Nabeschouwing | Roda troeft subtopper Heracles op alle fronten af

Gistermiddag speelde Roda JC een van haar beste wedstrijden in het huidige seizoen. Het resultaat: een klinkende 0-5 overwinning op bezoek bij Heracles Almelo, dat in het eigen stadion geen enkele vat kreeg op de tegenstander en dus de wedstrijd. Roda JC Live blikt terug op het duel waarin het team goed stond, de aanvallers uiterst trefzeker bleken en de defensie zich niet liet verrassen.

Dat Roda kan uithalen in Almelo hebben we al eerder gezien; waar was u immers op 25 mei 1986? Op die dag trok Roda JC op bezoek bij Heracles een schamele 1-8 zege over de streep. In de jaren die daarna volgden, stond het affiche niet altijd op het programma doordat de Heraclieden in de eerste divisie uitkwamen, en vorig jaar ontbraken de Kerkradenaren op het hoogste niveau. Dat de ploeg van Kalezic niet van plan is om opnieuw naar de Jupiler League te kukelen, heeft men zondag aardig weten uit te drukken in de prestatie in het Polman Stadion; waar de vorige vijf edities aldaar door de geel-zwarten verloren werden, had het zondag eigenlijk niets te duchten van het team van John Stegeman. De thuisploeg leek behoorlijk verrast te worden door het fanatieke Roda, dat er zelf in slaagde om Heracles nauwelijks het eigen spel te laten spelen.

Peterson belangrijk
In een weekend waarin zo ongeveer het hele rechterrijtje haar wedstrijden winnend wist af te sluiten, begonnen de Kerkradenaren het gevaarlijkst aan de wedstrijd, doordat het Heracles afjoeg, vroeg vastzette en telkens de tweede bal opeiste. Het was dan ook niet verrassend dat er voor de rust een 0-1 én een 0-2 op het scorebord verschenen, want dat paste totaal in het wedstrijdbeeld; Roda had zich van tevoren al een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Bram Castro (ex-Roda) gemeld en bovendien spatte een kanonskogel van Rydell Poepon, van zo’n 30 meter, uiteen op de lat boven de versteende keeper. De openingstreffer kwam echter op naam van Georgiy Zhukov, die het eindstation vormde van een puntgave counter, waarna de score verdubbeld werd door Mike van Duinen, die snel handelde en overtuigend hard en hoog raak schoot. Bij beide doelpunten was de evenzoveel geliefde als bekritiseerde Kristoffer Peterson de man die zowel Zhukov als Van Duinen assisteerde met uitstekende voorbereidende acties.

HERROD Overview
Het Polman Stadion zat niet vol – en zou alleen maar leger worden naarmate de wedstrijd vorderde.

Heracles geeft niet thuis
U vraagt zich vast en zeker af wat de bijdrage van Heracles was in deze wedstrijd. Nou, die vraag stellen wij onszelf nog steeds. Feit is dat het team van Stegeman vaak als verliezer uit de persoonlijke duels kwam en vaker balverlies leed dan gebruikelijk. Roda speelde met de linies kort op elkaar en dat leidde ertoe dat alleen wanneer Bruns of Bel Hassani tussen die linies bereikt werden, er ook daadwerkelijk iets gecreëerd werd met steekballen naar de vleugels óf met een poging van afstand. Die afstandsschoten zouden niet tussen de palen belanden, terwijl de voorzetten vrijwel altijd eruit werden gehaald door de sterk spelende Jordy Buijs en Arjan Swinkels. Op slag van rust leek er dan toch een Anschlusstreffer in te zitten voor de kleurloze Heraclieden, ware het niet dat Benjamin van Leer tweemaal (waarvan 1 keer met hulp van de paal) een katachtige reflex in huis had. Met een extra aanvaller erbij begonnen de zwart-witten vervolgens vol goede intenties aan de tweede helft, maar het kwam eigenlijk geen moment in de wedstrijd, mede doordat Rydell Poepon met de 0-3 al snel de genadeklap uitdeelde.

