Nabeschouwing | Roda pakt in slotseconde datgene waar het recht op heeft

Een dag ná het sluiten van de transfermarkt, waarop Roda JC nog bijzonder actief was, blikt Roda JC Live terug op de wedstrijd die een dag eerder gespeeld werd; in het Parkstad Limburg Stadion boog de ploeg van Darije Kalezic een 0-2 achterstand tegen Ajax om in een gelijkspel. Het was het derde duel op rij waarin Roda in de absolute slotfase het laatste woord had, en voor het tweede duel op rij was de hoofdrol bij een knappe teamprestatie weggelegd voor Maecky Ngombo.

Toen er zondagmiddag een halfuur gespeeld was in Kerkrade, leek het er absoluut niet op dat we u nu deze versie van het verhaal konden gaan vertellen. De geel-zwarten incasseerden namelijk op knullige wijze binnen korte tijd twee doelpunten; bij de 0-1 mocht Milik, hoewel het een prima loopactie was van de Pool, volledig vrijstaand bij de eerste paal een corner binnenkoppen, waarna nog geen twee minuten later El Ghazi met een hard, geplaatst schot in de verre hoek profiteerde van uitermate slordig balverlies van Kristoffer Peterson. Ajax was op dat moment wel de ploeg aan de bal, maar een terecht afgekeurd buitenspeldoelpunt van diezelfde Peterson namens Roda was tot dan toe de grootste kans van de wedstrijd geweest. Roda kon zich aardig meten aan Ajax, maar na het incasseren van de tegentreffers ontvlamde er pas écht iets bij de thuisclub.

Sterk slotkwartier voor de rust
Roda kende zondag haar sterkste fase in het laatste kwartier van de eerste helft. Waar de verhoudingen op het middenveld eerst redelijk in balans waren, klapte Roda in dit gedeelte van de wedstrijd nóg iets harder erop, op faire wijze, en moest Ajax zich beperken tot tegenhouden in de laatste linie. Er was voor de Amsterdammers echter geen houden aan toen Peterson op de linkerflank een goede actie in huis had en met een afgemeten voorzet Rydell Poepon een niet te missen kans bood, die dit buitenkansje dan ook afrondde en daarmee zijn eerste doelpunt in dienst van de Koempelclub liet aantekenen. Roda liet het daar niet bij zitten en onder leiding van powerhouse Inceman kwam er meer variatie in het spel en kwamen de Limburgers vaker als winnaar uit de persoonlijke duels. De Duits-Turks-Kerkraadse middenvelder (bent u er nog?) was drie maal zelf het eindpunt van een aanval, waarbij één van zijn schoten maar ternauwernood van de lijn kon worden opgeruimd door Ajacied Sinkgraven. Met hangen, wurgen en tijdrekken slaagde Ajax erin om met een 1-2 voorsprong de rust in te gaan, wat eigenlijk genoeg zegt over het niveau dat de Amsterdammers in Kerkrade op de mat wisten te leggen.

Tranentrekkende tweede helft helpt Roda in het zadel
We mogen dus aannemen dat De Boer in de rust met de vuist op tafel heeft geslagen in de kleedkamer. Een fris en fruitig Ajax zou in de tweede helft alsnog orde op zaken moeten stellen natuurlijk, zeker tegen een tegenstander uit het rechterrijtje die bovendien slechts twee dagen rust had gehad voorafgaand aan het duel, in tegenstelling tot de vier rustdagen van de rood-witten. Of dat beeld ook werkelijkheid werd? Nee. Verre van dat, zelfs. De manschappen van de boer slaagden erin om de bal door de ploeg te laten gaan, maar dat was het, zonder gekheid, ook wel. Het leek op een lankmoedige poging om het duel mors- en morsdood te krijgen, maar dan met een slechte uitvoering. In aanvallend opzicht zouden we sinds de goal van El Ghazi he-le-maal niets meer zien van de Amsterdammers, ook niet na het inbrengen van Fischer en Klaassen voor Younes en Sinkgraven. Klaassen ondernam nog wel een moedige poging om meer agressie in het spel van de bezoekers te leggen, maar dat resulteerde alleen in een stortvloed aan overtredingen op het middenveld Het zorgde ervoor dat het gedreven Roda ervan overtuigd bleef dat er een resultaat te halen viel, wat uiteindelijk ook het geval bleek. Naarmate de minuten wegtikten, kwamen de Kerkradenaren tot steeds grotere mogelijkheden.

