Roda geeft voorsprong na rust uit handen: 3-1

Roda JC Kerkrade heeft vrijdagavond een pijnlijke nederlaag geleden tegen PEC Zwolle. De Kerkradenaren gingen in het IJsseldelta Stadion nog wel rusten met een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Marcos Gullón, maar gaven na de theepauze de wedstrijd volledig uit handen. Queensy Menig en Ouasim Bouy (2x) bepaalden de eindstand op 3-1 in het voordeel van de thuisploeg.

Roda-coach Kalezic voerde een aantal wijzigingen door in zijn basiselftal ten opzichte van het met 1-2 verloren duel tegen sc Heerenveen, en dat leek aanvankelijk goed uit te pakken. Tegen alle verwachtingen in dicteerde Roda JC in de eerste 45 minuten het spel en had het al snel op voorsprong moeten komen via Rydell Poepon, maar hij verzuimde om de bal in het nagenoeg lege doel te deponeren. Nadat ook Mike van Duinen en Kristoffer Peterson het doel van Mickey van der Hart onder vuur hadden genomen, meldde de bijzonder pover spelende thuisploeg zich voor het eerst voor de neus van Benjamin van Leer, waar Queensy Menig’s inzet rakelings voorlangs verdween. Bij die actie liep Roda-back Henk Dijkhuizen een op het oog zware knieblessure op, en moest hij zich laten vervangen door de gepasseerde Farshad Noor. Ook de rechtsachter van PEC Zwolle, Bram van Polen, moest vanwege een blessure voortijdig de strijd staken; hij werd afgelost door Bart Schenkeveld. Op slag van rust sloeg Roda alsnog toe; Van der Hart ranselde een afgemeten vrije trap van Jordy Buijs nog wel uit de hoek, maar de daaropvolgende corner werd vakkundig binnengeknikt door Marcos Gullón. Derhalve zochten de ploegen met een 0-1 stand de catacomben op.

Dat PEC Zwolle-coach Ron Jans verre van tevreden was over de eerste helft van zijn ploeg – en daar had hij alle recht toe – maakte hij duidelijk door bij aanvang van de tweede helft direct zijn tweede en derde wisselmogelijkheid te benutten; Stef Nijland en Sheraldo Becker vervingen Lars Veldwijk en Kingsley Ehizibue. De donderspeech wierp kennelijk haar vruchten af, want het tweede bedrijf was amper begonnen of de gelijkmaker lag in het netje. Queensy Menig verschalkte Benjamin van Leer met een wippertje en zette daarmee de 1-1 op de borden. Roda probeerde vervolgens de wedstrijd weer in handen te krijgen, maar daar slaagde het niet in; de thuisploeg leek de geest gevonden te hebben en de 2-1 die daarmee in de lucht hing, kwam er dan ook. Ouasim Bouy was met een droge schuiver verantwoordelijk voor de treffer. Enkele minuten later, in de 78e minuut, besliste diezelfde Bouy eveneens de wedstrijd; hij kopte de 3-1 binnen vanuit een hoekschop, waar de Roda-defensie er – net als bij de 2-1 – niet goed uitzag. Met het inbrengen van Tomi Juric en Maecky Ngombo persten de geel-zwarten nog wel een slotoffensiefje eruit, maar dat zou tot niets leiden.

Met nog vier speelrondes te gaan blijft het gat naar de nacompetitieplekken zes punten, hoewel de achtervolgers Willem II en Excelsior nog één wedstrijd tegoed hebben. Daarmee wacht de Koempelclub nog een aantal spannende weken in de strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie. De manschappen van Darije Kalezic treden volgende week zaterdag in eigen huis aan tegen titelverdediger PSV.

Comments (4)

Comments are closed.