Nabeschouwing | Roda JC overtuigt pas met man meer

Gistermiddag pakte Roda JC Kerkrade drie levensbelangrijke punten in de Jupiler League. Terwijl concurrent N.E.C. eindelijk weer eens punten verspeelde op bezoek bij Sparta Rotterdam (2-2), wist Roda JC bij de buurman van N.E.C., Achilles ’29, met 0-4 te winnen. Roda JC Live blikt nog éénmaal terug op het duel op Sportpark de Heikant.

René Trost wilde met dezelfde elf mannen beginnen die voorgaand weekend thuis Sparta oprolden met 3-0, maar dat feestje vond geen doorgang. Wiljan Pluim ontbrak op het laatste moment in de selectie vanwege familie-omstandigheden. Zijn plek op tien werd overgenomen door Anco Jansen, die daarmee voor de tweede keer dit seizoen in de basis begon. Een hele opgave, na de zware 120 minuten in de bekerwedstrijd tegen Sparta, maar Trost durfde het risico te nemen met de middenvelder, die zo’n acht maanden uit de roulatie is geweest.

In het begin leek het een vervelende middag te worden op Sportpark de Heikant in Groesbeek. Waar we tot nu toe dit seizoen vaak gezien hebben dat Roda furieus uit de startblokken komt en daarna inzakt, was dat gisteren precies andersom. Het leek in de eerste tien minuten alsof de Kerkradenaren in hun hoofd nog in de kleedkamer zaten, want de gastheren mochten onmiddellijk het initiatief nemen. Na zeven minuten viel pas het eerste kansje te noteren voor Roda, maar Achilles had in die tijd al drie hoekschoppen weten af te dwingen en Roda volledig vastgezet op de eigen helft.

Na tien minuten wisten de Kerkradenaren wat vaker zich onder de druk van de gastheren uit te voetballen, maar desondanks bleven ook de Heikanters regelmatig gevaar stichten. Verbist moest in de eerste helft twee keer voorkomen dat Achilles voor open doel kon intikken en Roda mag de keeper dankbaar zijn dat hij zo attent optrad in de eerste helft. Aan de andere kant moest ook doelman Ter Wielen enige malen reddend optreden, als Roda een vloeiende aanval wist af te leveren. Het probleem was echter dat er veel te weinig van die vloeiende aanvallen ontstonden, door slordig spel van de Kerkradenaren. Veel te vaak werd er al snel balverlies geleden in de aanval, waardoor het moeilijker werd om Achilles vast te zetten.

In de tweede helft was het aan Roda’s aanvalsduo te danken dat de Kerkradenaren snel de schroom van zich af konden gooien. Johan Plat stuurde knap Frank Demouge de diepte in en die wist zowaar met een bekeken lobje zijn tweede doelpunt van het seizoen te maken. Vanaf dat moment kon Roda wat frivoler gaan voetballen, want Achilles moest immers gaan aanvallen om nog iets van het duel te maken. Dat lukte bij vlagen, want Verbist wist twee maal met wederom knappe reddingen de gelijkmaker te voorkomen. Het meeste gevaar bij de Groesbekers kwam van Thijs Hendriks, maar Verbist bleef attent. Door het aanvallend spel van Achilles vielen er achterin logischerwijs ook gaten. Die ruimtes konden de gastheren niet blijven goedmaken en dat resulteerde in kaarten. Twee gele kaarten en wel voor dezelfde persoon: verdediger Migiel Zeller. Nadat hij eerst een redelijk zware overtreding op Anco Jansen beging, schoffelde hij luttele minuten later Frank Demouge onderuit in de zestien. Voor Marc Höcher was de penalty vervolgens een koud kunstje en daarmee was de wedstrijd zo goed als gespeeld.

In de resterende 35 minuten was het slechts de vraag hoe hoog de score uit ging vallen. Johan Plat wist nog geen twee minuten na de penalty al een rebound binnen te tikken voor 0-3 en uiteindelijk zou het door wederom Höcher nog 0-4 worden. Achilles mocht daarbij van geluk spreken dat de score niet nog hoger uitviel.

Waar er dus veel positieve punten te bespeuren vielen in de tweede helft, mag de eerste helft door de grote uitslag zeker niet verbloemd worden. Roda had in die eerste helft de grootste moeite met de amateurs van Achilles, die Roda bij vlagen wisten vast te zetten op de eigen helft. Ook het vele slordige opbouwen mag vrijdag tegen FC Emmen, van wie – met alle respect – toch meer tegenstand verwacht mag worden, niet meer voorkomen. Er is dus genoeg werk aan de winkel. Positief was wel dat Roda na de rode kaart niet dacht het zal wel’, maar door bleef voetballen, op zoek naar een grotere score. Ook is het prettig dat Anco Jansen nu toch echt definitief terug is, met 200 speelminuten in een week. Hem kunnen we in de rest van het seizoen nog goed gebruiken en door zijn terugkeer wordt de selectie weer een stuk breder.

Foto: Henk Korzelius

Comments are closed.