Nabeschouwing | Roda haalt maximale uit zware omstandigheden

Nu u een dikke 24 uur achter de rug heeft met berichtgeving over de ‘pech’ en het ‘ongeluk’ dat het trotse Feyenoord gistermiddag opbrak in een wedstrijd die het ‘onder controle had’, is het tijd voor een nabeschouwing op die wedstrijd. En wat blijkt? Roda was, naar verluidt, de tegenstander in de Rotterdamse Kuip. De Koempels hielden een punt over aan een duel, waarin het de Kerkradenaren niet gemakkelijk werd gemaakt door onder meer vervelende weersomstandigheden, een eenzijdig fluitende scheidsrechter en een tot op het bot gemotiveerde thuisploeg.

Feyenoord gebrand op resultaat
Het kan u niet ontgaan zijn dat de Stadionclub niet de meest florissante periode uit de clubgeschiedenis meemaakt. Tegen Roda werd gisteren een achtste opeenvolgende nederlaag afgewend. Of dat te maken heeft met het aantreden van Dick Advocaat als technisch adviseur? We hebben Dick niet op het veld gezien, dus we weten het niet. Feit is wel dat er – opnieuw – in een andere samenstelling gespeeld werd, waarbij de Rotterdammers het achterin erg compact hielden. Mede daardoor was er in de eerste helft geen serieus doelgevaar van Roda-kant, terwijl Feyenoord zelf tot een handjevol mogelijkheden kwam. Dat gebeurde niet met goed voetbal, maar vooral door de doortastendheid van één man: Dirk Kuyt. Daar waar 0-0 ook een terechte ruststand was geweest, was het – uiteraard – Kuyt die op slag van rust van dichtbij alsnog voor de openingstreffer tekende. Het verbloemde voor de thuisclub de verhoudingen op het veld.

Door weer en wind
Het toch al niet oogstrelende positiespel van de beide elftallen werd bepaald niet gestimuleerd door de weersomstandigheden in de Kuip: het waaide als een malle in Rotterdam-Zuid, en dat hebben we geweten. Des te onbegrijpelijker waren de hoge ballen die over de breedte werden gegeven, want die kwamen in 67 van de 68 gevallen (ja, we hebben ze geteld) niet aan. Roda, dat vooral met de missie was gekomen om Feyenoord het voetballen onmogelijk te maken, deelde mee in die malaise, waardoor de neutrale toeschouwer naar een tranentrekkende wedstrijd zat te kijken; opportuun voetbal van beide kanten leverde weinig spectaculairs op. In de tweede helft leek Roda zich beter op de omstandigheden ingericht te hebben en wist het op het middenveld over de grond balvaster te werk te gaan.

Drie strijders, in één beeld gevangen: Kuyt, Inceman en Swinkels. (Pro Shots)
Drie strijders, in één beeld gevangen: Kuyt, Inceman en Swinkels. (Pro Shots)

Richard Liesveld
Richard Liesveld. De beste man was zondag de dienstdoende scheidsrechter bij de wedstrijd. Geel schijnt de favoriete kleur te zijn van de scheidsrechter; des te vervelender was het dat de mannen van Darije Kalezic in de blauw-witte uitrusting speelden in plaats van het gebruikelijke geel-zwarte tricot. Enfin, scheidsrechter Liesveld leek zich enigszins te laten meeslepen in de waan van de wedstrijd. Zo ontving Martin Milec bij de eerste beste overtreding, na nog geen vijf minuten spelen, direct de gele kaart. Rydell Poepon, zelf regelmatig lijdend voorwerp in de fysieke duels, en Henk Dijkhuizen mochten ook nog vóór de theepauze een gele prent in ontvangst nemen. Daarmee werden beide Roda-backs al vroeg gelimiteerd in hun spel tegen de rappe Feyenoord-vleugelspelers. Waar de beide teams uiteindelijk ongeveer evenveel overtredingen maakten, was de kaartenverhouding (0-3) bepaald niet representatief. Daarnaast verzaakte de scheidsrechter specifiek om de aanvoerder van de thuisploeg (Dirk Kuyt, u kent hem vast wel) terug te fluiten na een poging om Arjan Swinkels te castreren. Dat er later niet wordt gefloten voor vermeende contact tussen dezelfde spelers bij de 1-0 voor Kuyt kunnen we mee leven; dat impliceert echter eveneens dat de claims voor een penalty in blessuretijd, toen Kramer – naar eigen zeggen – door Swinkels naar de grond werd gewerkt, direct van tafel kunnen worden geveegd, aangezien het hier een soortgelijke situatie betrof.

