Niets anders dan zege telt in eerste derby

Aankomende zondag is het zo ver: de eerste Limburgse derby van de huidige voetbaljaargang staat op het programma. In een waarschijnlijk meer dan uitstekend gevuld Parkstad Limburg Stadion ontvangt Roda JC Kerkrade aankomende zondag (14:30) diens streekgenoot MVV Maastricht. De Kerkraadse formatie komt terug van een oorwassing in Volendam en zal er alles aan gelegen zijn om de buren uit Maastricht met een nederlaag naar huis te sturen, terwijl de bezoekers op diens beurt een moeilijk seizoen een beter aanzien kunnen geven met een stunt in Kerkrade. Roda JC Live blikt vooruit op wat hopelijk een mooi Limburgs voetbalfeest zal worden.

Terug op aarde
Eigenlijk moest het er een keer van komen – na drie wedstrijden te hebben gewonnen, was FC Volendam de eerste tegenstander die de problemen die Roda JC kent blootlegde. En hoe – niet minder dan drie goals moesten de Limburgers incasseren in het Kras Stadion. De thuisploeg liet de bezoekers daarmee nog redelijk in leven, want na negentig minuten eenrichtingsverkeer had de score veel hoger kunnen uitvallen. Het werd duidelijk dat Roda JC het tegen de ‘grauwe middenmoot’ van de competitie op zich redelijk tot goed kan bolwerken, maar dat het tegen de concurrenten om de bovenste plekken allemaal een stuk moeilijker gaat.

MVV is nog zoekende
De rood-witte tegenstander is een van die middenmoters. Na vier duels bezet MVV de tiende plek op de ranglijst, iets waar men in Maastricht nooit over tevreden kan zijn. Het seizoen begon meteen met een rare klap in Almere (5-0), waarna twee zeges tegen de beloften van PSV en FC Twente werden afgewisseld door een nederlaag in eigen stadion tegen Sparta. Het lukt de Maastrichtenaren over het algemeen wel om kansen te creëren, maar het ontbreekt de ploeg aan effectiviteit om daar meer mee te doen dan enkele minder belangrijke statistieken opbouwen. Dat de voormalig MVV-speler Danny Scheurs dit seizoen uitkomt voor Roda JC, zal de rood-witten in ieder geval niet helpen in de zoektocht naar doelpunten.

Historie
Nadat MVV in het seizoen 1999/2000 degradeerde uit de Eredivisie, is de derby tussen Roda JC en de Maastrichtenaren slechts één keer gespeeld: in augustus 2003 won Roda een duel in het KNVB-bekertoernooi met 3-1.

In de voorgaande onderlinge ontmoetingen die in Kerkrade werden afgewerkt, wist Roda JC van de 25 edities er veertien te winnen. Zes keer ging de overwinning naar de uitploeg; de overige vijf wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Vermoedelijke basiself
Voor Roda-trainer René Trost is het puzzelen geblazen in de achterhoede. Hij kan niet beschikken over de verdedigers Henk Dijkhuizen (nog 3 wedstrijden geschorst), Martijn Monteyne (langdurig geblesseerd), Crescendo van Berkel (1 wedstrijd geschorst) en de donderdag aangetrokken Bart Biemans (1 wedstrijd schorsing, daterend uit het vorige seizoen). Timo Letschert probeert intussen middels een spoedarbitragezaak in de komende dagen nog een vertrek bij de club te forceren en daarom is hij door de technische staf buiten de wedstrijdselectie gelaten. Waarschijnlijk zal hierdoor Nathan Rutjes een linie zakken en Mitchel Paulissen een basisplaats krijgen op het middenveld. Jeugdproduct Daryl Werker lijkt zich op te mogen maken voor zijn debuut in het eerste elftal. Verder is Anco Jansen nog niet inzetbaar, hij nam vrijdag wel voor het eerst weer deel aan de groepstraining. Frank Demouge lijkt voldoende hersteld van zijn hamstringblessure om zondag zijn rentree binnen de lijnen te maken, hij zal echter op de bank beginnen. Tom van Hyfte keert op het middenveld terug na een schorsing. Op de rechtsbuitenpositie zal Trost een keuze moeten maken tussen Nayib Lagouireh en de veelbesproken Danny Schreurs. Vermoedelijk begint de ex-MVV’er op de bank, maar dat lijkt nog niet definitief vast te staan.

Aan de kant van MVV is het verhaal een stuk korter. Trainer Ron Elsen beschikt over een fitte selectie en zal dan ook het in zijn ogen sterkste basiselftal de wei in sturen. Waarschijnlijk betreft het dezelfde 11 spelers die maandag een 1-2 overwinning boekten op bezoek bij Jong FC Twente.RODMVV - Opstellingen

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 5-3 (Luc), 3-1 (Jeroen), 2-2 (Robbert), 4-1 (Sem).

Als er een ding duidelijk is op de redactie van Roda JC Live, is dat de eerste derby van het seizoen er een wordt waar over het aantal doelpunten niet te klagen valt. Dat er niet verloren gaat worden lijkt eveneens een zekerheid, daar driekwart van de redactie niets anders verwacht dan dat de punten in Kerkrade zullen blijven. Of die voorspelling uitkomt? We gaan het allemaal meemaken tijdens een hopelijk fraaie derby in een uitstekend gevuld Parkstad Limburg Stadion.

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht wordt live uitgezonden door FOX Sports. Wie niet in het stadion aanwezig kan zijn en niet de beschikking heeft over het betreffende zenderpakket, kan de wedstrijd live volgen via ons Twitteraccount: www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.