Nabeschouwing | Vechtend Roda ten onder in Arnhem

Vrijdagavond heeft Roda JC haar eerste uitwedstrijd van dit seizoen gespeeld. Een sterk Vitesse heeft in Arnhem een strijdbaar Roda met 3-0 verslagen. Lange tijd bleef het 0-0, echter door een handsbal van Ard van Peppen in de 45e minuut van de eerste helft werd er toch nog gescoord. Van Peppen probeerde met een reflex de bal uit het doel te houden. Deze handsbal werd bestraft met een rode kaart en een strafschop. Met 10 man kon Roda in de tweede helft niet veel meer terug doen. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op dit duel in de tweede ronde van de Eredivisie.

Roda meteen dreigend, Vitesse duidelijk sterkste ploeg maar scoort niet
Kalezic had ervoor gekozen om dezelfde elf spelers op te stellen als vorige week. Ook Sankoh, die vorige week geblesseerd uitviel, was er weer bij. Hij droeg opnieuw de aanvoerdersband. Dat Noor weer het vertrouwen van de coach had gekregen, had zomaar in de tweede minuut van de wedstrijd kunnen leiden tot een voorsprong voor Roda JC. Na een goede actie van Anco Jansen, waarmee hij een aantal spelers van Vitesse passeerde, kon hij een goed geplaatste voorzet op Farshad Noor geven. Noor produceerde een schot dat helaas op de paal, naast de reeds gepasseerde doelman Room, uit elkaar spatte. Na deze aanval was Vitesse duidelijk wakker geschud. Roda moest zich verder gaan terugtrekken en zich richten op de counter. Vitesse kreeg een aantal prima mogelijkheden om de score te openen via onder andere een sterk spelende Baker. De eveneens sterk keepende Benjamin van Leer hield echter de score op nul. Roda kon toch nog gevaar stichten via enkele counters. Anco Jansen kreeg bij een van deze tegenacties van Roda een gele kaart, omdat hij commentaar had op de leiding. Bij een goede pass binnen de zestien, had hij in plaats van een speler van Roda tegen scheids Braamhaar opgeschoten. Toen hij hierover uitleg ging vragen, op een niet al te vriendelijke manier, kreeg hij de prent gepresenteerd. Verder bleef het relatief rustig voor het doel van Room, hij heeft in de eerste helft niet al te veel reddingen hoeven maken.

Vitesse toch nog op voorsprong voor rust
Nog net voor rust kon Vitesse uiteindelijk toch nog op voorsprong komen. Kashia probeerde te scoren met zijn hoofd, echter op de doellijn stond nog Ard van Peppen. Hij hield met een handreflex de bal als een echte goalie uit het doel. Dit werd opgemerkt door de officials van dienst waarna er een rode kaart werd gepresenteerd aan van Peppen en er een penalty voor Vitesse volgde. Deze werd beheerst binnengeschoten door Baker. Daardoor werd er met de stand van 1-0 de rust in gegaan.

Noor in de aanval

Roda komt fel uit de kleedkamers, Vitesse breidt voorsprong uit
Aan het begin van de tweede helft kwam Mitchel Paulissen in het veld voor Anco Jansen die voor rust geel had gepakt. Verder moest door het wegvallen van Van Peppen Noor een linie terugzakken naar de rechtsbackpositie en schoof Dijkhuizen naar links. Hiermee ging Roda een 4-4-1 spelen met enkel Gyasi als diepe spits. In de eerste minuten zorgde dat direct voor goed spel van de kant van Roda. Veel strijdlust was te zien en wederom Noor kon door een fraaie passeeractie vrij voor doelman Room komen. Deze kon met enige moeite helaas het schot keren. Wederom werd Vitesse na deze tegenstoot wakker en er volgde een heuse aanvalsgolf richting Benjamin van Leer. De doelman maakte een flink aantal puike reddingen en kon de stand lang op 1-0 houden. Roda kwam echter bijna niet meer van haar eigen helft af en iedereen voelde de 2-0 in de lucht hangen. Toch kon Van Leer tot de 68e minuut stand houden. Een steekpass van Diks kon Dauda echter vrijzetten en hij gingt midden tussen Swinkels en Sankoh door om vervolgens de 2-0 binnen te schieten. Later wist Vitesse in de 80e minuut ook nog de 3-0 binnen te schieten in een niet al te goed gevulde GelreDome: Nathan maakte een schitterend doelpunt vanaf de linkerflank waarbij hij de verdediging van Roda en Van Leer kansloos liet.

Terechte uitslag, toch positief gevoel overgehouden aan de wedstrijd
De 3-0 uitslag die uiteindelijk op de borden stond was een terechte uitslag. Roda heeft geen vuist kunnen maken met tien man tegen een ploeg met een aantal zeer getalenteerde spelers. Toch waren er zeker genoeg lichtpunten bij Roda te zien. De meeste spelers hebben duidelijk een stuk betere conditie dan afgelopen seizoen en het team staat een stuk beter. Roda combineert bij vlagen best aardig en spelers zoals Noor, Faik en Van Leer lijken op dit moment wel iets extra’s te hebben. Mocht dit in combinatie met de getoonde strijdlust vastgehouden kunnen worden dan zullen er zeker nog wel genoeg punten mee naar Kerkrade komen.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 8 – Maakte enkele zeer belangrijke reddingen. Goed gekeept.
Henk Dijkhuizen: 6.5 – Speelde redelijk en moest het in de tweede helft proberen vanaf de linkerkant.
Gibril Sankoh: 6.5 – Maakte een rustige indruk, maar liet bij de bij de 2-0 Dauda wel erg vrij lopen.
Arjan Swinkels: 7 – Degelijke wedstrijd gespeeld, maar liet idem aan Sankoh Dauda bij de 2-0 vrij doorkomen.
Ard van Peppen: 5.5 – Speelde een degelijke wedstrijd tot het moment van de rode kaart.
Rostyn Griffiths: 6 – Wist vaak op tijd in te grijpen, maar was toch vaak een tikkie traag.
Farshad Noor: 7 – Een speler die het veld kon openbreken met een splijtende pass. Moest echter in de tweede helft in de rol van rechtsback kruipen. Daardoor niet veel meer van hem gezien.
Hicham Faik: 7 – Kon voor een goede dreiging vooruit zorgen.
Tom van Hyfte: 6.5 – Was niet echt zichtbaar tijdens de wedstrijd, maar zorgde bij de counteraanvallen van Roda wel voor de nodige dreiging.
Edwin Gyasi: 6 – Is deze wedstrijd net zo vaak neergehaald als dat hij acties heeft gemaakt. Zat duidelijk niet goed in de wedstrijd.
Anco Jansen: 6 – Zorgde voor goede aanvallende acties. Liet zich echter volledig gaan toen de arbiter bij een aanval op een vervelende plek stond. Onnodige gele kaart daardoor gepakt.

Foto: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.