Overzicht: wie speelt volgend seizoen in Kerkrade?

Nu het seizoen 2014/2015 toch écht is afgelopen, is het behalve een periode van terugblikken ook tijd om vooruit te kijken. Een van de interessantste vraagstukken is natuurlijk de samenstelling van de selectie van Roda JC voor het komende seizoen; wie beschikken over een doorlopend contract, en wie zien we waarschijnlijk niet terug? Roda JC Live zet het voor u op een rijtje.

Doorlopende contracten

Het leeuwendeel van de selectie die we in het seizoen 2014/2015 aan het werk hebben gezien, beschikt over een doorlopend contract en zal daardoor onder de huidige omstandigheden ook na de zomerstop in dienst van de Koempelclub spelen. Het gaat om het volgende lijstje spelers:
Natuurlijk is een doorlopend contract geen pure garantie dat een speler daadwerkelijk bij zijn club blijft; wanneer geïnteresseerde andere clubs met een mooi aanbod op de proppen komen kunnen speler en/of club besluiten om een transfer op touw te zetten, en dat zal absoluut ook bij Roda JC het geval zijn. De club zal telkens een afweging moeten maken tussen enerzijds het sportieve verlies en anderzijds de financiële stimulans die bij zo’n verkoop komt kijken. Tom van Hyfte en Arjan Swinkels hebben al expliciet aangegeven dat ze de club trouw zullen blijven. Dat zal aan het eind van de rit voor vrijwel alle spelers uit het bovenstaande lijstje gelden, maar een switch naar een andere werkgever is niet uitgesloten totdat de transferperiode gesloten is. Spelers die in onze ogen waarschijnlijk kunnen rekenen op belangstelling van andere clubs, zijn Henk Dijkhuizen (zat in de laatste maanden erg veel op de bank voor een speler met zijn potentie), Hicham Faik (kreeg al meermaals lovende kritieken in landelijke media) en Mitchel Paulissen, de 22-jarige jeugdexponent die zich in de afgelopen weken nadrukkelijk in de kijker speelde door  sterk spel en belangrijke doelpunten op bepalende momenten.

De samenstelling per positie is als volgt:
– 2 keepers (Van Leer, Verbist)
– 1 rechtsback (Dijkhuizen)
– 3 centrale verdedigers (Biemans, Swinkels en Werker)
– 1 linksback (Van Peppen)
– 4 middenvelders (Faik, Van Hyfte, Rutjes en Smeets)
– 6 buitenspelers/aanvallende middenvelders (Paulissen, Jansen, Höcher, E. Gyasi, Lagouireh en Jacobs)
– 1 spits (Cicilia)

Los van het feit dat er van deze 18 spelers wellicht nog een aantal vertrekken, lijkt het dus duidelijk op welke gebieden de prioriteit voor versterkingen liggen; er zullen sowieso een rechtsback, een linksback en één of twee spitsen aangetrokken moeten worden. Veel zal ook afhankelijk zijn van de visie van de nog te benoemen nieuwe hoofdtrainer; wat voor speelsysteem heeft hij voor ogen?

Aflopende contracten

Het moge duidelijk zijn dat de club van een aantal spelers afscheid neemt. Van de onderstaande spelers is het contract inmiddels afgelopen, waardoor zij in principe transfervrij op zoek gaan naar een nieuwe werkgever:Roda JC Live - Aflopende contractenDerix, Thong en Wijnen kwamen in het afgelopen seizoen niet in aanmerking voor speelminuten, dus het feit dat de club met hen niet door zou gaan lag wel in de lijn der verwachting. Raymond Gyasi speelde het afgelopen halfjaar in dienst van de geel-zwarten, maar is nog steeds eigendom van AZ Alkmaar en keert derhalve terug naar Noord-Holland. In het contract van Crescendo van Berkel was een optie opgenomen om het contract van de verdediger te verlengen, maar daarvan heeft de club geen gebruik gemaakt. Daarmee weten we direct zeker dat hij in het komend seizoen elders zijn carrière vervolgt. Ook in het contract van de relatief dure en vaak geblesseerde Guy Ramos was een soortgelijke optie opgenomen, maar ook in zijn geval heeft de club deze niet gelicht.

In het geval van Frank Demouge, Martijn Monteyne en Danny Schreurs ligt de situatie nét iets anders; de club heeft in april hun contracten formeel opgezegd (zoals dat gebruikelijk is in het proefvoetbal wanneer een aflopende verbintenis niet verlengd wordt), maar daarmee is niet volledig uitgesloten dat zij opnieuw een contract krijgen in het Parkstad Limburg Stadion; zo gebeurde dat in de vorige zomer bijvoorbeeld bij Bart Biemans. In principe zien we deze drie spelers dus niet meer terug, maar de kans is aanwezig dat – nu de club zeker is van Eredivisie-voetbal in het komende seizoen – op termijn de onderhandelingen met hen hervat worden. Van Demouge weten we dat hij nog een jaar wil doorgaan met profvoetbal en Schreurs heeft aangegeven het enorm naar zijn zin te hebben in Kerkrade, maar uiteindelijk is het aan de club om te beslissen of zij waardevol genoeg zijn om Roda JC komend seizoen in de Eredivisie te houden. Wordt vervolgd!

Header: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.