Nabeschouwing | Roda keert in stijl terug op hoogste niveau

Zaterdagavond luisterde Roda JC haar terugkeer in de Eredivisie op met een overwinning op Heracles Almelo. In het Parkstad Limburg Stadion was de ploeg van Darije Kalezic met 3-1 te sterk voor de Almeloërs. Ondanks een moeizaam eerste half uur was die overwinning terecht; de Kerkradenaren leverden veel strijd, waren sterk op de vleugels en scoorden bovenal op de juiste momenten. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op het duel.

Kalezic, coach met ballen
De wedstrijd was nog niet begonnen of de de ruim 13.000 bezoekers in het Parkstad Limburg Stadion vielen van de ene verbazing in de andere; Mitchel Paulissen, de man die aan de staart van het vorige seizoen een bepalende rol had in de promotie naar de Eredivisie en volgens Willem van Hanegem direct aan de slag kon bij een Nederlandse topclub, kreeg géén basisplaats van Kalezic. De coach had op het middenveld ook geen plek ingeruimd voor Marc Höcher en nieuwkomer Jens van Son. Wie vormden er dan wel in de middenlinie? Rostyn Griffiths (die nog niet fit genoeg zou zijn voor een hele wedstrijd), spelverdeler Hicham Faik, Tom van Hyfte (u kent hem nog wel van die middag in Breda) en Farshad Noor, die vrijdag zijn handtekening zette onder een éénjarig contract bij de Koempelclub. Het viertal moest zorgen voor de aanvoer naar het aanvalsduo Anco Jansen-Edwin Gyasi. De verdediging, met Benjamin van Leer onder de lat, bestond uit de bekende vier namen; Gibril Sankoh droeg als nieuwe kapitein de aanvoerdersband in het hart van de defensie. Het tekent de werkwijze van Kalezic, die niet bang is om aan de gevestigde orde te schudden, wanneer dat het collectief ten goede komt.

Nieuweling Farshad Noor in duel met voormalig Roda JC'er Mark-Jan Fledderus. (Pro Shots)
Nieuweling Farshad Noor in duel met voormalig Roda JC’er Mark-Jan Fledderus. (Heracles Almelo)

Het elftal oogde in de eerste 30 minuten van de wedstrijd, die door de afgelastingen elders tevens het algehele openingsduel van de Eredivisie was, enigszins nerveus. Heracles was in dat tijdsbestek de ploeg met het meeste balbezit en dat kwam met name doordat Roda, wanneer het in balbezit kwam, onzuiver was in de voorwaartse passing. De ploeg zocht relatief snel de weg naar voren met lange ballen in de richting van Gyasi en Jansen, die dan vervolgens mochten uitvogelen of er iets te halen viel. Die speelwijze wierp niet echt haar vruchten af, waardoor Heracles kon trachten haar eigen spel te spelen. Nadat Weghorst een eerdere mogelijkheid onbenut had gelaten, leverde het eerste serieuze schot op doel van de Heraclieden direct een goal op, toen de vrijstaande Bel Hassani bekwaam binnenschoot vanaf de rand van het zestienmetergebied. Frappant genoeg viel die goal op het moment dat Roda juist wél in de wedstrijd leek te komen. Dat lukte de Kerkraadse ploeg even later alsnog; Gyasi strooide met een aantal lucht-scharen zoals we die ook al in de Jupiler League (vaak) hadden gezien, maar ditmaal kregen de bewegingen ook een goed vervolg; na een een-tweetje met de balvaste Jansen snelde Gyasi het centrale verdedigingsduo van Heracles voorbij om vervolgens bijzonder rustig de bal in de verre hoek te leggen. Daarmee leverde Roda’s eerste kans ook direct een treffer op.

Kanteling van het duel
Bij Heracles was men duidelijk niet geheel tevreden over de gang van zaken en dat leidde nog voor de rust tot een aantal onnodige overtredingen. Aangezien arbiter Janssen niet van pan was om snel kaarten uit te delen, was het Roda dat hier de meeste hinder van ondervond, en dan met name in de persoon van Sankoh. De nieuwbakken aanvoerder werd eerst getorpedeerd door Bruns en kwam daarna voor de zoveelste keer in de slag met Weghorst, waardoor hij pijnlijk geblesseerd raakte aan zijn schouder en zijn wedstrijd al na 40 minuten voorbij was. Daardoor mocht de door Roda JC zelf opgeleide Daryl Werker, die tot dusver in totaal 174 Jupiler League-speelminuten op zijn cv had staan, vlak voor de rust zijn Eredivisie-debuut maken. De jongeling zou dat met verve doen; hij viel in het vervolg amper op slordigheden te betrappen en speelde aan de zijde van Arjan Swinkels alsof de twee al jaren een duo vormen. Dat straalt voor alle betrokkenen vertrouwen uit, ook voor de toekomst.

