Voorbeschouwing | Zes punten af te halen op Woudestein

Vandaag (vrijdag) gaat de competitie weer verder met de twintigste speelronde van de Eredivisie. Terwijl vanavond FC Groningen en N.E.C. het spits van het weekend afbijten, reist Roda JC Kerkrade morgen af naar de noordelijke kant van Rotterdam voor de uitwedstrijd bij de stichting betaald voetbal Excelsior. De Rotterdammers, altijd in strijd tegen de laatste plekken, zijn bezig aan een heel aardig seizoen en zijn lang niet kansloos in de race om directe handhaving. Dat geldt uiteraard ook voor ons eigen Roda JC, dat op de ranglijst slechts één punt moet prijsgeven op de thuisspelende ploeg van morgen. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, die in potentie een sleutelduel vormt in de huidige voetbaljaargang.

Het stadion: Woudestein
Hoewel het oorspronkelijke Woudestein al in 1902 werd geopend, werd het sportpark (en later stadion) pas vanaf 1939 de definitieve thuishaven van Excelsior. De club had daarvoor door verschillende gemeenteplannen op diverse andere locaties gevoetbald, waaronder in het stadion van buurman Sparta. Ook nadien moest geregeld uitgeweken worden, waaronder naar de Kuip. Het eigen Woudestein werd tussentijds uitgebreid naar niet minder dan 11.000 plekken, wat aangeeft hoe succesvol de club in die periode was. Het complex had in 1958 de primeur van de eerste overdekte staantribune van Nederland. Daarna bleven grote renovaties, op een nieuwe hoofdtribune, lang uit. Excelsior kende wel verschillende perioden van financiële moeilijkheden, waardoor een nieuw stadion en zelfs een fusie met Sparta met zekere regelmaat ter sprake kwam. Zo ver kwam het echter allemaal niet en in 1997 werd begonnen met een grootschalige renovatie en de bouw van vier nieuwe tribunes. Door geruzie over subsidies met de gemeente Rotterdam duurde het drie jaar voor het stadion voltooid was. Voor het huidige complex bestaan verdere uitbreidingsplannen door het dichtmaken van de vier hoeken.

De speler: Daan Bovenberg
Af en toe lichten we bij Roda JC Live een opvallende speler van de tegenstander uit. Dat hoeft natuurlijk niet altijd de topschutter of de vedette te zijn, ook een hardwerkende rechtsback kan de revue passeren. Dat is deze week het geval met Daan Bovenberg, de blonde arbeidsvoetballer die op het rubberen veld van Excelsior menig vleugelaanvaller een moeilijke middag kan bezorgen. Bovenberg begon zijn carrière al bij Excelsior, viel daar bijzonder positief op en mocht na een aantal jaar de overstap maken naar FC Utrecht. Dat bleek weer een vrij grote stap voor de geboren Utrechtenaar, die via N.E.C. en een korte periode zonder contract sinds dit seizoen weer actief is voor de Kralingse formatie. Dit seizoen kwam Bovenberg nog niet veel in actie voor Excelsior, wellicht dat hier in de nabije toekomst enige verandering in weet te komen.

Het seizoen van Excelsior
De Rotterdamse ploeg kan tot nu toe terugkijken op een degelijk seizoen waarin een voor Kralingse begrippen keurig puntentotaal bij elkaar is gevoetbald. Na vier speelronden werd thuis tegen De Graafschap de eerste overwinning gepakt, waarna een goede reeks volgde van negen wedstrijden waarin maar drie keer werd verloren. Daarbij zit echter ook de uitzege in Kerkrade. De knapste zege van het seizoen boekte Excelsior begin oktober tegen FC Utrecht (1-0), waarbij Jeff Stans vanaf de strafschopstip zichzelf matchwinnaar wist te maken. Dit alles brengt Excelsior de op moment van schrijven veertiende plek op de ranglijst, één punt boven de nacompetitie en een ruime negen punten boven de rode lantaarn van De Graafschap.

Eerder dit seizoen
Zoals gezegd won Excelsior de heenwedstrijd van het onderlinge duel tussen Roda en de zwart-roden. Op 24 oktober schoot Juric de thuisploeg voor 13.907 toeschouwers nog wel op voorsprong, maar voor rust wist Excelsior via Sander Fischer al de gelijkmaker tegen de touwen te werken. Na de thee en de koekjes bezegelde Jeff Stans het lot van de Kerkradenaren, die daarmee drie belangrijke punten aan zich voorbij moesten laten gaan. Deze zaterdag is de mogelijkheid om die opgelopen schade weer ongedaan te maken: bij winst op Excelsior pakt Roda de drie punten weer terug én passeert het de Rotterdammers op de ranglijst. Met recht dus een wedstrijd van de spreekwoordelijke zes punten.

