Nabeschouwing: verdedigers falen opzichtig tegen Zwollenaren

Zaterdagavond leed Roda JC Kerkrade een wel heel erg pijnlijke nederlaag in eigen huis. In het Parkstad Limburg Stadion bleek PEC Zwolle met maar liefst 0-5 te sterk. Roda JC Live blikt terug op de koude, zeer teleurstellende avond.

Nieuwe angstgegner?
Dat PEC Zwolle geen makkelijke tegenstander is voor Roda JC is in de afgelopen jaren wel gebleken. Sinds de rentree van Zwolle in de Eredivisie heeft Roda nog geen enkele keer weten te winnen van de Blauwvingers. Zaterdagavond ging Roda het opnieuw proberen met een licht gewijzigd elftal ten opzichte van het gelijke spel tegen ADO Den Haag. Mitchel Paulissen mocht opnieuw vanaf de rechterkant beginnen in een 4-3-3 systeem, maar de spits heette nu Richmond Boakye. Eerste keus Juric was namelijk geblesseerd. Bovendien keerde Arjan Swinkels terug in het hart van de verdediging, wat ten koste ging van Daryl Werker.

Roda JC Kerkrade en PEC Zwolle nemen een minuut stilte in acht voor aanvang. (Roda JC Live)
Roda JC Kerkrade en PEC Zwolle nemen een minuut stilte in acht voor aanvang. (Roda JC Live)

Ongetwijfeld zal trainer Darije Kalezic een heel tactisch plan hebben bedacht om PEC te bestrijden. Dat plan kon echter na vier minuten de ijskast in en na een krap kwartier richting de vrieskist. Toen stond Roda namelijk al met 0-2 achter, wat te wijten viel aan enkele ongelofelijke persoonlijke fouten. We zullen hieronder een aantal spelers uitlichten die het gezegde “door het ijs zakken” in het toch al koude stadion naar een heel nieuw niveau tilden.

Onwaarschijnlijk individueel falen
Allereerst gaan we het hebben over onze eigen aanvoerder, Gibril Sankoh. Deze man was schuldig aan de 0-1, 0-4 en 0-5. Zijn compagnon, Swinkels, had de taak gekregen om Lars Veldwijk te dekken, en Sankoh moest daaromheen lopen en doorschuivende middenvelders opvangen. Het leek er echter op alsof de 32-jarige verdediger dat niet helemaal begrepen had: bij de 0-1 kon Marinus vrijstaand binnen tikken, terwijl Sankoh bij niemand van PEC in de buurt stond. Wél stond hij daarna verwijtend richting de doelpuntenmaker te wijzen: een totaal ongepaste reactie, na een persoonlijke fout. Bij de 0-4 stond Sankoh op vijf meter van diezelfde Veldwijk te dekken, bij 0-5 was een bijzonder licht duwtje van Nijland genoeg om de ervaren rot vier meter naar voren te laten vliegen. Met andere woorden: bijzonder zwak en niet mannelijk verdedigd van de man die nota bene een voorbeeld moet stellen. Dat hij gedurende de wedstrijd vooral naar anderen aan het wijzen was en ook nog stond te ruziën met Van Peppen, die een prima wedstrijd speelde, was ronduit belachelijk en beschamend te noemen.

Tijd om het ietsje rechtser te gaan zoeken: daar kreeg Henk Dijkhuizen, voor de zoveelste keer, geen enkele vat kreeg op zijn directe tegenstander. Bij de 0-1 kwam de voorzet van zijn kant. Dat moet eigenlijk al niet kunnen, maar wat echt pijn aan de ogen deed, was zijn verdedigend werk bij de 0-2. Toen liet hij Thomas zo tot in de zestien dribbelen, om hem vervolgens pootje te lappen. Als je een overtreding nodig hebt, doe je dat buiten de zestien, maar eigenlijk slaat het sowieso nergens op om Thomas zo ver op te laten komen. In de rust werd hij dan ook, volkomen begrijpelijk, vervangen door Martijn Monteyne, die enigszins degelijk inviel.