RODAJA Peppie van LeerSupersub Ngombo velt het vonnis
Dat de inmiddels ex-koploper dan ook het deksel op de neus kreeg, kon eigenlijk geen verrassing meer heten. Toegegeven, dat het in de 92e minuut gebeurt uit een corner waarvan te betwijfelen valt of het wel een corner wás, is zuur voor de rood-witten, maar op basis van het wedstrijdbeeld pakte Roda hier datgene waar het zonder twijfel recht op had. De thuisclub blonk uit in datgene waar de bezoekers opzichtig in tekortschoten: het collectief. Bij Roda, nota bene een ploeg met zeven nieuwelingen in het basiselftal, overheerste een gezamenlijke ‘over-mijn-lijk’-mentaliteit, terwijl het bij Ajax meer op een ‘ieder-voor-zich’-situatie uitdraaide. De waarschuwingspoging van Poepon, die zo’n 10 minuten voor tijd van dichtbij rakelings naast schoot, bleek niet gevaarlijk genoeg voor de Amsterdammers; invaller Ngombo mocht in de 92e minuut volstrekt ongedekt een corner binnenkoppen vanaf de vijfmeterlijn, mede door goed blokwerk van mede-invaller Rutjes. Daarmee kreeg zowel Roda als Ajax haar verdiende loon.

Opmerkelijk is dat de Kerkradenaren nu voor de derde keer in twee weken in de slotfase van een duel een cruciaal doelpunt weten te scoren. Daarnaast is het opnieuw Maecky Ngombo die het doelpunt op zijn naam schrijft, net als afgelopen donderdag tegen FC Utrecht. Dat het Roda voor de wind gaat moge duidelijk zijn, maar het lijkt er ook ‘gewoon’ op dat er qua fitheid het maximale uit de groep wordt gehaald en de gedane aankopen echt iets toevoegen aan het team, elk op hun eigen wijze. Tel daarbij de naderende entree van Van Duinen, Noor als Juric op en we mogen stellen dat het er goed uit ziet voor Kalezic en de zijnen. Slag om de arm: dat stelden we aan het begin van het seizoen ook. Roda laat het hoe dan ook nu ook zien tegen de grotere ploegen. Morgen komt er weer eentje op bezoek: Feyenoord, dat haar borst mag natmaken, is in het PLS de tegenstander in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 6 – Had bij beide tegengoals geen antwoord paraat, maar het is lastig te beoordelen of dat verwijtbaar is. Heeft in ieder geval enorme progressie gemaakt met zijn uittrappen.
Martin Milec: 8,5 – We hebben deze debutant niet genoemd in bovenstaande beschouwing, maar hij speelde een absolute dijk van een wedstrijd. Aanvallend sterk, verdedigend prima en longen als een paard.
Jordy Buijs: 8 – Maakt een behoorlijke complete indruk voor een ex-Heerenveen-bankzitter. Had een aantal belangrijke defensieve ingrepen in petto en verantwoordelijk voor de assist bij de gelijkmaker.
Arjan Swinkels: 8 – IJzersterk in de duels, alweer. Andere conclusie die we hebben getrokken: schieten op doel vindt Arjan niet zo leuk. Waarschijnlijk is hij daarom verdediger geworden. Maar dat terzijde.
Ard van Peppen: 7,5 – Terug in het elftal na een wedstrijdje op de bank. Had eigenlijk in voetballend opzicht weinig te duchten van Milik en speelde een betrouwbaar duel aan de linkerkant.
Marcos Gullón: 7 – Had een minder opvallende, maar wel meer centrale rol op het middenveld. Handelt in balbezit altijd relatief snel en zoekt indien mogelijk naar de voetballende oplossing.
Ugur Inceman: 8 – Ugur gaat niet opzij, laat dat duidelijk zijn. Was de baas in de persoonlijke duels en zorgde wederom voor rust aan de bal. Bleek bovendien capabel om goede schoten te lossen.
Georgy Zhukov: 7,5 – Speelde deze wedstrijd meer minuten in de as dan op de vleugel en dat kwam zijn spel ten goede. Misschien wel de stille kracht van dit elftal. Mag alleen soms iets daadkrachtiger.
Tom van Hyfte: 7 – Wil nog wel eens een bal aan de verkeerde kleur afgeven, maar nam zondag het elftal aan de hand in voorwaartse beweging. Prima rol ’tussen de linies’.
Kristoffer Peterson: 6,5 – Wisselde ook tegen Ajax sterke momenten af met verbijsterende matige acties. Zolang hij maar het vertrouwen houdt, komt het wel goed. Slecht bij de 0-2, goed bij de 1-2.
Rydell Poepon: 8 – Liet opnieuw een goede indruk achter en zal niet zomaar uit het basiselftal worden gespeeld. Sterk aan de bal en in de voortzetting, en bovendien ook nog doeltreffend.

Header: Pro Shots

Comments (24)

Comments are closed.