Nabeschouwing | Roda zet prima serie voort na sterke wissels

Het was een duel dat amper te vergelijken viel met de voorgaande wedstrijden die Roda JC tot dusver speelde in de Jupiler League. Jong Ajax werd zaterdag met 1-0 verslagen in een onaantrekkelijk duel. Het eindresultaat stemde tot tevredenheid, de manier waarop iets minder. Roda JC Live blikt terug op de eerste confrontatie van de Kerkradenaren met een beloftenelftal.

Coach René Trost wilde met zijn team een passend vervolg geven aan de twee gewonnen derby’s (tegen MVV Maastricht (2-0) en bij Fortuna Sittard (0-2)) in de afgelopen weken en derhalve startte hij met hetzelfde basiselftal dat vorige week succesvol bleek in Sittard. De destijds geblesseerde Marc Höcher begon daarom tegen Jong Ajax op de bank, waardoor de aanvalslinie opnieuw bestond uit het trio Plat-Demouge-Lagouireh. Jong Ajax had niet de beschikking over bankzitters van het eerste elftal, aangezien de hoofdmacht vanwege de duels met Paris Saint Germain (afgelopen woensdag) en Feyenoord (vandaag) alle bruikbare krachten bij haar eigen selectie liet. De meest bekende namen in de opstelling van het trainersduo Jaap Stam/Andries Ulderink waren rechtsback Ruben Ligeon en centrumspits Richario Zivkovic.

Koempels komen boven
Met 10.963 aanwezige toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion toonde de thuisploeg opnieuw aan over een achterban van Eredivisie-kaliber te beschikken. De supporters werden voorafgaand aan het duel ‘geëerd’ door de West-tribune om te toveren tot Koempeltribune en in een filmpje dat op het grote scherm afgespeeld werd, zagen we hoe Frank Demouge ‘zijn’ rugnummer 12 symbolisch overdroeg aan de supporters. Diezelfde Demouge kreeg het na een kwartier spelen aan de stok met Ajax-verdediger Ligeon, nadat de Ajacied hem een tik had gegeven in een persoonlijk duel. Het was het eerste opwindende feit tijdens deze wedstrijd, die verder een mat karakter kende doordat Ajax veel de bal had, daar aanvankelijk weinig mee deed en er bij Roda een aantal automatismen verdwenen leken. De geel-zwarten werden zo nu en dan gevaarlijk wanneer Demouge aangespeeld werd, die veel fysieke duels tegen zijn jongere tegenstanders won. Jong Ajax zorgde in de slotfase van het eerste bedrijf regelmatig voor dreiging richting het Roda-doel. Individueel sterke voetballers als Queensy Menig en Sheraldo Becker bleken regelmatig een plaag voor de Roda-defensie, die zag dat de beste kans op slag van rust voor Richairo Zivkovic was; zijn vlammend schot verdween echter over het doel van Bram Verbist.

Vlak voor de rust had Trost noodgedwongen Johan Plat moeten vervangen door Marc Höcher, aangezien eerstgenoemde door maagklachten het duel niet kon voortzetten. Roda verscheen met nog een nieuwe man binnen de lijnen bij de start van de tweede helft; Hicham Faik kwam Mitchel Paulissen vervangen, die tot op dat moment weinig had kunnen imponeren. Dat gold ook voor de andere middenvelders (Tom van Hyfte en Wiljan Pluim), maar door het inbrengen van Faik kon Pluim zich wat meer met het aanvallende gedeelte gaan bemoeien, waar toch meer zijn kracht ligt. De Limburgers begonnen fel aan de tweede helft en werden direct gevaarlijk via een schot van invaller Höcher, wiens voetballende kwaliteiten direct zichtbaar werden. Na exact 50 minuten was het dan toch raak voor de thuisclub; Demouge won, zoals gezegd niet voor het eerst, een fysiek duel binnen het zestienmetergebied, schermde de bal af voor de instormende Faik en de Nederlandse Marokkaan passeerde de kansloze Ajax-goalie Leeuwenburgh met een droge knal in de hoek; 1-0. Roda voerde de druk op en door de hoge forecheck van de geel-zwarten stond rood-wit tijdelijk met de rug tegen de muur. Nadat eerst een inzet van de sterk invallende Höcher van de lijn werd gehaald, kopte niet veel later Bart Biemans de bal op de paal.

Doelpuntenmaker Hicham Faik viert de 1-0. Rechts Marc Höcher.
Doelpuntenmaker Hicham Faik viert de 1-0. Rechts Marc Höcher.

Doordat de marge slechts één doelpunt bedroeg, had Jong Ajax nog steeds uitzicht op een resultaat. Beide ploegen hielden de linies kort op elkaar, waardoor het restant van het duel zich voornamelijk kenmerkte door gepruts op het middenveld en veel balverlies van beide kanten. Het initiatief kwam meer bij de Amsterdammers te liggen en er werden enkele stevige duels uitgevochten, wat onder meer een gele kaart voor Lagouireh en blessures bij invaller Schreurs, Van Hyfte en Schreurs tot gevolg had. Keeper Verbist pakte op stijlvolle wijze nog een afstandsschot van Noordhoff, maar verder gaf de Roda-defensie geen grote kansen meer weg en werd de zesde driepunter in zeven wedstrijden binnengesleept.

