Voorbeschouwing | Roda wacht flinke midweekse uitdaging

Een midweekse speelronde, het moest er weer een keer van komen. Tussen de bijzonder belangrijke zege van Roda JC op Woudestein afgelopen weekend en de kraker tegen AFC Ajax komende zondag krijgen de mannen van Darije Kalezic weinig rust. Wij ook niet, want ook voor de aanstaande donderdagavondwedstrijd tegen FC Utrecht zorgt Roda JC Live weer voor een compleet pakket aan verslaggeving, te beginnen met een vooruitblik op de wedstrijd tegen de opvallend goed voetballende Domstedelingen.

Huidige vorm
Het was lang wachten, maar dan heb je ook wat: een overwinning voor Roda JC Kerkrade. Op bezoek bij SBV Excelsior kwam het er weer eens van, in een wedstrijd waarin een klein leger nieuwelingen samen met wat vaste namen het moeilijk bespeelbare rubberen veld van Woudestein overwonnen. Het doelpunt van Hicham Faik was misschien niet zijn mooiste, maar hij raakte het netje aan de juiste kant en daar gaat het om. In de laatste vijf wedstrijden zijn zodoende vijf punten bij elkaar gesprokkeld. Geen hoeveelheid waar je de voorpagina’s van de landelijke sportmedia mee haalt, maar er is weer een klein gaatje geslagen naar de onderste drie plekken en dat zal ongetwijfeld enige rust brengen in het razendsnel uitgebreide elftal. Met een gemiddelde van precies één punt per wedstrijd wordt de officieuze handhavingsgrens van 34 punten aan het einde van de rit gehaald. Meer zou natuurlijk echter altijd mooi meegenomen zijn.

FC Utrecht doet het de laatste weken, net als de rest van het seizoen na de eerste maand, een stuk beter dan de Kerkradenaren. De Domstedelingen spreken openlijk over Europees voetbal en daar heeft de ploeg alle reden toe: een keurige vijfde plek en vier overwinningen in de laatste vijf wedstrijden zorgen ervoor dat Utrecht ruimschoots boven de eigen doelstellingen zal gaan eindigen dit seizoen, mits de club uiteraard geen fabelachtige inzinking meemaakt. Opmerkelijk is dat het bij drie van die laatste vier zeges een krappe 1-0 overwinning betreft en dat zowel tegen AFC Ajax als afgelopen weekend tegen PEC Zwolle het doelpunt pas in de slotfase van de wedstrijd viel. Hoewel er uiteraard geen sprake is van een ‘Utrechts kwartiertje’ betekent dit wel dat Roda JC op de hoede moet zijn voor een zwaar slotoffensief.

De speler: Ramon Leeuwin
Een opvallende speler in de selectie van trainer Erik ten Hag is Ramon Leeuwin. De centrale verdediger, die ook aardig uit de voeten kan komen als rechtsback, kent een tot nu toe interessante carrière die zich volledig binnen de Nederlandse landsgrenzen afspeelde. Als kind door zijn moeder, die niet bekend was bij het systeem van jeugdscouting, werd het talent aangemeld bij AFC Ajax. Via de jeugd van het toenmalige FC Omniworld kwam leeuwin terecht bij de beloften van FC Utrecht, die hem stalde bij AGOVV Apeldoorn. Twee seizoenen later volgde Leeuwin trainer John van den Brom naar ADO Den Haag, waar de halve Surinamer doorbrak in de Eredivisie en met zijn ploeg Europees voetbal wist te bereiken. De terugval van ADO leidde uiteindelijk ook de zoektocht naar een nieuwe club van Leeuwin in, die hij vond in de vorm van SC Cambuur. Een seizoen later maakte Leeuwin de stap naar de hoofdmacht van zijn geboortestad, waar hij nu voor de tweede jaargang actief is.

Het seizoen van FC Utrecht
Zoals gezegd maken de Utrechtenaren een uitstekend seizoen mee en zijn de doelstellingen na een sterke serie wedstrijden bijgesteld naar het bereiken van de play-offs om een voorrondeticket voor de UEFA Europa League. De ploeg, met onder meer smaakmaker Yassine Ayoub, Frans jeugdinternational Sébastien Haller en jeugdexponent Bart Ramselaar, zit stabiel in elkaar en laat bij vlagen aantrekkelijk voetbal zien. De vijfde plek is voor een club die nog nooit degradeerde theoretisch geen grootse prestatie, maar het mag zich onder de rook van Ajax en Feyenoord al vele jaren de ‘best of the rest’ in het westen des lands noemen. De enige vlek op het topseizoen van de rood-witten is de publieke interesse, die traditioneel vrij ruim achterblijft op de capaciteit van Stadion Galgenwaard. Een wedstrijd met bijna tienduizend lege stoeltjes is niet ongewoon in Utrecht, waarmee de stad de prestaties van de club eigenlijk tekort doet. Het is voor Utrecht daarom te hopen dat tegen het einde van het seizoen de interesse wat toeneemt om daarmee het seizoen wat extra flair te geven.