Gibril Sankoh moest, mede door deze tackle, voortijdig de strijd staken. (Pro Shots)
Gibril Sankoh moest, mede door deze tackle, voortijdig de strijd staken. (Pro Shots)

Waar ook vertrouwen uit te putten viel, was de wijze waarop Roda aan de tweede helft begon; met de nadrukkelijk wil en durf om naar voren te voetballen. Dat resulteerde al snel in een doelpunt. Een verre inworp van Van Peppen belandde via de sterke Griffiths op het hoofd van Gyasi die vervolgens op de lat kopte, waarna Tom van Hyfte, die toch al gespecialiseerd was in het maken van een 2-1, er vliegensvlug bij was om de 2-1 binnen te kegelen. Zo zagen we een droomstart van het tweede bedrijf voor de Kerkradenaren, die net als in de eerste helft hun eerste echte doelpoging tot doelpunt promoveerden. Het gevolg was dat het vertrouwen bij de ploeg van Kalezic alleen maar toenam. Er werden steeds meer duels gewonnen en op het middenveld werden de persoonlijke tegenstanders bij vlagen overlopen. Het draaide als een tierelier, met name op de rechtervleugel, waar Gyasi de ene naar de andere succesvolle actie uit de hoge hoed toverde en zijn tegenstanders Zomer en Fledderus meerdere malen het bos in stuurde. Fledderus, hoor ik u denken? Juist ja, Fledderus. Bij ons was ‘ie aanjager op het middenveld, bij Heracles zetten ze hem in als linksback.

Slotakkoord voor Faik
Gyasi deed het echter niet alleen op de linkervleugel, want ook de onvermoeibare Farshad Noor speelde een erg sterke wedstrijd in die zone. Het was dan ook niet toevallig dat hij de assist leverde bij de beslissingstreffer van Hicham Faik. Laatstgenoemde gooide de wedstrijd in de 90e minuut op slot met een technisch perfect uitgevoerd schot, waarmee hij Castro na twee eerdere reddingen nu bij poging drie toch de baas was. Het doelpunt was de kroon op een wedstrijd waarbij de Limburgers aanvankelijk in het duister tastten, maar naarmate het duel vorderde verdiend aan het langste eind trokken. Heracles probeerde het immers wel, maar kwam in de tweede helft niet verder dan een kans voor Darri en een vrije trap die bijna per ongeluk binnenviel. Conclusie: Resultaattechnisch heeft Roda JC alles uit haar openingswedstrijd gehaald wat mogelijk was. Het spel was bij vlagen zoals Kalezic het wil zien, maar bovenal stond er een karakterploeg die de duels niet schuwde en Heracles gewoonweg aftroefde. Het seizoen is nog lang, maar we lijken op dit moment op de goede weg te zijn. Met of zonder Juric.

Vreugde bij Edwin Gyasi, nadat hij de 1-1 voorbij Bram Castro had geschoten. (Pro Shots)
Vreugde bij Edwin Gyasi, nadat hij de 1-1 voorbij Bram Castro had geschoten. (Pro Shots)

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 7 – Kon niets aan de tegentreffer doen en was bijzonder solide in de lucht. Goede pot!
Henk Dijkhuizen: 7 – Aardige wedstrijd en nam zelfs tweemaal het doel onder vuur. Verdedigend degelijk.
Gibril Sankoh: 7,5 – Bijzonder rustig aan de bal en geconcentreerd gespeeld. Moest geblesseerd van het veld.
Arjan Swinkels: 7,5 – Swinkels zoals we hem kennen; rustig wanneer het kan, hard wanneer het moet.
Ard van Peppen: 7 – Oogt onwennig met een staartje, maar speelde herkenbaar. En kan blijkbaar ook ver ingooien.
Rostyn Griffiths: 7,5 – Alsof ‘ie al jarenlang in dit team speelt. Aarzelt niet om af en toe iemand om te kegelen.
Farshad Noor: 8 – Onvermoeibaar aan de rechterkant. Legde dan ook heel veel meters af. Ook goed in de passing.
Hicham Faik: 8 – Kwam nu iets verder aan de linkerkant te spelen en deed dat uitstekend. Prachtige goal!
Tom van Hyfte: 7,5 – Belangrijke schakel op het middenveld, ook op Eredivisieniveau. En een belangrijk doelpunt.
Edwin Gyasi: 8,5 – Extra gemotiveerd tegen zijn ex-club. Speelde de pannen van het dak, puur genieten.
Anco Jansen: 7 – Moet zich laten zien met een nieuwe spits op komst. Speelde goed in dienst van het elftal.
Daryl Werker: 7,5 – Viel al vroeg in en deed dat bijzonder goed. Bleef rustig en greep gedecideerd in.

Comments (2)

Comments are closed.