Nabeschouwing | Zevenklapper ultieme revanche na rampweek

6 dagen na het debacle in Rotterdam en 5 dagen na het vertrek van coach René Trost toonden de spelers van Roda JC Kerkrade, nu onder leiding van Rick Plum en Regillio Vrede, aan dat ze het voetballen nog niet verleerd zijn. Helmond Sport had geen schijn van kans in het Parkstad Limburg Stadion en werd met 7-0 van de mat getikt. Roda JC Live blikt terug op deze memorabele zondagmiddag.

Drietal verschuift
(Interim-)Coach Plum had aangekondigd dat er het nodige gewijzigd zou worden aan het basiselftal. De verschuivingen bleven desalniettemin beperkt tot 3 vervangen spelers; Ard van Peppen keerde na zijn blessure terug als vertrouwde linksback, Marc Höcher startte voor het eerst sinds 25 januari in de basis en Frank Demouge kreeg de voorkeur in de spits. Slachtoffers van deze wijzigingen waren de geschorste Henk Dijkhuizen, de afwezige Ghanese jeugdinternational Raymond Gyasi en Nathan Rutjes. Uiteindelijk leidde dit tot een 4-3-3 systeem met Schreurs en Höcher op de vleugels en Mitchel Paulissen in een inschuivende rol achter spits Demouge.

Het trainerstrio van Roda JC. Van links naar rechts: Zoetmulder, Plum en Vrede. (Pro Shots)
Het trainerstrio van Roda JC. Van links naar rechts: Zoetmulder, Plum en Vrede. (Pro Shots)

Gezien de recente gebeurtenissen viel het te verwachten dat de Kerkradenaren vanaf de eerste minuut flink gas zouden gaan geven. Dat de heren Plum en Vrede dat ook op de spelers hadden weten over te brengen, was na pakweg 25 minuten ook al op het scorebord te zien; toen stond het al 3-0 (!) door goals van Paulissen (verschalkte de doelman met een laag afstandsschot), Biemans (corner binnengeknikt bij de eerste paal) en Van Hyfte (volleerde een afvallende bal uitstekende binnen). Die score was nog niet eens geflatteerd, want Marc Höcher (2 schoten over vanuit kansrijke positie) en Danny Schreurs (trof de enige verdediger voor een verder leeg doel) hadden uitgelezen kansen nog onbenut gelaten. Het was een wedstrijdbeeld dat ons bekend voorkwam; meevaller was dat, in tegenstelling tot afgelopen maandag, het deze keer Roda zélf was dat de tegenstander alle hoeken van het veld liet zien. Helmond leek zich in het laatste kwartier van de eerste helft enigszins te herpakken en begon aardig mee te voetballen – net zoals Roda dat bij Sparta ook deed bij een 2-0 achterstand – maar kreeg het deksel op de neus toen Mitchel Paulissen de 4-0 op fraaie wijze voorbij de arme doelman Van der Steen krulde. Wederom een 4-0 ruststand dus. En net zoals maandag vroeg iedereen zich af waar dit vandaan kwam, maar dan nu in positieve zin.

Rekordsieg
Of er na de rust direct gas teruggenomen werd? Nou, nee. De geel-zwarten voerden hun doelpuntenproductie in de eerste 10 minuten na de rust verder op door treffers van Schreurs (verzilverde een strafschop na zelf gevloerd te zijn), Demouge (kopte amper één minuut later snoeihard raak via de onderkant van de lat) en de derde van Paulissen (knikte van dichtbij binnen). Het betekende voor de Kerkradenaar, jongen van de club, zijn eerste hattrick in competitieverband. Bovendien had de thuisclub nu, na nog geen uur spelen, met de 7-0 al een evenaring van de grootste overwinning in de clubgeschiedenis bewerkstelligd (in 1986 Heracles-Roda JC 1-8, in 2007 Roda JC-Heracles 7-0 en in 2011 Roda JC-Excelsior 7-0). Een ongekende weelde voor de zo gefrustreerde achterban, voor de spelers zelf, voor de interim-trainers, voor de EU-commissarissen onder ons (laten we geen namen noemen) en eigenlijk toch ook voor René Trost, die als supporter op de tribune ondanks het pijnlijke vertrek van afgelopen dinsdag toch met voldoening moet hebben gekeken naar de show op het veld.

Mitchel Paulissen maakt zijn 3de en Roda's 7de goal van de middag. (Pro Shots)
Mitchel Paulissen maakt zijn 3de en Roda’s 7de goal van de middag. (Pro Shots)

In het laatste halfuur kregen Daryl Werker, Anco Jansen en Rigino Cicilia nog de gelegenheid om hun kunsten te vertonen. De razende eerste 60 minuten hadden echter ook hun weerslag op de basisspelers, zo leek het, want de drive om de score verder uit te bouwen leek enigszins verdwenen. Zo werd er geen nieuwe grootste overwinning gevestigd, maar dat zal niemand de Limburgers kwalijk hebben genomen na de fenomenale wijze waarop het elftal zich in het eerste uur manifesteerde. Daarbij moeten we niet vergeten dat ook de defensie vrijwel niets heeft weggegeven en dat enigszins dreigende momenten werden verijdeld door goed optreden van keeper Bram Verbist.