Wedstrijdinformatie
Excelsior-coach Alfons Groenendijk mist, tegen de club waar hij zelf als speler onder contract stond, een aantal spelers. Doelman Alessandro Damen en de verdedigers Jurgen Mattheij en Bas Kuipers kampen met blessures en zijn dus niet inzetbaar. Dat de oefenmeester zijn basisopstelling ten opzichte van het met 2-0 verloren duel tegen hekkensluiter De Graafschap gaat wijzigen lijkt duidelijk; men zoekt in Kralingen al weken naar de juiste vorm en gezien de tegenvallende recente resultaten is de ontmoeting van morgen ook voor de thuisploeg van groot belang. RTV Rijnmond vermoedt dat Stanley Elbers voorin een basisplek krijgt van zijn trainer. Henrico Drost zal door de blessureperikelen in het hart van de verdediging opgesteld worden. Jeff Stans, die een hoofdrol vertolkte in het heenduel met een benutte vrije trap en een gemiste strafschop, wordt waarschijnlijk geslachtofferd op het middenveld en zal derhalve op de bank beginnen.

Darije Kalezic zal bijzonder blij zijn dat hij morgenavond kan beschikken over de onlangs aangetrokken middenvelders Ugur Inceman en Georgi Zhukov. Laten we voorop stellen dat het behoorlijk gissen is naar het te verwachten basiselftal. De zo gewenste versterking voor de spitspositie hebben we nog niet mogen verwelkomen, waardoor het aannemelijk is dat Rydell Poepon en Edwin Gyasi opnieuw starten. Waarschijnlijk krijgen zij gezelschap van een derde aanvaller, een rol die waarschijnlijk ingevuld wordt door Kristoffer Peterson. Dat betekent dat er door de switch naar een 4-3-3 formatie, of misschien zelfs een verkapte 3-4-3, minder plek overblijft op het middenveld, terwijl de opties voor Kalezic daar juist zijn toegenomen. Nieuweling Georgi Zhukov zal naar alle waarschijnlijkheid daar naast Hicham Faik in de basis starten. De vraag is dan of Kalezic als derde middenvelder kiest voor de behoudende Rostyn Griffiths of voor het loopvermogen en de aanvallende kwaliteiten van Tom van Hyfte; waarschijnlijk de laatste optie, temeer omdat hij recent tot aanvoerder werd benoemd. Ugur Inceman begint naar verwachting op de bank. In de verdediging zou Marcos Gullón wel eens de plek van Henk Dijkhuizen kunnen overnemen. Zoals gezegd: niet is zeker, maar wij houden rekening met deze namen.

Vermoedelijke opstellingen
Excelsior: Muyters – Bovenberg, Fischer, Drost, Mattheij – Kruys, Auassar, Bruins – Kuwas, Van Weert, Elbers.
Roda JC: Van Leer – Gullón, Swinkels, Buijs, Van Peppen – Zhukov, Van Hyfte/Griffiths, Faik – Peterson, Poepon, Gyasi.

De wedstrijd staat onder leiding van Ed Janssen. De heren Geutjes en Strijker mogen 90 minuten lang langs de lijn met de vlag zwaaien, terwijl de heer Blank als vierde officieel dienst doet. Het arbitraal kwartet zal het duel morgenavond om 19:45 uur in gang zetten.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-2 (Jeroen), 1-1 (Luc), 1-1 (Robbert), 2-2 (Sem)
Dit weekend volgt de enige uitwedstrijd van deze maand: op Woudestein moet het altijd lastig te bestrijden Excelsior worden verslagen voor drie essentiële punten die zullen aanvoelen alsof het er zes zijn. De redactie heeft daar echter wat minder vertrouwen in. De Kralingers hebben een leuk voetballende ploeg en kunnen bij vlagen verrassen, waardoor een uitzege in deze hoek van Rotterdam vooraf lang geen zekerheid is. Een punt is wat alle redactieleden voorspellen, iets dat in deze fase van de competitie eigenlijk te weinig is.

Foto: Roda JC Live

Comments (5)

Comments are closed.