Nabeschouwing | Roda tankt vertrouwen tegen Achilles

Op de dag dat N.E.C. ook officieel kampioen werd van de Jupiler League, slaagde Roda JC erin om de overwinning van vorige week, op FC Den Bosch (0-1), een passend vervolg te geven. Achilles ’29 werd in eigen huis met duidelijke cijfers opzij geschoven en op de 3-0 einduitslag was weinig af te dingen. Roda JC Live blikt terug op dit duel, waarin de Kerkradenaren er eindelijk weer eens in slaagden om zich voortijdig van de drie punten te verzekeren.Nieuwe voorhoede
René Trost, de eindverantwoordelijke bij Roda JC, had zijn basiselftal op één positie gewijzigd ten opzichte van het treffen met de Bosschenaren; Frank Demouge verdween uit het basiselftal en zijn plekje werd ingenomen door AZ-huurling Raymond Gyasi, die daarmee bovendien de voorkeur krijgt boven zijn broer Edwin, die zijn basisplaats kwijt is. Zo startte Roda op papier met 2 aanvallers – Gyasi en Schreurs – met daarachter een linie van de wisselend inschuivende middenvelders Paulissen, Van Hyfte en Dijkhuizen. Hicham Faik was zoals altijd de controleur op het middenveld en de verdediging bestond wederom uit Monteyne, Biemans, Swinkels en aanvoerder Van Peppen.

In het eerste gedeelte had Roda de nodige moeite met de gasten uit Groesbeek. Die schroomden niet om via een zorgvuldige opbouw de vleugelaanvallers op te zoeken en ballen het zestienmetergebied binnen te slingeren, hetgeen desalniettemin niet tot 100%-kansen leidde. Feit was wel dat bij balbezit voor Achilles ’29 de thuisploeg moeite had om haar positionering op orde te krijgen, want de formatie van coach Gesthuizen slaagde er betrekkelijk eenvoudig in om op de Roda-helft de vrije man te vinden. Bovendien werden met name Dijkhuizen en Monteyne een aantal maal op ogenschijnlijk makkelijke wijze in de combinatie voorbijgelopen door hun persoonlijke tegenstanders, maar het gedisciplineerd spelende Achilles wist het team van Trost niet voor een langere fase onder druk te zetten.

Legio kansen
Na wat verschuivingen kregen de geel-zwarten dan toch de boel op de rit en werden er nog in de eerste helft een aantal doelrijpe kansen gecreëerd. Zo kopte Tom van Hyfte in kansrijke positie naast en stuitte hij van dichtbij tot tweemaal toe op keeper Ter Wielen. Diezelfde Ter Wielen nam al na een kwartier spelen, tot frustratie van velen, alle tijd bij het nemen van doeltrappen, maar leverde eveneens regelmatig de bal af bij de verkeerde kleur, waardoor Roda in de omschakeling gevaarlijk kon worden. De rappe Raymond Gyasi was bij vrijwel iedere kans op positieve wijze betrokken en als het vizier bij Henk Dijkhuizen en Mitchel Paulissen iets scherper had gestaan, had de 1-0 nog vroeger kunnen vallen dan dat hij uiteindelijk viel. Het zou uiteindelijk 32 minuten duren totdat de voorsprong op het scorebord stond; Achilles-verdediger Verhoeven peerde, onder druk van de instormende Schreurs en Van Hyfte, in het eigen vijfmeter-gebied het leerwerk tegen de touwen. Daaraan ging uitstekend voorbereidend werk van Mitchel Paulissen vooraf. 1-0 was eveneens de ruststand.

Tom van Hyfte viert de 1-0, met dank aan de Achilles-defensie. (Pro Shots)
Tom van Hyfte viert de 1-0, met dank aan de Achilles-defensie. (Pro Shots)

Doorpakken in tweede helft
Ook na de theepauze was het de Koempelclub die de klok en Ter Wielen werd een aantal keer getest voordat hij voor de tweede keer mocht vissen. Dat de spelers in vorm in de voorste linie gezocht moeten worden, werd nog maar eens onderstreept bij de tweede treffer. Nadat Gyasi zichzelf uit de hoek wist te dribbelen, bereikte Ard van Peppen – weliswaar via de hand van een Achilles-verdediger – Danny Schreurs, die de voordeelsituatie volledig uitbuitte door zonder na te denken direct op doel te schieten en daarmee liet hij Ter Wielen kansloos. Voor Schreurs betekende het zijn 3e treffer in de laatste 168 speelminuten, nadat hij daarvoor nog geen enkele keer tot scoren wist te komen. Daarmee leek de overwinning al in een vroegtijdig stadium in de tas te zijn, maar de score zou nog verder uitgebreid worden. Een kwartier voor tijd bekroonde de Raymond ‘de jongste’ Gyasi zijn sterke wedstrijd met zijn eerste treffer in Kerkraadse dienst. Faik zorgde voor een steekpass op maat voor de razendsnelle buitenspeler, die vervolgens Ter Wielen omspeelde en de bal met voldoende snelheid vóór een inglijdende verdediger in het lege doel schoof. Hij vierde de 3-0 met de van de reservebank opgesprongen Edwin, waarna de broertjes de treffer opdroegen aan een plotseling overleden familielid.