Stabiele defensie basis voor resultaten
Er kan veel gezegd worden over het vertoonde spel, dat matig was, maar iedereen weet dat het uiteindelijk draait om resultaten. Zeker in wedstrijden met onvoorspelbare tegenstanders als Jong Ajax. De 1-0 overwinning betekende tevens het derde duel op rij waarin de verdediging geen tegendoelpunt incasseerde, een uitstekende serie natuurlijk. Met de terugkeer van Henk Dijkhuizen in het volgende duel, dan zit zijn schorsing immers erop, zal de defensie alleen maar sterker worden, kan Nathan Rutjes weer doorschuiven naar de positie van controlerende middenvelder en krijgt Wiljan Pluim weer meer mogelijkheden om vrijer naar voren spelen. Door de overwinning is Roda JC nog steeds mede-koploper in de Jupiler League en moet het alleen NEC op doelsaldo voor zich dulden. De periodetitel, die na 9 wedstrijden wordt vergeven, is derhalve (nog) in zicht. De Nijmegenaren spelen in deze periode twee uitwedstrijden, namelijk tegen De Graafschap en Almere City FC, terwijl Roda op bezoek gaat bij Helmond Sport en thuis speelt tegen Jong PSV. Eerst spelen de Koempels aanstaande dinsdag een bekerduel, in eigen huis tegen SC Heerenveen.

Wedstrijdbeoordelingen
Verbist: 7
Op geen fout te betrappen tijdens deze wedstrijd. Pakte alles wat tussen de palen kwam en dan houd je de 0, voor het derde duel op rij. Stijlvolle redding op een afstandschot in de slotfase.

Rutjes: 6
Stiekem denken we dat Nathan weer blij is als hij terug mag naar het middenveld. Had regelmatig het nakijken tegen de technisch begaafde en rappe Amsterdamse buitenspelers. Compenseerde dat deels met inzet en een aantal uitstekende tackles.

Biemans: 7,5
Speelde een sober duel in de achterhoede en trof bijna doel aan het begin van de tweede helft; zijn kopbal spatte uiteen op de paal. Staat vaak goed gepositioneerd, is kopsterk en straalt bovendien een bepaalde rust uit. Timo L. zijn we inmiddels wel vergeten.

Ramos: 7
De aanvoerder is één van de onbetwiste leiders van dit team en ook hij speelde prima. Was bijna trefzeker in de eerste helft en durfde ook enkele keren in te dribbelen naar het middenveld. Verdedigend weinig weggegeven.

Van Peppen: 6,5
Startte moeizaam aan het duel met twee voorzetten richting de JT Bioscoop; niet te filmen, dus. Maar hij pakte vrij snel weer het goede niveau op wat we dit seizoen van hem gewend zijn. Hield zich goed staande tegen de jonge rood-witte voorhoede.

Pluim: 6
Mogen wij zeggen dat dit een van de mindere potjes van Wiljan dit seizoen was? Ja, dat mogen wij zeggen. Technisch uitstekend zoals altijd, maar hij leed meermaals onnodig balverlies en dat zijn we niet zo van hem gewend. Mag volgende week terug naar zijn favoriete positie.

Van Hyfte: 6
Stille kracht op het middenveld, waarvan we ons voornamelijk een goede actie bij de achterlijn van de tegenstander herinneren. Moeilijk om hem te beoordelen, simpelweg omdat hij niet een duidelijk stempel op deze wedstrijd kon drukken.

Paulissen: 5,5
Speelde wisselvallig, net zoals dat tegen Fortuna het geval was. Wisselt uitstekende momenten af met klungelige acties. Hij is nog jong, dus dat hoort natuurlijk erbij en is zeker niet zorgwekkend. Werd in de rust gewisseld, mede om meer grip op het Ajax-middenveld te krijgen.

Lagouireh: 7
Herpakte zich vorige week al na een aantal moeizame wedstrijden en die lijn trok hij ook tegen Jong Ajax door. Durft acties te maken, maakt gebruik van zijn snelheid en gaf goede voorzetten. Had ook z’n aandeel in de enige treffer, met een prima voorzet op Demouge

Demouge: 7
Een nieuw rugnummer, een nieuwe Frank? Was zijn tegenstanders bovengemiddeld vaak de baas, legde met name in de eerste helft bijzonder veel meters af en bleek een gewenst aanspeelpunt. Is de Tank van Nijmegen hét wapen om N.E.C. uiteindelijk te passeren?

Frank Demouge in duel met Ajacied Kenny Tete
Frank Demouge in duel met Ajacied Kenny Tete

Plat: 5,5
Speelde door het inpassen van Demouge opnieuw op de linkerflank, en haakte vlak voor rust af na maagklachten. Ondanks die blessure lijkt het erop dat Trost toch een keuze moet gaan maken tussen Plat óf Demouge in de basisopstelling; Höcher hoort op links.

Faik: 7
Uitstekende invalbeurt van de meest recente versterking op het middenveld. Was er als de kippen bij om de openingstreffer binnen te jagen en zorgde voor meer balans in het elftal. Ideale man om binnen de lijnen te brengen in dit soort duels.

Höcher: 6,5
Opvallend dat de topscorer niet in de basis begon, want hij leek niks te mankeren tijdens de speeltijd die hij kreeg (op de slotfase na, waarin hij een tik kreeg). Greep zijn kans echter meteen aan, zorgde voor dreiging vanaf links en was tot twee maal toe bijna trefzeker.

Foto’s: Pro Shots

Comments are closed.