Zout in de wonden
Dat de score vervolgens opliep naar 0-5, was zowel aan Heracles als aan Roda te danken. Kalezic zal zichzelf tijdens de wedstrijd wellicht de vraag hebben gesteld die Louis van Gaal jaren geleden al eens een perszaal in slingerde: “Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?” Zonder daarbij de tegenstander uit Almelo tekort te willen doen, bleek namelijk uit niets dat er een verschil van dertien punten de ploegen van elkaar scheidt op de ranglijst; en al helemaal niet, dat dat verschil in het voordeel van Heracles zou zijn. Het was dan ook een vreemde gewaarwording om de Limburgers zo gemakkelijk naar de overwinning te zien soleren. Des te merkwaardiger is het dat het pas de tweede Eredivisie-wedstrijd in dit seizoen was waarin de Koempelclub vaker dan twee keer tot scoren kwam; u raadt nooit wie de tegenstander was in die andere wedstrijd. Hoe dan ook, als Bram Castro op NOS Teletekst pagina 819 kijkt en ziet dat Roda in dit seizoen tot dusver 26 maal tot scoren kwam, zal hij de acht door hem geïncasseerde Roda-goals niet als een kleinigheidje beschouwen.

Het laatste woord…
… is en was uiteraard voor Maecky Ngombo. De vorm van man die al door een enkeling wordt geprezen als ‘Big Maeck’ begint langzamerhand angstaanjagende vormen aan te nemen, want ook in Almelo was het weer raak voor de supersub. De twintigjarige Belg had in het Polman Stadion elf minuten nodig om tot scoren te komen, waarmee hij zijn gemiddelde opkrikte tot één doelpunt per 36 speelminuten; dat is met afstand het hoogste gemiddelde in de Eredivisie van alle spelers die in 10 of meer wedstrijden aan spelen toekwamen. Ngombo, die als speler van het tweede elftal nog altijd over een ‘amateurstatus’ als contract beschikt, is momenteel nog in gesprek met de Limburgse clubleiding over een meerjarige verbintenis. Het lijkt ons raadzaam om daar werk van te maken, want langzamerhand ontwikkelt zich een fenomeen dat we bij deze club, en überhaupt in deze competitie, niet al te vaak gezien hebben.

Maecky Ngombo is het middelpunt van de feestvreugde na 'zijn' 0-5.
Maecky Ngombo is het middelpunt van de feestvreugde na ‘zijn’ 0-5.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 8 –
Was de baas in de kist. In het eerste halfuur leek het soms moeizaam, maar dook vervolgens op alles wat rond was en bewoog. Puike partij!
Martin Milec: 6,5 –
Maakte een paar foutjes in de passing en nam een aantal foute beslissingen, maar vervulde verder zijn taken, zowel defensief als offensief.
Jordy Buijs: 8 –
Tackelt, schiet, kopt, stopt, passt, corrigeert, coacht, motiveert, zegeviert. Jordy had zondag van niemand iets te duchten met zijn sterke spel.
Arjan Swinkels: 8 –
Dook altijd net op dat moment op wanneer de Heracles aanvallers eindelijk een opening dachten te hebben gevonden. Lekker hoor, Arjan!
Henk Dijkhuizen: 7 –
Onze Reserve-Peppie luistert sinds kort naar de naam Henkie. Henkie toonde zich kopsterk en liet er nauwelijks iets langs. Wederom solide wedstrijd.
Ugur Inceman: 8 –
Blinkt uit in eenvoud, zowel met bal als zonder bal. Leest de wedstrijd als geen ander, zo ook in Almelo. Was telkens de winnaar van de duels op het middenveld.
Georgiy Zhukov: 8 –
Bekroonde een prima wedstrijd met zijn eerste goal in dienst van Roda. Was weer overal op het veld te vinden en vond bijna altijd de voetballend oplossing.
Tom van Hyfte: 7,5 –
Na een aantal mindere weken was Tommeke weer in zijn element. Was in balbezit sterk en leverde allround gewoon een goede wedstrijd af.
Kristoffer Peterson: 7,5 –
Twee assists in de eerste helft, ondanks enkele mindere acties. Opvallendste moment: het vijf minuten durende strikken van zijn veters.
Rydell Poepon: 8 –
Tekende voor de derde en vierde goal door twee keer op de juiste plek te staan, en raakte bovendien de lat. Dan heb je je laten zien, toch?
Mike van Duinen: 7,5 –
Ook hij opende zijn doelpuntenrekening in dienst van Roda met een fantastische spitsengoal. Speelde over de gehele lijn ook een sterke wedstrijd.

Foto’s: Roda JC Live

Comments (30)

Comments are closed.