Voorbeschouwing: ultieme alles-of-niets-ontknoping in Breda

Der Tod oder die Gladiolen. The death or the gladioli. Een zeer bekend Nederlands voetbaltrainer bezigde dit gezegde een aantal maal in het buitenland en onze eigen Rick Plum doet nu hetzelfde: het duel tegen NAC Breda is een duel om de dood of de gladiolen. Roda JC Live blikt vooruit op de confrontatie in het Rat Verlegh Stadion.

Eerste wedstrijd
Afgelopen donderdag leed Roda JC in het eigen Parkstad Limburg Stadion een 0-1 nederlaag tegen NAC door een doelpunt van Adnane Tighadouini. Dat betekent dat de Kerkradenaren vanmiddag in het Rat Verlegh Stadion aan niets minder dan een overwinning genoeg hebben. Als Roda niet wint, kunnen alle Eredivisie-aspiraties voor ten minste 38 duels weer de ijskast in. Bij dezelfde uitslag als in Kerkrade, dus een 0-1 overwinning, zal er verlengd worden in Breda en bij elke andere overwinning mag Roda volgend seizoen weer aantreden op het hoogste niveau.

Accommodatie
Aan de promotiedrift die in Kerkrade heerst, zal Roda vanaf 14:30 invulling moeten geven. Dat zal het gaan doen in het Rat Verlegh Stadion in Breda. Het stadion, dat sinds 1996 de thuisbasis is van de NOAD ADVENDO Combinatie, biedt plaats aan 19.000 toeschouwers, die er morgenmiddag hoogstwaarschijnlijk ook zullen zitten. Een maand geleden bleek het stadion op instorten te staan, maar met de nodige stutten wordt er gewoon gevoetbald in Breda en daar wordt Roda morgen gesteund door een uitverkocht uitvak. Dat bezoekersvak zal tegenwicht moeten bieden aan de harde kern van de Bredanaars, die op Vak E (de B-Side) en Vak G hun plek hebben gevonden.

Historie

NAC Breda

Roda JC Kerkrade

31

Gespeeld 31

14

Gewonnen 9
8 Gelijk

8

9 Verloren

14

40 – 34 (+ 6) Doelsaldo

34 – 40 (- 6)

Van de historie moet Roda het vanmiddag in het Rat Verlegh Stadion in ieder geval niet hebben. In nog niet één derde van de gevallen nam Roda de volle buit mee naar Kerkrade en bijna de helft van de wedstrijden mondden uiteindelijk uit in een overwinning voor de Bredanaars. De laatste twee Eredivisieseizoenen van de Kerkradenaren leverden in ieder geval geen overwinning op: vorig seizoen miste Mitchell Donald zo’n driehonderd kansen en won de thuisploeg met 2-0. In het seizoen daarvoor moest Roda winnen om, jawel, de nacompetitie te ontlopen, maar een 1-3 ruststand bleek niet voldoende: een opleving van Anthony Lurling zorgde voor een 5-3 overwinning voor NAC.

Verwachte opstellingen
Het is dus aan de bezoekers uit Zuid-Limburg om de eerste overwinning sinds 20 april 2012 in het Rat Verlegh Stadion te boeken. Dat zal Roda waarschijnlijk gaan doen met tien dezelfde mannen als afgelopen donderdag in het Parkstad Limburg Stadion. Bram Verbist en Martijn Monteyne zijn hersteld van hun blessures, maar zullen naar alle waarschijnlijkheid niet terugkeren in de basis. Rick Plum denkt er nog aan om met Frank Demouge te beginnen, maar waarschijnlijk zal Anco Jansen opnieuw in de spits staan. Het enige verwachte slachtoffer is Raymond Gyasi, die gepasseerd zal worden naar aanleiding van zijn matige prestaties in de afgelopen weken. Danny Schreurs is de meest logische vervanger.

Bij de Bredanaars worden geen wijzigingen verwacht. Het elftal van trainer Robert Maaskant heeft in de gehele campagne om het Eredivisieschap te behouden nog geen enkel tegendoelpunt moeten incasseren en als dat morgen wederom lukt, speelt de club ook volgend seizoen Eredivisie.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Swinkels, Ramos, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – Schreurs, Jansen, Höcher.

Verwachte opstelling NAC Breda: Ten Rouwelaar – Ligeon, Marcellis, Drost, Amieux – De Zeeuw, Matic, Naah – Seuntjens, Fernandez, Tighadouini.

Belangrijk zal het voor Roda in ieder geval zijn om op tijd een doelpunt te forceren in Breda. NAC heeft nog geen tegenslag gekend in deze nacompetitie en het is nog maar de vraag hoe de ploeg reageert op een tegendoelpunt. Is het team van Robert Maaskant dan nog wel mentaal zo sterk? De Kerkradenaren zullen om directe promotie te bewerkstelligen in ieder geval twee maal moeten scoren en dat wordt lastig zat. Tenzij de Bredanaars bij een 0-1 voorsprong toch een beetje in paniek gaan raken…

We gaan het vanmiddag zien. Het duel, dat onder leiding staat van Danny Makkelie, zal live te volgen zijn via ons Twitter-account: @RodaJCLive!

Foto: Henk Korzelius

Comments (1)

Comments are closed.