Ngombo wel, Elia niet
Deze nabeschouwing is niet compleet zonder een eervolle vermelding voor Maecky Ngombo. Want daar was ‘ie weer hoor. Koud in het veld was hij er als een haas bij om de slimme ingooi van Gullón via Poepon en Van Duinen binnen te werken. Het begint er daarmee haast op te lijken dat van toeval geen sprake meer is, want het is inmiddels de derde maal (na Utrecht-thuis en Ajax-thuis) dat de jonge aanvaller dat kunstje uithaalt. Feyenoord, dat op dat moment totaal geen grip meer had op de wedstrijd, schutterde aan alle kanten, maar wist in de laatste vijf minuten toch nog op een of andere manier een slotoffensief te produceren. Elia passeerde zowaar tegenstanders en met impulsen van invaller Achahbar belandde de bal in blessuretijd zomaar op de lat boven de kansloze Benjamin van Leer. Roda kwam daar goed weg, aangezien de kans groter is dat de bal erin gaat als dat ‘ie niet wordt afgerond. Op basis van de hele wedstrijd is 1-1 echter een prima weergave van het wedstrijdbeeld, waar beide teams geen controle over het duel wisten te krijgen en er weinig grote kansen waren. We kunnen ons blind staren op de puntloze reeks van de Rotterdammers, maar dat is niet reëel op basis van de genoemde omstandigheden. Ieder punt is er één, en Roda gaat voorlopig niet gemakkelijk kopje onder.

Maecky Ngombo doet waar hij als invaller goed in is: scoren! (Pro Shots)
Maecky Ngombo doet waar hij als invaller goed in is: scoren! (Pro Shots)

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 8 – Oke, bij de derde poging van Dirk Kuyt was het kassa voor de Feyenoord-spits, maar verder had Benji een stuk of vijf vitale reflexen in huis. Kortom: uitstekende pot gekeept.
Martin Milec: 5,5Oogde als rechtsback in een viermansverdediging enigszins onwennig en had al snel te kampen met een gele kaart achter zijn naam. Kwam mede daardoor niet écht in de duels.
Jordy Buijs: 6,5 –
Rustig aan de bal als altijd, zelfs als deze zo nu en dan zijn eigen plan trok door de rukwinden. Ruimde resoluut op wanneer dat nodig was en speelde een degelijke partij.
Arjan Swinkels: 6 –
Belandde van het ene fysieke duel in het volgende fysieke duel, om vervolgens een fysiek duel aan te gaan. Ja, het was een fysiek duel voor Arjan. Met wisselend succes.
Henk Dijkhuizen: 7 –
Verscheen tamelijk onverwacht bij de eerste elf namen op het wedstrijdformulier, na wekenlang de reservebank bezet te hebben. Speelde, ondanks geel, érg geconcentreerd en prima in de duels.
Ugur Inceman: 6,5 –
Neemt bij vlagen het elftal bij de hand als een ware veldheer, maar viel zo nu en dan door de mand met voorspelbare voortzettingen. Desalniettemin onbetwist in zijn rol.
Georgiy Zhukov: 6 –
Verliet al na 45 minuten het veld, hoewel dat niet met een blessure te maken leek te hebben. Kwam in de eerste helft vaak in hachelijke duels terecht, zonder daarin positief of negatief op te vallen.
Tom van Hyfte: 5 – Slaagde er, op twee goede omschakelmomenten na, in balbezit niet in om iets aan het elftal toe te voegen. Leed veel te veel balverlies en liet zich in verdedigend opzicht te makkelijk aftroeven.
Mike van Duinen: 6 –
Kreeg vooral de ondankbare taak om achter de vuurpijlen van de heren Swinkels en Buijs aan te hollen. Daar is Mikey niet zo goed in. Had wel een belangrijk aandeel in de gelijkmaker.
Rydell Poepon: 6 –
Kreeg ook vooral lange ballen aangeleverd en kon zich nog enigszins meten in de duels. Toonde zich wederom balvast. Wel enkele onnodige overtredingen en een grote kans die om zeep werd geholpen.
Kristoffer Peterson: 5,5 –
Mocht ook weer eens als basisspeler aan de wedstrijd beginnen, maar werd weinig in stelling gebracht. De keren dát hij in stelling werd gebracht, leverde dat bovendien weinig rendement op.

Marcos Gullón: 6 – Kwam na de theepauze binnen de lijnen en bracht de nodige rust in de ploeg. Neutraliseerde het spel daar waar het kon en legde bovendien extra duelkracht in de wedstrijd.

Header: Roda JC Live

Comments (40)

  1. En welk siefer kriet Maecky Ngombo???
    ’n 7,5?

    Biehte!

Comments are closed.