Nabeschouwing | Zes nieuwelingen brengen Roda eerste zege in vijf maanden

Zaterdagavond doorbrak Roda JC Kerkrade eindelijk haar reeks van veertien Eredivisie-wedstrijden zonder overwinning. Op Woudestein zorgde een vrije trap van Hicham Faik voor de broodnodige drie punten – nota bene tegen een directe concurrent. Roda JC Live blikt terug op het duel.

Vers bloed…
Het zal niemand ontgaan zijn dat Roda met een daadkracht die we niet meer gewend waren van de club tekeer is gegaan op de transfermarkt. Het leek logisch dat dat ten koste zou gaan van een fiks aantal basisspelers uit de eerste seizoenshelft en niets bleek op Woudestein minder waar. Alle zes de nieuwelingen mochten rekenen op een plek bij de startende elf. Dat ging ten opzichte van de week ervoor ten koste van Dijkhuizen, Griffiths, Faik en Gyasi.

Dat Inceman en Peterson de voorkeur kregen boven respectievelijk Griffiths en Gyasi lag redelijk in de lijn der verwachtingen. Ietsje verrassender was het al dat Dijkhuizen op de bank plaats mocht nemen ten faveure van Marcos Gullón, al hintte Kalezic daar al naar bij het partijspel op de trainingen voorafgaand aan de wedstrijd. Het meest in het oog sprong echter het snelle debuut van Georgiy Zhukov, die na een krappe week meetrainen al Hicham Faik uit de basis verdrong.

Zes nieuwelingen betrede het veld op Woudestein. (Roda JC Live)
Zes nieuwelingen betrede het veld op Woudestein. (Roda JC Live)

De oude garde,…
Vrijwel heel Roda legde een redelijk degelijke partij op de mat. Het centrale duo Buijs en Swinkels gaf weinig tot niets weg en Van Peppen had op zijn linksbackpositie tegenstander Elbers in z’n zak. Op het middenveld speelde Van Hyfte eindelijk weer eens op links in plaats van op tien, en dat liet resultaat niet na. De Belg speelde één van zijn sterkere wedstrijden van het seizoen en leek een stuk meer in zijn element dan op zijn oude positie. Die plek was nu ingenomen door Mitchel Paulissen. De jongeling, die schitterde in de play-offs, maakte pijnlijk duidelijk waarom Kalezic het nog niet zo in hem ziet zitten. Hij was één van de zwakkeren bij Roda; vechten deed de Kerkradenaar zeker, maar in veel acties was hij bijzonder ongelukkig en dat leed ook vaak tot balverlies.

Tot zover de gevestigde namen (Buijs rekenen we na een maand meetrainen gemakshalve daar alvast tot). Nu is het tijd om die – dan nog vijf – nieuwelingen eens goed onder de loep te nemen. Gaan zij een meerwaarde vormen om de geel-zwarten dit seizoen rechtstreeks in de Eredivisie te houden?

… de nieuwe namen,…
Laten we achterin beginnen. Marcos Gullón begon op de rechtsbackpositie. Daar krijgt hij dus al de voorkeur boven Dijkhuizen, terwijl hij eigenlijk niet gehaald is als rechtsback, maar eerder als centrale verdediger. De Spanjaard voetbalde aardig, maar had af en toe wel moeite met zijn tegenstander Kuwas – de sterkste man aan Excelsior-zijde. Desondanks bleef het gevaar dat de rappe buitenspeler kon stichten beperkt en dat is te danken aan Gullón, die ook voetballend zijn steentje bij kon dragen en vooral rust aan de bal bracht. Als hij gaat wedijveren voor een plek in het centrum met Swinkels, zou de laatstgenoemde het nog wel eens lastig kunnen krijgen. Voor de rechtsbackpositie is gisteren immers Martin Milec gehaald.

