Roda beëindigt negatieve serie en wint cruciaal duel bij Excelsior: 0-1

Na een negatief clubrecord van 14 Eredivisie-wedstrijden zonder overwinning heeft Roda JC Kerkrade eindelijk weer een zege geboekt. In Rotterdam werd directe concurrent Excelsior met 0-1 verslagen. Hicham Faik was in de 83e minuut verantwoordelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd en sleepte daarmee een cruciale overwinning in de wacht.

In de eerste helft was het duel in evenwicht. Roda, dat met al haar zes versterkingen aan de aftrap verscheen in Stadion Woudestein, opereerde met een ruit op het middenveld en die hervormde positionele bezetting leek prima uit te pakken; Benjamin van Leer werd niet tot het uiterste gedwongen, behoudens schoten van afstand van Brandley Kuwas en Adil Auassar. Aan de overkant kreeg Tom van Hyfte een uitstekende mogelijkheid om de score te openen, maar de aanvoerder stuitte op Excelsior-goalie Muyters. Bovendien werd een vrije trap van Jordy Buijs ternauwernood van de lijn gehaald door Daan Bovenberg, die daarmee ervoor zorgde dat de teams bij een 0-0 tussenstand de catacomben opzochten.

Na de theepauze beet Excelsior al snel van zich af; Rick Kruys mocht plotseling op zo’n 10 meter van het doel vrij aanleggen, maar zijn schot verdween een meter naast de goal van Van Leer. Roda testte Muyters via vrije trappen van Jordy Buijs en Rydell Poepon, maar wist verder weinig potten te breken in het tweede bedrijf. De bij Excelsior ingevallen Daryl van Mieghem leek een kwartier voor tijd op weg om de thuisploeg op voorsprong te schieten, maar zijn schot ging maar nét voorlangs. De wedstrijd leek daardoor uit te draaien op een 0-0, maar Hicham Faik besliste anders. De verrassend gepasseerde middenvelder, die inviel voor Mitchel Paulissen, draaide in de 83e minuut van zo’n 35 meter de bal direct de verre hoek in, voorbij alle inlopende spelers en doelman Muyters. Roda verdedigde vervolgens zonder al te grote problemen de voorsprong en trok daarmee het zespuntenduel over de streep.

Door de eerste Eredivisie-zege sinds 30 augustus passeren de Kerkradenaren (19 punten) nu de Kralingers (17 punten) op de ranglijst. Bovendien vergrootte de ploeg van Kalezic de voorsprong op hekkensluiter De Graafschap naar een veilige marge van 11 punten. Afhankelijk van de resultaten van Willem II en FC Twente eindigen de geel-zwarten deze speelronde tussen de 13e en de 15e plaats op de ranglijst. Komende donderdag staat het volgende duel alweer op het programma, wanneer FC Utrecht in een midweekse speelronde op bezoek komt in het Parkstad Limburg Stadion.

Excelsior Rotterdam – Roda JC Kerkrade 0-1 (0-0)
Goal: 83′ Faik 0-1

Geel: Elbers (EXC), Gullón, Inceman (RJC)
Arbiter: Janssen | Toeschouwers: 3.500Opstelling Roda JC: Van Leer – Gullón, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Inceman, Zhukov (81′ Rutjes), Van Hyfte (c), Paulissen (71′ Faik) – Poepon, Peterson (90+1′ Ngombo)

Foto: Roda JC Live

Comments (37)

Comments are closed.