Eerder dit seizoen
Halverwege oktober ontmoetten beide ploegen eerder in de huidige voetbaljaargang. In Stadion Galgenwaard pakte Roda JC als grotendeels onderliggende partij een knap 1-1 gelijkspel met dank aan een doelpunt van Tomi Juric. Hij en Hicham Faik waren volgens de redactie van Roda JC Live tevens de uitblinkers van het duel, die samen de Utrechtse defensie bij vlagen een moeilijke zaterdagavond bezorgden. Verdediger Gibril Sankoh viel tegen en kon behalve zijn defensieve taken eigenlijk nauwelijks van enige meerwaarde zijn voor de geel-zwarte manschappen.

Wedstrijdinformatie
In Kerkrade hangt de vlag er goed bij op dit moment; de dosis nieuwelingen én de langverwachte overwinning maken dat de stemming uitstekend is in het kamp van coach Kalezic. Die kan tegen FC Utrecht nog niet beschikken over de geblesseerden Tomi Juric en Farshad Noor, hoewel laatstgenoemde donderdag een wedstrijd met Jong Roda JC afwerkt en dus binnen afzienbare tijd weer bij de wedstrijdselectie van de hoofdmacht kan aansluiten. Ook de meest recente aanwinst, rechtsback Martin Milec (gehuurd van Standard Luik), zal nog niet zijn opwachting maken bij de geel-zwarten. Hij is wel fit, maar gezien het feit dat hij pas twee keer met de groep meetrainde wordt hij nog niet in de wedstrijdselectie opgenomen. De kans bestaat dat Kalezic zijn basiselftal gaat wijzigen. De verdediging, die met het inbrengen van Gullón als rechtsback nog meer body heeft gekregen, stond tegen Excelsior prima, dus daar zijn geen veranderingen te verwachten. Wellicht kiest de coach op het viermansmiddenveld voor meer zekerheid en fysieke duelkracht, temeer omdat hier een grote kracht van Utrecht ligt in zowel spelsituaties als dode spelmomenten. Rostyn Griffiths zou derhalve terug in het elftal kunnen komen, wat dan weer ten koste zou gaan van Mitchel Paulissen of Georgy Zhukov. Voorin krijgen Rydell Poepon en Utrecht-huurling Kristoffer Peterson naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de voorkeur boven Edwin Gyasi.

Bij FC Utrecht werken ze met volle overtuiging naar dit duel toe. De Domstedelingen staan stevig in de subtop en het lijkt dan ook logisch dat trainer/coach Erik ten Hag zo weinig mogelijk gaat wijzigen aan zijn basiselftal. De personele problemen bevinden vooral in de defensie; daar kan men niet beschikken over Kevin Conboy, Louis Nganioni en Sean Klaiber, die allen kampen met blessures. Dat geldt ook voor aanvaller Rubio Rubin en middenvelder Willem Janssen, die 129 Eredivisieduels in dienst van Roda JC speelde. Veel belangrijker is het dat de rood-witten nog steeds over spits Sebastien Haller kunnen beschikken, ondanks het grote aantal buitenlandse clubs dat hem probeert vast te leggen. Hij zal voorin naar alle waarschijnlijkheid gezelschap krijgen van Nacer Barazite, waardoor Limburger Ruud Boymans een plekje op de bank toebedeeld zal krijgen. Op het aanvallend ingestelde middenveld keert Andreas Ludwig terug van een schorsing, wat waarschijnlijk betekent dat Sofyan Ambrabat uit het basiselftal verdwijnt. De verdedigingslinie blijft staan zoals ‘ie stond, met in het centrum Ramon Leeuwin en de markante ex-Roda JC’er Timo Letschert.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC Kerkrade:
Van Leer – Gullón, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Inceman, Griffiths, Van Hyfte, Paulissen – Poepon, Peterson.

FC Utrecht: Ruiter – Van der Maarel, Letschert, Leeuwin, Kum – Strieder, Ramselaar, Ayoub, Ludwig – Barazite, Haller.

De wedstrijd staat onder leiding van erkend kaartentrekker Danny Makkelie. Hij wordt hierbij geassisteerd door zijn onvolprezen assistenten Steegstra en Siebert. Aangezien een arbitraal kwartet uit vier personen moet bestaan, is de heer Martens bereid gevonden om als vierde man te fungeren. Zij mogen al om 18:30 uur, inderdaad, lekker vroeg, de wedstrijd in gang zetten.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-2 (Jeroen), 1-0 (Luc), 1-0 (Robbert), 1-0 (Sem)
De maand wordt beëindigd met twee lastige thuiswedstrijden, te beginnen tegen het dit seizoen ijzersterk voor de dag gekomen FC Utrecht. De Domstedelingen hebben met Haller, Ayoub en Ramselaar een aantal uitstekende aanvallers die wekelijks een stadionbezoek rechtvaardigen. De Rodasupporters komen daar echter natuurlijk absoluut niet voor naar het Parkstad Limburg Stadion en als het aan driekwart van de redactie ligt hoeven we niet bang te zijn voor een nieuwe overwinning voor de Utrechtenaren. Jeroen ziet het iets somberder in, terwijl de rest juist rekent op een klein stuntje en de drie punten in het eigen stadion houdt. Laten we het hopen, mannen!

Header: Roda JC Live

Comments (14)

Comments are closed.