we in andere fases van het seizoen van hem gewend waren. Paar keer onnodig balverlies, en doelpogingen misten richting. Werkte wel weer ontzettend hard.
Mitchel Paulissen: 8 – Speelde wellicht zijn beste wedstrijd van het seizoen. Straalde ontzettend veel vertrouwen uit, strooide met scharen, creëerde openingen en was de gevaarlijkste man in de afronding. Doelpunt was hem gegund.
Raymond Gyasi: 6 – Snelheid blijft hoe dan ook een wapen van de beide Gyasi-broertjes, maar als dat ten koste gaat van het overzicht is het te verwaarlozen. Té weinig effectieve acties en dus vaak balverlies. Werd dan ook gewisseld.
Anco Jansen: 8 – Was werkelijk niet van de bal af te krijgen en heeft een zekere chemie met Paulissen. Lijkt ook van supporters steeds meer waardering te krijgen, in onze ogen volledig terecht. Had natuurlijk wel moeten scoren.
Marc Höcher: 6 – Kon in de 1-op-1 duels met Ligeon weinig klaar krijgen, en voorzetten misten toch wel scherpte. Was wel bijzonder gevaarlijk in het openingskwartier; die ballen hadden net zo goed de 1-0 kunnen opleveren.

De return wordt zondagmiddag in het Rat Verlegh Stadion afgewerkt. De aftrap is om 14:30 uur en Roda JC Live zal vanaf locatie een live wedstrijdverslag verzorgen via ons twitteraccount (@RodaJClive): www.twitter.com/rodajclive.

Header: Roda JC Live

 

Comments (3)

Comments are closed.