PEC Zwolle viert hun zoveelste doelpunt. (Jos van Benthem)
PEC Zwolle viert hun zoveelste doelpunt. (Jos van Benthem)

Dan hebben we bijna alle doelpunten gehad, maar alleen de 0-3 moeten we nog behandelen. Wat daar gebeurde, zie je, met alle respect, namelijk nog niet bij KVC Oranje. Swinkels dacht óf dat Van Leer kwam, óf dat het een doeltrap zou worden. Van Leer dacht dat óf Swinkels zou komen, óf dat het een doeltrap zou worden. Ehibizue dacht echter: ‘die heb ik nog wel’, en sprintte als een malle naar de bal. Vervolgens liet Swinkels, die net op tijd was, die bal zich kinderlijk makkelijk afnemen. Ehibizue legde terug op Thomas, die de bal bijzonder knap in de kruising joeg.

Aanknopingspunten?
Nou: waren er dan ook nog lichtpuntjes? Ze waren heel erg moeilijk te zien, maar ze waren er wel. De Silva viel in de tweede helft redelijk in, wist aardig tussen de linies te lopen en bleek als enige een pass over vijf meter wél in de voeten te kunnen schuiven. Van Hyfte haalde een voldoende en ook Gyasi speelde aardig. Van Peppen wist er opnieuw voor te zorgen dat via zijn flank totaal geen gevaar werd gesticht. De rest deelde volledig mee in de misère die hierboven verder is besproken.

Hoe nu verder? Met de wedstrijden tegen Heerenveen en Willem II in het verschiet is het belangrijk dat deze neerwaartse spiraal snel wordt gestopt. Wat dat betreft is de terugkeer van Juric bijzonder fijn. Daarmee alleen komen we er echter niet. Het 4-3-3-systeem blijkt niet te werken, dus een terugkeer naar het 4-4-2, waarmee verdedigend een stuk beter resultaat werd geboekt, lijkt logisch. Verder lijkt het belangrijk dat er gefocust wordt op rust in het spel, maar ook op beweging voorin en vooral op voetbal. De lange bal-tactiek blijkt niet te werken, het zal over de grond moeten en technisch hebben we spelers die dat prima kunnen (Paulissen, Van Hyfte, Faik). Het valt nog te bezien of Kalezic dit allemaal ook zo ziet, maar daar zullen we komende week achter komen… We proberen met goede moed naar Heerenveen toe te leven.

Cijfers
Van Leer – 5: Kon aan de tegengoals weinig doen, maar de miscommunicatie bij de 0-3 zorgt voor een onvoldoende.
Dijkhuizen – 2,5: Lukte helemaal niets bij, maar dan ook helemaal niets. En dat is niet de eerste keer dit seizoen.
Sankoh – 3: Lukte bijna niets bij. En ook dat is niet de eerste keer dit seizoen. Verdedigend ontzettend zwak en geen zelfkritiek.
Swinkels – 4: Geen geslaagde comeback, maar toonde zich wel schuldbewust. Dat is al wat waard. Nu weer ritme opdoen.
Van Peppen – 6: Toch echt één van de constantste krachten tot nu toe. Wederom niet opvallend, maar geen enkel gevaar over PEC’s rechterkant.
Griffiths – 4,5: Leverde de bal vaak in, erg vaak, en ook op gevaarlijke plekken. Vechtlust maakt wat goed, maar kan niet alles compenseren.
Faik – 5,5: De laagste voldoende. Niet best, maar ook niet dramatisch.
Paulissen – 4: Wel dramatisch, maar dat heeft ook te maken met de positie waarop hij werd opgesteld. Niet zijn plek, en dat moet Kalezic zien.
Van Hyfte – 5,5: Ook best wel aardig, maar wederom erg onopvallend. Liep wel als een malle.
Gyasi – 6,5: Er gaat ontegenzeggelijk dreiging van hem uit, hij houdt twee man bezig. Maar het rendement was even groot als het aantal doelpunten van Roda.
Boakye – 5: Kreeg nauwelijks de bal en als hij ‘m had, deed hij er niets goeds mee.
Monteyne – 5,5: Een stuk beter dan Dijkhuizen. Niet geweldig, maar toch: misschien eens een basisplaats?
De Silva – 7: Toont absoluut potentie.
Van Son – 5: Lastig om in te vallen bij een kansloze tussenstand, maar dat deed hij niet heel slecht.

Foto: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.