Voorbeschouwing | Mooie bekeravond verwacht in Kerkrade

Een echte cupfighter, zo mag Roda JC Kerkrade zeker worden genoemd. De Limburgse formatie is vaker wel dan niet aanwezig in de latere ronden van het toernooi en kan zich ook dit seizoen weer verheugen op een fraaie en spannende wedstrijd in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi. Op woensdagavond ontvangt de club namelijk de Rotterdamse topclub die de naam Feyenoord draagt. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, waarin de Kerkradenaren vooraf een prima kans lijken te hebben op het bereiken van de halve finales.

Eerder dit seizoen: knap gelijkspel
Op 20 september 2015 ontmoetten beide teams elkaar eerder in de huidige voetbaljaargang. De wedstrijd, die eveneens in Kerkrade werd afgewerkt, eindigde dankzij een fel strijdend Roda JC in een knap gelijkspel, dat door de Limburgers werd gevierd als een overwinning. Voor de aftrap werd de pas overleden Dick Nanninga op een fraaie wijze geëerd op de tribunes en op het veld. Michiel Kramer scoorde in eerste instantie de openingsgoal voor de bezoekers, maar binnen tien minuten bracht Hicham Faik zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Die 1-1 tussenstand bleek aan het einde van de rit tevens de eindstand te zijn. Volgens de redactie waren Ard van Peppen, Edwin Gyasi en doelpuntenmaker Hicham Faik de grote mannen aan Limburgse zijde; zij scoorden allen een nette acht op hun wekelijkse rapport.

Historie: negatieve balans
Met Feyenoord als vaste Eredivisieklant en Roda JC als bijna altijd aanwezige club heeft het tweetal verenigingen elkaar in het verleden niet minder dan 88 keer ontmoet. De cijfermatig beste wedstrijd van Roda’s kant in die lange reeks zou zomaar die van 28 mei 1995 kunnen zijn, toen Roda JC met liefst 5-0 wist te winnen van de Rotterdamse formatie. Roda zegevierde in totaal twintig maal tegen Feyenoord, waar 45 nederlagen tegenover staan. De 23 gelijke spelen maken de statistieken compleet.

De speler: Tonny Vilhena
De voetballer van de tegenstander die we ditmaal uitlichten is Tonny Vilhena. Ooit gezien als groot talent, nu een vaste kracht op het middenveld van de Rotterdamse formatie. In 2012 stootte Vilhena door naar de hoofdmacht van Feyenoord, om daar sindsdien 122 wedstrijden te spelen, waarin hij veertien keer het netje wist te vinden. Dit seizoen staat de teller op nog drie doelpunten, waaronder een in de openingswedstrijd van het seizoen tegen FC Utrecht. Vilhena kan het beste uit de voeten op het centrale middenveld maar is voornamelijk aanvallend ingesteld.

Huidige vorm: reusachtig contrast
De huidige vorm van Roda JC kan u amper ontgaan zijn; die mag gerust betiteld worden als ‘uitstekend’. De Koempelclub pakte in de afgelopen drie Eredivisie-duels meer punten dan in de totale 3 maanden daarvoor, en dat deed de ploeg van Kalezic niet tegen de minste tegenstanders. Directe concurrent Excelsior werd met een kluitje in het riet gestuurd door een doorschietende vrije trap van Hicham Faik (0-1), ploeg-in-vorm FC Utrecht werd met dezelfde marge geklopt (waarbij de invallers Rutjes en Ngombo de winnende treffer bij elkaar combineerden) en afgelopen zondag boog men een 0-2 achterstand tegen Ajax om in een 2-2 gelijkspel, met opnieuw een doelpunt van Ngombo in de absolute slotfase (92e minuut). Waar de doelpuntenproductie van de geel-zwarten nog altijd verder opgevoerd zal moeten worden, maakte het team van Kalezic in de verdediging en op het middenveld een bijzonder solide indruk. Met name de nieuwelingen Inceman, Milec en Gullón hebben direct hun stempel op het elftal gedrukt.

