Roda JC stunt met bekerzege op PSV

Roda JC Kerkrade heeft vanavond voor een buitengewone sensatie gezorgd door PSV Eindhoven, koploper van de Eredivisie, na verlenging met 3-2 te verslaan. Hicham Faik tekende na iets minder dan honderd speelminuten voor het winnende doelpunt.

De dubbele stunt op PSV van vorig seizoen in zowel de beker als de competitie staat bij iedereen nog vers in geheugen. Het was voorafgaand aan het duel datgene waar velen zich aan vasthielden, want PSV is op dreef en de verdiende koploper van de Eredivisie. Daar was echter nauwelijks iets van te zien vanavond bij de Eindhovenaren, die nog niet eens een schim waren van zichzelf en geen enkele aanspraak maakten op de eindzege.

Roda JC begon sterk aan het duel en zag Tom van Hyfte al na vijf minuten de openingsgoal maken. Het eerste kwartier was duidelijk voor de thuisploeg, maar vervolgens werd de tegenstander wakker en binnen twintig minuten zorgde Luuk de Jong voor 1-1. Dat was het startschot voor een sterkere fase van PSV, dat diens overwicht echter niet in veel meer kon uitdrukken dan in balbezit.

In de laatste fase voor rust en de eerste fase van het tweede bedrijf had Roda weer de overhand, waarna PSV net als een uurtje eerder pas later echt ging meedoen aan de wedstrijd. Desondanks was het weer Roda JC dat op voorsprong kwam: Edwin Gyasi bekroonde zijn basisplaats met een meer dan fraai schot in het dak van het doel – 2-1. Nu drong PSV wel heel fanatiek aan, zette Roda JC vast op eigen helft (op de immer jagende Jansen na) en zag zichzelf met minder dan tien minuten te gaan weer op gelijke hoogte komen via wederom Luuk de Jong.

De slotfase voor de verlenging leverde een heleboel billenknijpen op voor de Roda JC-supporters; PSV bleef aanzetten en Roda miste via Tom van Hyfte een fantastische kans op 3-2 in de laatste seconden van het duel. Na 93 minuten bleef de stand echter steken op 2-2. In de verlenging kroop Roda JC weer uit zijn schulp en wist het via een fantastische vrije trap van Hicham Faik voor de derde keer deze avond op voorsprong te komen: 3-2. Alsof het een kopie was van de beide reguliere speelhelften ging PSV pas na een tegendoelpunt echt meevoetballen, creëerde nog enkele kansen op 3-3 (Depay kwam het dichtstbij via een vrije trap), maar Roda wist met kunst- en vliegwerk de zaken op orde te houden en uiteindelijk verdiend de zege te pakken in de uitzonderlijk spannende maar zeer fraaie achte finale om de KNVB Beker.

Komende woensdag speelt Roda JC wederom in de KNVB Beker, ditmaal de kwartfinale in eigen huis tegen Excelsior. Tussendoor wordt zondagmiddag Fortuna Sittard ontvangen in een onvervalste Limburgse Derby in de reguliere competitie.

Foto: volgt nog.

Comments are closed.