Als verdedigende middenvelder maakte Ugur Inceman zijn opwachting. Die maakte een gedegen indruk. Hij coachte zijn medespelers veelvuldig, bracht ook rust aan de bal, maar wist dat wel te combineren met een drive naar voren. Op de juiste momenten, want wanneer het penibel werd, maakte hij de juiste keuze door even terug naar de verdediging te schakelen. De Turk lijkt dan ook een zekere aanwinst. Wel maakte hij zijn reputatie van kaartenpakker meteen waar – hij kreeg geel, voor commentaar op de leiding.

Op rechtshalf mocht de als groot talent te boek staande Georgiy Zhukov het proberen. Van de nieuwelingen was hij één van de minderen, zo niet de minste. Bij vlagen was het duidelijk dat hij over een ongelofelijk talent beschikt, een goed inzicht heeft en ook snel is, maar het was zichtbaar dat de Kazach nog niet ingespeeld was. Te vaak leed hij onnodig balverlies, was hij net te laat of communiceerde hij foutief met zijn medespelers. Uit één van zijn fouten ontstond een gigantische kans voor Excelsior, die Van Mieghem wonder boven wonder miste.

Voorin was het duo Peterson – Poepon nog niet het tweetal dat Excelsior tot wanhoop dreef. Poepon beschikt duidelijk over mentaliteit en een flinke startsnelheid, maar werd – zoals onze spits zo vaak dit seizoen – niet bereikt. Peterson bracht de meeste dreiging in het spel van Roda, maar ging te vaak voor eigen succes of maakte de verkeerde keuze, wanneer hij wel afspeelde. Hij is in potentie wel een enorm gevaarlijke speler, en mag het volgende week laten zien tegen zijn ‘oude’ club, FC Utrecht.

Matchwinner Faik en Tom van Hyfte zetten de humba in gang. (Roda JC Live)
Matchwinner Faik en Tom van Hyfte zetten de humba in gang. (Roda JC Live)

… en een geagiteerde bankzitter
En dan was er Hicham Faik. De afgelopen weken vaak matig, en als represaille daarvoor mocht hij op de bank beginnen. Dat is hij niet meer gewend en dat liet hij goed zien in de tijd die hij had om in te vallen. Met enkele goede acties en lekkere passes drukte hij in het slot zijn stempel op de ploeg en met een goed gegeven vrije trap werd hij ook nog eens matchwinner. Dat die bal erin ging was meer geluk dan wijsheid, maar het feit is dat de vrije trap ook om in te koppen perfect op maat was. Een goede invalbeurt.

De cijfers
Van Leer – 7,5: een goede pot. Met enkele knappe reddingen hield hij Roda op de been en ook meevoetballend was het dit keer zowaar best aardig.
Gullón – 7: nog niet helemaal op z’n plek, maar wel al een verbetering ten opzichte van Dijkhuizen.
Buijs – 7,5: niets weggegeven en blijkt te beschikken over een uitstekende traptechniek, waardoor hij bij vrije trappen voor gevaar kan zorgen.
Swinkels – 7,5: ook niets weggegeven. Centraal achterin stond het als een huis.
Van Peppen – 8: misschien wel zijn beste pot van het seizoen. Wie is Stanley Elbers?
Inceman – 7: een baken van rust op het centrale middenveld, maar het kan nog veel beter.
Van Hyfte – 7: kwam eindelijk weer eens goed tot z’n recht, op de linkerkant. Een paar lekkere steekballen. Goed potje.
Zhukov – 6,5: over ‘het kan nog veel beter’ gesproken. Deze jongen kan duidelijk véél beter dan wat hij zaterdag liet zien. Desondanks was het nog steeds niet onaardig.
Paulissen – 5,5: hmm… Ook hij kan véél beter, maar hij moet het wel eens gaan laten zien. Dit was een kans die gepakt moest worden. Waar is de Mitchel uit de play-offs?
Peterson – 6,5: de nieuwe Gyasi? Veel dreiging, maar het rendement moet omhoog.
Poepon – 7: Rydell werkte zich uit de naad, maar werd bij lange na niet genoeg bereikt. Maar dat is niet zijn fout.

Comments (7)

Comments are closed.