Maecky Ngombo kwam als invaller twee keer tot scoren in de laatste twee duels. (Pro Shots)
Maecky Ngombo kwam als invaller twee keer tot scoren in de laatste twee duels. (Pro Shots)

Daar waar bij Roda de pret niet op kan op het moment, is het bij de Rotterdamse tegenstander kommer en kwel. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst ging als titelkandidaat de winterstop in, maar van die status is geen spaan heel gebleven. Sinds de competitiehervatting werd er achtereenvolgens verloren van PSV (0-2), AZ (4-2), sc Heerenveen (1-2) en ADO Den Haag (0-2). Resultaat: ook dit jaar weer geen huldiging op de Coolsingel, tenzij de Stadionclub erin slaagt om in de vorm van de KNVB Beker nog een troostprijs op te eisen. De druk op de selectie wordt dan ook torenhoog opgevoerd om Kerkrade vanavond met een overwinning te verlaten. Druk is er desalniettemin al het hele seizoen bij de rood-witten en dat ontaardde recentelijk zelfs in schandalige acties, waarbij onder meer een groepje ‘supporters’ Marko Vejinovic op diens woonadres met de dood bedreigde. Het is dus in meerdere opzichten een crisis-situatie waarin men zich momenteel bevindt.

Wedstrijdinformatie: Noor terug bij Roda
Roda-coach Darije Kalezic kan woensdagavond niet beschikken over Tomi Juric; hij herstelt nog van zijn blessure. Dat geldt niet voor Farshad Noor, die na maanden uit de roulatie te zijn geweest nu weer inzetbaar is. Het is nog onzeker of de oefenmeester kan beschikken over Rostyn Griffiths, die vanwege een hamstringblessure verstek liet gaan voor het competitieduel tegen Ajax, afgelopen zondag. Nieuweling Mike van Duinen is speelgerechtigd voor het duel, en zal hoogstwaarschijnlijk beginnnen op de bank. Hoewel handhaving in de Eredivisie met afstand het belangrijkste doel is van de Limburgers, gaat men vol voor een plek bij de laatste 4 in het KNVB Beker-toernooi. Over mogelijke wijzigingen in zijn basisopstellingen liet Kalezic niets los, maar aangezien Feyenoord qua veldbezetting eenzelfde tactiek hanteert als Ajax, is het aannemelijk dat de geel-zwarten met dezelfde 11 namen aan de aftrap verschijnen.

Aan Rotterdamse zijde zou Michiel Kramer weer fit moeten zijn, maar er staat nog steeds een groot vraagteken achter zijn naam: er bestaat een kans dat de boomlange spits minuten zal gaan maken, maar de kans is ook aanwezig dat Roda-uit nog iets te vroeg komt. Nieuweling Renato Tapia, die werd overgenomen van FC Twente, is niet speelgerechtigd voor de wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion. Jan-Arie van der Heijden en Karim el Ahmadi kampen met lichte pijntjes en zullen naar alle waarschijnlijkheid dus geen vol duel spelen. Welke elf namen Van Bronckhorst daadwerkelijk de wei in stuurt is net zo onduidelijk als bij Roda JC zelf. Desondanks verwachten wij geen Kramer in de basis en zal mogelijkerwijs Anass Achahbar zijn plekje in de spits overnemen. Op het middenveld moet Gio een keuze maken tussen Vejinovic en Vilhena.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Gullón, Inceman, Zhukov, Van Hyfte, Peterson – Poepon.

Feyenoord: Vermeer – Karsdorp, Van Beek, Botteghin, Kongolo – El Ahmadi, Vejinovic, Gustafson – Kuyt, Achahbar, Elia.

De Redactie Voorspelt
Jeroen: 1-1 (RJC w.n.s.) | Robbert: 1-3 | Luc: 1-2 | Sem: 2-1 (na verlenging)
De visie van Sem: “Ik denk dat we een nerveus duel gaan zien tussen twee ploegen die zichzelf een grote kans toedichten om het toernooi te winnen. Dat beeld kan stimulerend, maar ook verlammend werken. In het geval van Feyenoord staat de druk nog eens extra op de ketel gezien de bizar slechte reeks die het elftal nu draait. Feyenoord zal vermoedelijk het initiatief hebben in de eerste fases van de wedstrijd, maar wanneer die ploeg niet erin slaagt om een voorsprong op te bouwen, denk ik dat Roda met goed positiespel de zwaktes van de bezoekers pijnlijk kan blootleggen. Een interessant duel dus, waarin ik verwacht dat het vertrouwen waarmee de thuisclub tegenwoordig haar duels afwerkt de doorslag zal geven. Feyenoord komt wel op voorsprong, maar in de verlenging slaat Roda alsnog toe.”

Tekst: Jeroen de Regt & Sem Caelen
Header: Roda JC Live (c)

Comments (1)

Comments are closed.