Plan voor gezamenlijke top jeugdacademie met Fortuna Sittard

Roda JC Kerkrade is samen met Fortuna Sittard bezig om een plan uit te werken om gezamenlijk deel te nemen aan een aantal jeugdcompetities. Het gaat hierbij enkel om de ‘bovenbouw’ van de jeugdopleiding (De A, B, C en D1). Hieruit moeten een aantal teams met toptalenten worden gevormd. Men is al enkele maanden bezig met dit plan, maar het is nog niet duidelijk of het al gaat lukken voor het seizoen 2016/2017. Mocht dit niet lukken richt men zicht op 2017/2018.

Er wordt gewerkt aan een top jeugdacademie wat los gaat staan van de clubs. Talenten zullen in gezamenlijke teams worden ondergebracht, welke waarschijnlijk gaan spelen op de Sportzone in Sittard. Hier zijn de beste faciliteiten. Er zijn velden en is een goede dagopleiding aanwezig.

Dat er aan dit idee wordt gewerkt werd gisteren door Frits Schrouff tegenover de Limburger bevestigd. Schrouff is bij Roda al jarenlang groot sponsor van de jeugdopleiding, ook voordat hij eigenaar werd van de club. Bij Roda wordt er momenteel met een budget van rond het miljoen gewerkt bij de jeugd. Schrouff wilt ook meebetalen aan deze gezamenlijke talenten academie, echter hij tekent aan dat ook andere investeerders moeten instappen.

Dat er een gezamenlijk plan moet komen voor de toptalenten in Zuid-Limburg is bij alle partijen duidelijk. Fortuna manager Charly Chadik geeft aan in de Limburger: “Er moet een topacademie komen voor de bovenbouw. Een voetbalgymnasium. Nu zijn er in Zuid-Limburg drie voetbal-vmbo’s en daardoor stagneert de talentontwikkeling.” Ook Schrouff geeft aan dat deze academie noodzakelijk is: “Onze teams spelen op een te laag niveau.”

Op korte termijn moet er een besluit worden genomen of men gezamenlijk dit plan gaat doorzetten. Anders wordt het lastig om al in het seizoen 2016/2017 met dit plan te starten. Voorlopig zal MVV niet deelnemen aan dit plan. Zij blijven zich richten op de samenwerking met Racing Genk.

De KNVB geeft al langer aan voorstander te zijn van een sterke gezamenlijke jeugdopleiding. Men zal dit initiatief dus ook gaan ondersteunen. Maar de impuls ligt wel duidelijk bij de clubs.

Het is niet de eerste keer dat de Limburgse clubs samenwerking zoeken in de jeugdopleiding. In 2007 werd er al samengewerkt door de 4 Limburgse clubs bij de DSM-voetbalacademie. Hieruit werd echter al na een aantal jaren de stekker getrokken.

Comments (8)

  1. de kleuren:
    + geel shirt
    + zwarte broek
    + groene sokken

Comments are closed.