Nabeschouwing | Wie gaat er ooit scoren voor Roda JC Kerkrade?

We schrijven zaterdag 13 augustus 2016. Om iets na half 10 ’s avonds kopt Tom van Hyfte de 2-2 achter, toen nog Ajax-doelman, Jasper Cillessen. Nu, anderhalve maand later, is het nog steeds het laatste doelpunt van Roda JC. Een treurig feit.

Bijna 550 minuten zonder doelpunt. De vraag wie er ooit een doelpunt gaat scoren voor Roda steekt meer dan ook de kop op. Zeker gezien het feit dat de Kerkradenaren in diezelfde 550 minuten niet minder dan 16 keer moesten incasseren. Tekenend is het dat geen van alle aanvallers die in de zomer werden aangetrokken tot scoren is gekomen.

De drie (!) doelpunten die Roda JC in de eerste acht wedstrijden van dit seizoen, inclusief beker, wist te scoren, kwamen van middenvelders Adil Auassar en Tom van Hyfte. Op zich is het mooi dat er dus scorende middenvelders zijn, maar het zou nog mooier zijn als die gewoon de aanvoer naar de spitsen zouden verzorgen. Die aanvoer is al heel mager, hoe hard daar volgens Yannis Anastasiou ook op getraind wordt. En als er dan een goede kans wordt gecreëerd voor één van de spitsen, doen die daar te weinig mee. Dani Schahin is langdurig geblesseerd, Nestoras Mytides is al snel te licht bevonden en de als verlosser binnengehaalde Simon Church kan de verwachtingen, zacht gezegd, nog niet waarmaken.

Het pijnlijke voor Roda is dat er geen oplossing voorhanden blijkt. De transfermarkt is gesloten en voor het aantrekken van Church werd er al aangeklopt bij Frits Schrouff voor de benodigde centen. Dus wat nu? Zoals Anastasiou al zei, hard trainen. En dan maar hopen dat de bevrijdende eerste spitsentreffer er snel komt.

Daarbij helpt het om niet al te naïef te werk te gaan. Zeker tegen teams als Feyenoord en PSV is het zaak om het eerst eens achterin dicht te timmeren en dan pas aan aanvallen te gaan denken. Net zoals dat bij Ajax gebeurde, eigenlijk, en met resultaat. Willen voetballen is prijzenswaardig, maar tegen dit soort teams word je compleet overlopen. Het helpt dan niet als er een keeper de fout in gaat (De Winter), of een verdediger opzichtig blundert (Brouwers), maar hierbij ging het zeker niet om de eerste kansen van PSV of Feyenoord. Zij wandelden bij vlagen door de verdediging heen alsof de geel-zwarten niet bestonden. Pijnlijk om te zien.

Als morgen de stofwolken van een, ongetwijfeld, felle inloopavond optrekken, zal het vizier gaan op de thuiswedstrijd tegen N.E.C. En dat is, na 7 speelronden, al een wedstrijd van levensbelang. De Nijmegenaren zitten er ook niet lekker in, en lijken, net als drie jaar terug, een directe concurrent in de strijd om lijfsbehoud te worden.

Het wordt nog een hele tour om de Kerkradenaren dan fatsoenlijk voor de dag te laten komen. Waar we na de eerste vier wedstrijden nog concludeerden dat het verdedigend prima stond, en dat het zaak was om te trainen op de aanval, is dat nu anders. Roda oogt al een paar weken als los zand, en dus is er werk aan de winkel. Héél véél werk. Zaterdag moet er een gedegen verdediging staan, tegenover de snelle spitsen van N.E.C., en ook de creativiteit moet beter.

In die zin is het te prijzen dat Mitchel Paulissen en Farshad Noor op het veld stonden gisteren. Creativiteit hebben deze spelers, dat staat buiten kijf. Wat tegen Feyenoord nog niet lukte, moet zaterdag dan wel lukken. Simon Church die ene niet te missen kans geven. En dan maar hopen dat de ban gebroken is.

Foto: Feyenoord

Comments (9)

Comments are closed.