Voorbeschouwing | Geen tijd voor paaseitjes op het Kasteel

Een dubbele speelronde in het weekend maakt het een drukke bedoeling op de redactie van Roda JC Live. Drie dagen na de prima zege op Achilles’29 reist Roda JC Kerkrade af naar Rotterdam voor het evengoed lastige en belangrijke duel tegen de oudste professionele voetbalclub die Nederland op dit moment rijk is. Op het klassieke Kasteel wacht Sparta op Roda en op een wonder om diens hoop op de nacompetitie in leven te kunnen houden. Roda JC kan met het steeds korter wordende resterende programma de top vijf meer en meer veiligstellen. Roda JC Live blikt vooruit op het duel onder het genot van matzes en paaseitjes.

De club: Sparta Rotterdam
Sparta werd in 1888 opgericht als twaalfde club van Nederland is nu de oudste nog bestaande club in de twee vaderlandse profcompetities. De club, die zich naast voetbal met tal van andere sporten bezighoudt, kende met name in de eerste helft van de vorige eeuw sterke perioden waarin de Spartanen een toonaangevende rol in het Nederlandse voetbal hadden. Nog eerder, aan het einde van de negentiende eeuw, sloot de club zich al aan bij de Nederlandsche Voetbal en Atletiek Bond en boekte het tegen de Amersfoortsche Voetbalclub een 17-0 overwinning – nog altijd een recorduitslag voor een Nederlandse competitiewedstrijd.

Sparta staat verder bekend als de bedenker van onder andere de kopbal, een doel zoals we dat nu kennen met netten en een lat in plaats van een touw en de introductie van felgekleurde shirts. Sportieve successen behaalde het zoals gezegd met name in de eerste helft van de vorige eeuw; de zes landskampioenschappen werden behaald tussen 1909 en 1959. Het recentste succes is het winnen van de KNVB-Beker van 1966.

Kampioen van de Eerste Divisie werd Sparta nooit; het degradeerde in de clubgeschiedenis slechts twee keer uit de Eredivisie en wist tussentijds via de nacompetitie te promoveren. Vorig seizoen sloot de club diens slechtste seizoen aller tijden af op de zestiende plek.

Stadion
De huidige speellocatie is al sinds het vroege begin van de club de vaste plek waar Sparta haar thuiswedstrijden afwerkt. De eerste variant van ‘Spartastadion Het Kasteel’ werd gebouwd in 1916 en was het eerste voetbalstadion van Nederland. Na de grote en noodzakelijke verbouwing in 1999 bleven alleen het hoofdgebouw met de twee torentjes bestaan. De capaciteit werd gebracht op de huidige 11.000, waarmee het stadion een van de grootste stadions van de Eerste Divisie is.

Eerder dit seizoen
In het najaar van 2014 speelde Roda JC twee keer vlak na elkaar tegen de Spartanen, zowel in de competitie als in het bekertoernooi. In de competitie hadden de Limburgers geen grote moeite met de Rotterdamse tegenstander en wist het zonder grote moeite met 3-0 te winnen. De doelpunten werden gemaakt door Bart Biemans (9′), Marc Höcher (72′, strafschop) en Frank Demouge (74′).

Vormverhoudingen
Roda JC boekte afgelopen vrijdag een zakelijke zege op de amateurs van Achilles’29 en kon daarmee de negentiende zege van het seizoen noteren. Een broodnodige zege, nadat de ploeg lange tijd veel punten liet liggen en daarmee de concurrentie steeds meer zag naderen. De laatste vijf duels brachten de ploeg van René Trost in totaal zeven punten, minder dan FC Eindhoven en minder dan onder meer FC Oss en FC Emmen. FC Volendam, de meest directe concurrent, boekte echter geen terreinwinst op de Limburgers.

Sparta heeft te maken met een bijzonder problematische vorm van wisselvalligheid en moet alle zeilen bijzetten om de belangrijke nacompetitie te kunnen halen. Met slechts één zege in de laatste acht wedstrijden is de achterstand op de achtste plek van VVV-Venlo inmiddels gegroeid tot vier punten. De dertiende en tot nu toe laatste zege van het seizoen boekten de Spartanen in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, dat zonder grote moeite met 3-0 aan de kant werd gezet. De laatste twee duels tegen FC Eindhoven en NEC gingen elk met een krappe 1-0 nederlaag verloren.

Vermoedelijke opstellingen

Roda JC is niet geheel ongeschonden uit het duel met Achilles ’29 gekomen. Ard van Peppen raakte in die wedstrijd geblesseerd aan de hamstring en zal daardoor in Rotterdam niet binnen de lijnen verschijnen. Daarnaast is het meespelen van Tom van Hyfte nog onzeker, hij hield aan het treffen een voetblessure over. Voor de langdurig geblesseerden Guy Ramos, Johan Plat en Brian Jacobs komt de ontmoeting met Sparta vanzelfsprekend te vroeg. Anco Jansen heeft zijn schorsing uitgezeten en kan weer ingezet worden door Trost.

Sparta Rotterdam: Kortsmit – Breuer, Nys, Breedijk, Teijsse – Ketting, Nieuwendaal, Dogan – Mahmudov, Gladon, Verhaar.

Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Swinkels, Biemans, Dijkhuizen – Rutjes, Faik, Van Hyfte/Jansen, Paulissen – Schreurs, R. Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 1-2 (Luc), 2-1 (Sem), 1-2 (Robbert).
Soms ben je het met elkaar eens, soms ben je dat niet. Het kan als het aan de redactie ligt alle kanten op tegen de Spartanen – de enige zekerheid die we hebben is dat aan beide kanten minstens een doelpunt zal vallen. Wie er vervolgens de punten mee naar huis nemen, dat is nog volledig open. Laten we dan in ieder geval hopen dat ze alle drie mee gaan met de bussen naar Limburg.

De wedstrijd tussen Sparta en Roda JC wordt uitgezonden door FOX Sports. Wie echter niet over deze zender beschikt en niet in het stadion aanwezig kan zijn, kan rekenen op een live verslag van Roda JC Live via ons Twitteraccount op www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live.

Comments (1)

  1. joa, 1 – 1 denk ig

Comments are closed.