Top/Flop | Feyenoord – Roda JC Kerkrade

En weer was er geen overwinning. Weer was er geen doelpunt. Winnen in De Kuip is dan misschien wat teveel gevraagd, maar nu de productie wederom niet vooruit is gekomen en Benjamin van Leer niet minder dan vijf keer heeft moeten vissen, zijn er al flinke zorgen te bespeuren in en rondom de club. Niet dat dat iets verandert aan de publicatie van onze rubriek Top/Flop, waarin we ondanks de miserabele zondagnamiddag toch tot een drietal positieve zaken zijn gekomen.

TOP
Eigen jeugd | Hoewel de teamprestatie in de eerste helft bij lange na niet meeviel, waren er over de gehele wedstrijd wel degelijk twee lichtpuntjes te bespeuren: Paulissen en vooral Werker speelden een redelijke tot degelijke wedstrijd. In de tweede helft, toen Roda JC meer van zich afbeet en bij vlagen enige kansjes wist te creëren, was Mitchel een belangrijke spil in de kansrijke aanvallen. Bovendien hield Daryl zich knap staande, naast de schutterende Roel Brouwers (waarover hieronder meer). Een signaal van de sterke ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt in zijn jaar bij MVV.

Vechtlust | Aansluitend op het voorgaande positieve punt is de vechtlust die de ploeg toonde noemenswaardig. Hoewel bij rust de wedstrijd eigenlijk al gespeeld leek, beet de ploeg nog steeds van zich af en wist het zelfs enkele keren gevaarlijk te worden. Dat is iets wat zeker benadrukt mag worden: altijd blijven strijden voor een (klein) succesje. Pas in de slotfase leek de energie weg te ebben en sloeg Feyenoord nog driemaal toe tot een totaal van vijf doelpunten – geflatteerd, volgens ons. Dat laat onverlet dat die drie extra tegengoals van belang kunnen zijn aan het einde, maar laten we niet vergeten dat gedurende een groot deel van het tweede bedrijf de 2-1 er zeker in zat. Om er maar eens een cliché in te gooien: dan speel je een heel andere wedstrijd.

De Kuip | Hoog en droog kreeg gisteren een compleet nieuwe betekenis in de Kuip. Het was een flinke tour voor ons redactielid ter plaatse om zijn stoel te bereiken, een lange klim. Tweede ring, bovenste rij. Pal onder het dak. Prima, een schitterend uitzicht op het Legioen dat zich uitstekend vermaakte in De Kuip. Een fijn stadion, met zijn gastvrije personeel en ouderwetse voetbalsfeer. Feyenoord verdient een pluim hiervoor.

FLOP
Brouwers | Goed, dat Brouwers niet de heilige graal voor de defensie bleek te zijn die we hadden gehoopt, dat is inmiddels wel bekend. Maar in Rotterdam zakte de ervaren verdediger, met vele tientallen Bundesligawedstrijden op zijn CV, finaal door het ijs. Vooral zijn rol bij de 1-0 van Jørgensen, waarbij hij een fout van Ard van Peppen niet kon corrigeren en zelfs tragisch onder de bal door kopte, springt er negatief tussenuit. Tot nu toe is Brouwers van onvoldoende meerwaarde in Roda’s defensie gebleken en het is afwachten wat dat betekent voor zijn hoeveelheid basisplaatsen in de rest van het seizoen. In Eindhoven bleek al dat Daryl Werker hem is gepasseerd in de pikorde, en dat moet voor de routinier toch wel bijzonder pijnlijk zijn…

Auassar | Na vier wedstrijden waren wij allen zeer blij met de komst van Adil Auassar. Een bikkel, een voetballer met spelinzicht en techniek, en hij bleek ook nog eens doelpunten te kunnen maken als spits. De laatste wedstrijden kakt het echter aardig in en gistermiddag leek onze nummer 8 er niet al te veel zin in te hebben. Sjokkend over het veld, ongeconcentreerd. Passes over een afstand van een meter of 5 werden recht in de voeten bij een Feyenoorder geschoven. Wakker worden?!

Creativiteit en productiviteit | De titel van de nabeschouwing van vanmiddag is niet voor niets: ‘Wie gaat er ooit een doelpunt maken?’ Daarmee sloegen wij, al zeggen we het zelf, de spijker op z’n kop. Aanvoer is er niet, afronding evenmin. Terwijl er met Paulissen, Noor, Ajagun en De Silva toch vier spelers rondlopen die geacht moeten worden die beslissende pass te geven. Voorin lopen Rosheuvel en Boysen rond, die allebei nog niet uit de verf komen, en Simon Church schijnt in z’n vrije tijd nog wel eens een goal mee te pikken. De potentie is er, maar het komt er maar niet uit. Het kost tijd om een team te smeden, maar in de voetbalwereld tikt de klok sneller dan elders. Het is nu al half twaalf in Kerkrade…

Beoordelingen
Van Leer: 5. Haalde een schot van Kuyt geweldig uit het doel, maar twee van de vijf doelpunten leken zeker niet onhoudbaar. Niet de beste beurt, maar de nederlaag is niet aan hem te verwijten.

Rutjes: 5,5. Vechtlust te over, kwaliteit te weinig. Het bekende verhaal, maar als gelegenheidsback vulde hij het gisteren beter in dan in de voorgaande wedstrijden. Voldoende voor de moeite.

Brouwers: 3. Ook die is voor de moeite. Het leek helemaal nergens op waar Roel gisteren mee bezig was. Zie verder de flop.

Werker: 6. Hij begint een echte vent te worden in het centrum van de defensie. Een invaller, dat nog wel, maar wel ééntje waar je van op aan kan. Solliciteerde gisteren, ondanks vijf tegengoals, naar meer basisplaatsen.

Van Peppen: 5. Zeker geen sterke wedstrijd van Ard, die al snel overgeleverd was aan de coulance van Bjorn Kuipers en – met veel goede bedoelingen – ongelukkig de 1-0 inluidde.

Gullón: 5. Het blijft een raadsel waarom zijn contract is verlengd. Hij veroorzaakte gisteren weer bij de simpelste passes balverlies.

Van Hyfte: 6. Ook een voldoende waard, hij liep aardig en was opnieuw de nuttige spelers. Meer is van hem niet echt te verwachten, zeker niet met het materiaal om hem heen.

Paulissen: 5,5. Het komt er allemaal nog niet echt uit, maar het is duidelijk dat er potentie in zit. Zonde om hem op de bank te laten verpieteren…

Noor: 6,5. De beste man aan Roda-kant gisteren. Leek weer iets te hebben uit die eerste wedstrijden van vorig jaar, met de turbo en aardige voorzetten.

Auassar: 3. Zie de flop.

Rosheuvel: 5. Zorgde met zijn snelheid als invaller voor dreiging, maar het rendement is precies 0.

 

Comments (5)

Comments are closed.