Voorbeschouwing | Vol gas verder in 2015

Na iets minder dan een maand rust op de velden gaat dit weekend de competitie weer vol van start met speelronde twintig van de Eerste Divisie. Roda JC Kerkrade reist af naar het West-Brabantse Waalwijk om bij het lokale RKC de tweede seizoenshelft vliegend van start te gaan. Roda JC Live kijkt uit naar het duel, dat na een half jaar een heel andere situatie kent dan dat velen hadden verwacht.

Een stukje geschiedenis: RKC Waalwijk
De Rooms Katholieke Combinatie ontstond in 1950 door een fusie van de lokale clubs HEC, WVC en Hercules. Nadat enkele jaren later het betaald voetbal in Nederland werd geïntroduceerd bleef RKC nog een tijd actief op amateurniveau, waarna het na twee landelijke amateurtitels in 1981 en 1982 vanaf 1984 onafgebroken meedoet bij de profs. Al vanaf de eerste jaren deed de club mee om de nacompetitie, welke het geregeld wist te bereiken. Na enkele seizoenen promoveerde RKC in 1988 via het kampioenschap naar de Eredivisie, waar het ondanks spannende seizoenen in de kelder van de competitie ruim negentien jaar achtereenvolgens wist te verblijven. In 2007 degradeerde RKC voor het eerst terug naar de Eredivisie, waarmee de stabiele jaren werden beëindigd. De degradatie werd sindsdien gevolgd door twee promoties en degradaties, meest recentelijk afgelopen seizoen via de nacompetitie tegen Excelsior. Dit seizoen maakt de club een hoogst belabberd seizoen door waarin het stijf onderaan de competitie te vinden is – RKC stevent af op een met afstand slechtste seizoen in diens geschiedenis in het profvoetbal.

Stadion
Het Mandemakers Stadion waar RKC diens thuiswedstrijden afwerkt werd in 1996 geopend. In eerste instantie was de capaciteit 6000 plekken, maar nadat de hoeken tussen de tribunes werden dicht gebouwd kan RKC nu 7508 bezoekers verwelkomen. Opvallend detail is dat de lichtmasten destijds werden overgenomen van de buren NAC Breda, dat zelf bezig was met de bouw van het huidige Rat Verlegh Stadion. Sinds dit seizoen kent het Mandemakers Stadion een kleine statribune in de hoek van de fanatieke aanhang. Verder zijn de stoeltjes gekleurd in de clubkleuren blauw en geel en is de clubnaam te herkennen op de lange zijde tegenover de hoofdtribune.

Onderlinge duels
Doordat beide clubs veel Eredivisieseizoenen op diens CV hebben staan, speelden beide clubs in het verleden veelvuldig tegen elkaar. De in totaal 32 ontmoetingen leidden in de meeste gevallen tot een zege voor de Waalwijkers; ruim zestien keer namen de Brabanders de punten mee naar huis. Verder won Roda tien keer en eindigden de overige zes duels in een remise. Opvallend is dat Roda JC slechts twee keer wist te winnen op bezoek in Waalwijk. De laatste keer was echter wel meteen de meest recente ontmoeting in Waalwijk; eind oktober van 2013 won Roda met 1-2.

Eerder dit seizoen
Zoals dit duel de opening vormt van de tweede seizoenshelft, ontmoetten Roda JC en RKC Waalwijk elkaar eerder dit seizoen tijdens de eerste ronde van de eerste seizoenshelft. In Kerkrade kwam Roda ondanks een rode kaart voor Guy Ramos na 29 minuten in ruim een halfuur op 2-0, maar de voorsprong bleek niet genoeg om het duel vroeg op slot te gooien; met nog een kwartier te gaan stond het weer 2-2. Nayib Lagouireh besliste het duel toch nog in Limburgs voordeel door in blessuretijd de 3-2 tegen de touwen te werken. De overige thuisdoelpunten werden gemaakt door Marc Höcher en Wiljan Pluim.

Vormverhoudingen
Zoals bekend verkeert Roda JC in een prima vorm en doet het uitstekend mee in de bovenste plekken van de competitie. RKC Waalwijk daarentegen bakt er bijzonder weinig van en moet inmiddels hopen op een toename van het aantal misstappen van de concurrentie om nog van de laatste plaats af te komen. Waar Roda JC in de laatste vijf competitieduels nog aan tien punten wist te komen, moet RKC het doen met één schamel puntje uit het duel tegen medelaagvlieger Helmond Sport (0-0).

Vermoedelijke opstelling
Waarschijnlijk krijgt Marc Höcher de voorkeur boven Nayib Lagouireh, met naast hem Frank Demouge en nieuwkomer Edwin Gyasi. Guy Ramos moet vanwege een blessure toekijken.

Verbist – Dijkhuizen, Biemans, van Berkel, van Peppen – Faik, van Hyfte, Pluim – Höcher, Demouge, Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-3 (Luc), 1-1 (Sem), 1-5 (Robbert), 0-3 (Jeroen).
De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar vindt plaats in Waalwijk, daar waar sinds afgelopen zomer de sportieve crisis flink heeft huisgehouden. RKC kan niet meekomen met het niveau van de Eerste Divisie en is bezig met een historisch slecht seizoen. Vandaar dat de redactie over het algemeen een ruime uitzege voorziet. Alleen Sem vreest dat het weleens mis kan gaan tegen de hekkensluiter – de Limburgers mogen RKC in geen geval onderschatten.

Geheel volgens traditie verzorgt Roda JC Live een live-verslag van de wedstrijd ter plaatse. FOX Sports zendt het duel tussen RKC en Roda JC niet uit, dus wie niet in het stadion aanwezig is maar wel alle ins en outs van de wedstrijd live wil ontvangen kan ons vinden op www.twitter.nl/rodajclive.

Comments are closed.