Het was daarmee nog niet afgelopen met de kansenregen in het met bijna 10.000 toeschouwers gevulde Parkstad Limburg Stadion. Gyasi had zijn doelpuntenaantal tegen het leeggespeelde Achilles nog kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen en ook Paulissen was dichtbij de vierde treffer. Aan de overkant moest Roda-goalie Verbist, die tijdens de wedstrijd al de tijd kreeg om paaseieren te gaan zoeken, opeens zijn mandje aan de kant gooien toen Groesbeker Konings vanaf een meter of 30 een vuurpijl richting de kruising afvuurde. ‘De nul houden’ leek de Belgische keeper echter een goed idee en dus tikte hij de fraaie poging nog nét uit de kruising. Trost gunde in het slotkwartier ook nog speelminuten aan Nathan Rutjes, Daryl Werker en Rigino Cicilia, waarna, op zo’n 25 man na, iedereen na 90 minuten met een voldaan gevoel naar huis ging.

Danny Schreurs was ook tegen Achilles '29 trefzeker. (Pro Shots)
Danny Schreurs was ook tegen Achilles ’29 trefzeker. (Pro Shots)

De 3-0 overwinning hield in dat Roda voor het eerst sinds oktober in achtereenvolgende duels geen tegendoelpunt incasseerde. Destijds hield het team van Trost dat 3 duels vol (0-2 bij Jong Twente, 3-0 tegen Sparta en 0-4 bij Achilles). Morgen al, op paasmaandag, zijn de Spartanen opnieuw de tegenstander, ditmaal in Stadion Het Kasteel. De wedstrijd begint om 14:30 uur en een nieuwe overwinning is nodig om in de race te blijven voor plek 2, die momenteel door FC Eindhoven bezet wordt met 4 punten meer dan de Kerkradenaren.

Beoordelingen
Bram Verbist: 7 – Was attent op de momenten dat daarom gevraagd werd en hield zijn doel voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd schoon.
Martijn Monteyne:
6 – Aantal goede voorzetten, maar ook tegen Achilles – vooral in het begin – verdedigend kwetsbaar.
Bart Biemans:
6,5 – Geconcentreerd verdedigd en weinig weggegeven. Eigenlijk weinig gezien over 90 minuten.
Arjan Swinkels:
7 – Prima duel. Coachend belangrijk voor het elftal en al helemaal in defensief opzicht. Bijzonder rustig bij overnemen balbezit.
Ard van Peppen:
6,5 – De linkerflank was ondanks een moeizaam begin weer helemaal voor Ard. Zekerheidje.
Henk Dijkhuizen:
6 – Net zo wisselvallig als de gemoedstoestand van Nol Hendriks. Goede acties worden opgevolgd door kinderlijke fouten.
Hicham Faik:
6 – Viel niet op in positieve danwel negatieve zin. Speelde een anoniem duel op het middenveld.
Tom van Hyfte:
6,5 – Liet een aantal kansen onbenut, maar over de gehele lijn erg belangrijk voor dit team. Bleek na de wissel van Van Peppen ook linksback te kunnen spelen.
Mitchel Paulissen:
6,5 – De goede momenten hadden de overhand op de mindere momenten. Goede ‘assist’ bij de 1-0.
Raymond Gyasi:
7 – De beste man aan Roda-zijde. Haalde ballen op, leverde ze af bij de goede kleur, goede voorzetten en nam het doel onder vuur.
Danny Schreurs:
6,5 – Waarom blijkt het nu een effectieve aanvaller en bleek dat tot maart nergens uit? Wij weten het niet, en Danny zelf waarschijnlijk ook niet. Weer een doelpunt!

Later vandaag zal Roda JC Live haar voorbeschouwing op het maandagduel met Sparta Rotterdam publiceren.

Header: Pro Shots

Comments (1)

  1. Ik vond Mitchel Paulissen de abolute man of the match. Hij werkte zich kapot en had telkens 3 of 4 verdedigers om zich heen en kwam vaak als winnaar in die duels uit de bus. Herdoor kreeg Gyassi en Schreurs de ruimte om leuke dingen te doen. Tevens waren zijn assists uitstekend! Gyassi krijgt bij jullie een hoger punt dan Paulissen wat ik niet terecht vind. De acties van Gyassi waren misschien mooier om te zien maar het rendement was te laag door de vele acties die eindigden in de bal inleveren.

Comments are closed.