Voorbeschouwing | Druk op de ketel bij wedstrijd tegen seizoensrevelatie

Na de overwinningen van Excelsior en SC Cambuur eerder dit weekend is het nu aan Roda JC om hetzelfde doen als haar concurrenten in de strijd om het ontwijken van de nacompetitie. In dat kader is de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo een zware. Roda JC Live blikt vooruit op het duel.

42 jaar: guess who’s back?
De thuiswedstrijd tegen de Heraclieden eerder dit seizoen stond in het teken van de zwaarbevochten terugkeer in de Eredivisie. Na 38 wedstrijden Jupiler League en een toegift van 4 wedstrijden mochten de Kerkradenaren weer aantreden op het hoogste niveau en bij haar rentree werd zowaar de koppositie in de Eredivisie veroverd. In een spannend duel trok Roda aan het langste eind: een 3-1 overwinning werd beklonken.

Toen, na negentig minuten Eredivisie-voetbal, had niemand bij Heracles kunnen voorzien hoe de zaken er ruim een half jaar later voor zouden staan. De Almeloërs zijn na 24 speelronden de trotse nummer vijf in de Eredivisie en staan slechts twee punten achter de derde plaats, die recht geeft op rechtstreekse deelname aan de groepsfase van de Europa League.

Droomseizoen voor Heraclieden
De mannen uit Overijssel spelen een droomseizoen. Na het winterse vertrek van sterkhouder Oussama Tannane werd gevreesd voor een ineenstorting van de prestaties, maar dat valt tot nu toe mee. Hoewel de resultaten inderdaad iets minder zijn, werden toch nog De Graafschap en PEC Zwolle verslagen. Bovendien werd er in de Amsterdam ArenA verdienstelijk gelijk gespeeld. Verloren werd er van ploegen die in vorm blijken als FC Twente, AZ en PSV.

Roda JC steekt na de winterstop ook al in een betere vorm, maar de prestaties blijven desalniettemin wisselvallig. Teleurstellend was het thuisverlies tegen FC Twente en de bekeruitschakeling tegen Feyenoord, maar desondanks zal de sfeer in de voorbije week goed zijn geweest, aangezien tegen datzelfde Feyenoord een punt werd behaald. Daarmee heeft Roda uit de zes wedstrijden na de winterstop negen punten weten te behalen.

De speler… Mark-Jan Fledderus
Voor Mark-Jan Fledderus betekent de wedstrijd tegen Roda zijn tweede weerzien met zijn voormalig werkgever. Aan zijn terugkeer in het Parkstad Limburg Stadion zal de linkspoot in ieder geval weinig goede herinneringen hebben (zie de tweede alinea). Drie seizoenen speelde de Coevordenaar voor de Kerkradenaren, en daarmee maakte hij de enige degradatie in de clubgeschiedenis mee. Zijn tranen na de wedstrijd bij Go Ahead Eagles zullen velen herinneren. Toen kon hij Roda niet meer behoeden voor degradatie, waar hij dat een jaar eerder wel deed, en hoe. Met twee schitterende vrije trappen in de beslissende play-offwedstrijd bezegelde hij het lot van Sparta Rotterdam. Nu lijken de Rotterdammers alsnog te gaan promoveren naar de Eredivisie, maar toen wist Fledderus in ieder geval het vege lijf van de Limburgers te redden. Vanaf zijn terugkeer is Fledderus onbetwist basisspeler en zelfs captain van de Almeloërs. Hij is bezig aan zijn vijfde seizoen voor de wit-zwarten.

Bij Roda JC zullen de ogen vooral gericht zijn op supersub Maecky Ngombo. De twintigjarige spits wist in zijn afgelopen 76 minuten Eredivisie-voetbal maar liefst drie keer het net te vinden en bezorgde zijn club daarmee in totaal vijf punten. Een redelijk unieke prestatie, die ervoor zorgt dat de roep om een wijziging in de basiself aan te brengen niet zal verstommen.

Wedstrijdinformatie
De kans dat die wijziging er gaat komen, lijkt echter vrij klein te zijn. Coach Darije Kalezic zal waarschijnlijk vasthouden aan de elf spelers die ook tegen Feyenoord in actie kwamen. Tomi Juric zal starten op de reservebank, hersteld van een blessure. Ard van Peppen ontbreekt nog steeds, net als Daniel de Silva.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Dijkhuizen – Inceman, Zhukov, Van Hyfte, Peterson – Poepon, Van Duinen.

Bij Heracles is er wel een wijziging ten opzichte van het met 2-0 verloren duel tegen PSV. Droste raakte in dat duel geblesseerd en dat betekent dat de rechtsback niet in staat zal zijn om te spelen. Zijn plek wordt ingenomen door Pelupessy, die van het middenveld naar de verdediging verkast. Robin Gosens vult de daardoor vrijgekomen plek in.

Verwachte opstelling Heracles Almelo: Castro – Pelupessy, Te Wierik, Zomer, Fledderus – Bel Hassani, Gosens, Bruns – Garcia Garcia, Weghorst, Darri.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. Om 12:30 begint de pot in Almelo, die wij zoals altijd live verslaan via Twitter.

Voorspellingen: 2-0 (Jeroen), 1-1 (Robbert), 2-2 (Sem), 2-1 (Luc).
De redactie reist hedenochtend met weinig hoop af naar Almelo. Robbert en Sem verwachten dat de Kerkradenaren nog een punt weg kunnen slepen bij de nummer vijf van de Eredivisie; Jeroen en Luc voorzien een nederlaag, waarbij eerstgenoemde zelfs verwacht dat Roda niet tot scoren komt.

Foto: Roda JC Live

Comments (14)

  1. 1 toevoeging nog:
    nummer 3 gaat niet direct naar de groepsfase, speelt echter eerst nog 1 play-off ronde….

Comments are closed.