Onnavolgbare prestaties
Hoe kan het dat Roda zondag zo uitmuntend voor de dag kwam? Wie het weet, mag het zeggen. De Roda JC Live-redactie wil best een duit in het zakje doen naar de mogelijke oorzaak, maar het lijkt een samenloop van omstandigheden te zijn die de basis vormen voor deze blowout. Allereerst is er wellicht het schokeffect; het vertrek van de trainer heeft de druk op de spelersgroep vergroot en deze zal meer dan ooit gemotiveerd zijn geweest om het duel naar zich toe te trekken. Ten tweede pakten de wijzigingen van Plum en Vrede aardig uit, want in de neergezette 4-3-3 was Demouge een uitstekend aanspeelpunt die ook nog bleek te kunnen scoren, de waarde van Van Peppen staat het hele seizoen al buiten kijf en Höcher bleek, ondanks twee grote gemiste kansen, toch weer de man van de assist met uitstekende voorzetten. Daarom bij deze: het ‘Rick Plum-effect’! Ten derde hebben we Mitchel Paulissen zelden zo doelgericht en effectief gezien als op deze mooie zondagmiddag. Met drie goals mag je best even langs de dopingcontrole. En ten vierde was Helmond natuurlijk een gewillige prooi; bij het team van Jan van Dijk was de schwumm ver te zoeken. Maargoed, zeiden we dat niet ook voorafgaand aan de duels tegen Telstar, MVV en Fortuna? Juist ja. Het toont aan hoe onvoorspelbaar de Jupiler League én dit Roda JC is. Geen pijl op te trekken.

Beoordelingen
Bram Verbist: 8 – Geen fout gemaakt, alert op een aantal gevaarlijke momenten en hervatte het spel snel. Ook dat is belangrijk.
Martijn Monteyne: 8 – Had regelmatig een zee van ruimte voor zich en durfde daar ook in te duiken. Voorzetten niet altijd goed, maar een sterke partij.
Bart Biemans: 8 – Speelde constant kort op zijn persoonlijke tegenstander en hield de boel goed dicht. Daarnaast alweer een doelpunt!
Arjan Swinkels: 8,5 – Over resoluut verdedigen gesproken. Arjan heeft een absolute meerwaarde voor dit team. Perfect getimede tackles, kopsterk en een onbetwist leider.
Ard van Peppen: 8 – Ard ‘Stoomlocomotief’ Van Peppen was weer op de brommer hoor. Oppassen dat ‘ie niet door blijft rennen tot bij Herzogenrath.
Hicham Faik: 8 – Het was een middag waar je als spelverdeler vrolijk van werd. Achteloze crosspasses over tientallen meters waren meer regel dan uitzondering.
Tom van Hyfte: 8 – Zette combinaties in gang, tekende met een heerlijke volley zelf voor de derde goal en kon naar hartelust de aanval zoeken.
Mitchel Paulissen: 8,5 – Zojuist al besproken; drie treffers. Dat zegt op zich al genoeg. Eerste hattrick van een Roda-speler sinds 16 mei 2013 (Roda JC-De Graafschap 6-1, 3x Malki). Onstuitbaar zondag.
Danny Schreurs: 8 – Leek soms wat onwennig op de rechtervleugel, maar strooide met passjes, hakballetjes en een leep ingeschoten penalty. Danny, Danny!
Frank Demouge: 8 – Het centrale verdedigingsduo kreeg maar geen grip op onze tank, die dus het vertrouwen heeft gekregen van Plum. Lekker om dan ook te scoren.
Marc Höcher: 8 – Twee assists bij je comeback zijn natuurlijke prima cijfers. De gemiste mogelijkheden zullen we maar vergeten. Waardevolle speler.

Foto’s: Pro Shots

Comments (3)

  1. Het vroege druk zetten gedurende balverlies was de grootste winst van dit Roda! Hierdoor werden de spitsen ook regelmatig in stelling gebracht. De momenten dat we dit niet deden kwam zelfs HS voor onze goal.

  2. Ig voonj ’t oug ‘nne prima wedstrijd, EINDELIK!
    Mer allein mer 8-en en 8,5-en venj ig tog get euverdreve.

  3. De grootste zege van Roda ooit is bij mijn weten toch van 2 okt 1997, 10-0 tegen Hapoel Be’er Sheva. De goede oude tijd @ Kaalheide.

Comments are closed.