Voorbeschouwing | Grote stap naar lijfsbehoud aan de IJssel?

Deze vrijdagavond trappen Roda JC Kerkrade en PEC Zwolle, in het stadion van laatstgenoemde BVO, af voor de dertigste speelronde van de huidige Eredivisiejaargang. Twee clubs die in een tegenovergestelde strijd zitten: waar Roda JC moet zorgen boven de streep te blijven, wil PEC juist zorgen dat het boven de streep komt te staan waar het nu onder staat. Verschillende belangen die samenkomen met hetzelfde hoofddoel van deze avond: drie punten in de wacht slepen. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd in het IJsseldeltastadion. 

De tegenstander| PEC Zwolle blijft stabiel
Het verrassingseffect van de Zwollenaren is al even afgezwakt. Iedereen die dacht dat de successen van PEC eenmalig waren komt bedrogen uit. Hoewel de prijzenkast dit seizoen niet meer zal worden aangevuld blijft de club stabiel meedoen om de play-offs om Europees voetbal en dat is op zijn minst zeer knap te noemen. PEC Zwolle heeft zichzelf de laatste jaren keurig ontwikkeld naar de huidige stabiliteit en ook op financieel gebied gaat het er gaandeweg steeds beter uit zien, al bevindt de club zich nog wel in de zorgwekkende Categorie I van het KNVB-systeem.

Deze jaargang doet PEC goed mee in de middenmoot en vindt het zichzelf terug op een prima negende positie na 29 afgewerkte speelronden. Het gat naar het rechterrijtje is vier punten en er zijn nog twee punten goed te maken om daadwerkelijk de play-offs om een Europees ticket te kunnen bereiken. Daarvoor hebben de Zwollenaren een zege nodig op Roda JC, maar niet winnen tegen de Limburgers is niet meteen een ramp voor de ambitieuze club: het linkerrijtje is zodanig wisselvallig dat er altijd andere clubs zijn die meedoen met punten laten liggen. Niet alleen is Feyenoord een goed voorbeeld van slechte reeksen maar wel blijven meedoen, ook het na de winterstop wisselvallig presterende Heracles Almelo is de aansluiting nog niet verloren. Dat zal men in Zwolle hoop geven mocht Roda JC als winnaar van het veld stappen, denken we.

Historie | Gunstige totaalbalans
47 keer speelde Roda JC Kerkrade een thuis- of uitwedstrijd tegen PEC Zwolle of FC Zwolle, hoe de club enkele perioden in diens geschiedenis ook wel heette. Van die wedstrijden werd bijna de helft, 23 stuks, gewonnen. Daartegenover staan elf gelijke spelen en dertien nederlagen. De recente geschiedenis laat echter een iets ander beeld zien: sinds de laatste promotie van PEC Zwolle naar de Eredivisie wist Roda JC nog niet te winnen van de Zwollenaren. De hoogste tijd dus om aan die zes recente niet-gewonnen wedstrijden (één daarvan in de KNVB-Beker) een nieuwe overwinning toe te voegen.

De laatste wedstrijd daarvan was ook meteen de meest schandelijke nederlaag van de Kerkradenaren tegen PEC. In het eigen Parkstad Limburg Stadion ging Roda met maar liefst 0-5 onderuit in de eerste seizoenshelft. Dit betekende de grootste thuisnederlaag voor Roda in de Eredivisie-geschiedenis. Met name Ryan Thomas blonk uit aan de kant van de Zwollenaren, waar aan de Kerkraadse zijde elf spelers totaal niet thuis gaven. De geel-zwarten zullen dan ook op revanche azen, na deze afslachting. In het onwaarschijnlijke geval dat u deze wedstrijd nogmaals wilt bekijken is hier de samenvatting te vinden.

Bram van Polen, RTV Oost
Bram van Polen (RTV Oost)

Stadion | Toonbeeld van ontwikkeling
Het IJsseldeltastadion is sinds 2009 de thuishaven van PEC Zwolle, dat hiervoor op (nagenoeg) dezelfde locatie actief was in het aanzienlijk kleinere Oosterenkstadion. Het stadion kent iets meer dan 12.500 plaatsen, waarvan een deel van een van de korte zijden is ingericht als staantribune voor de fanatiekste fans. Na de opening zijn er ongeveer tweeduizend plekken bijgekomen, onder meer op de kleine ‘Stentortribune’ voor de lange zijde en door de uitbouw van de hoofdtribune tot op maaiveldniveau. De meeste plekken bevinden zich echter nog altijd een aantal meter hoger dan het speelveld, wat het zicht op het spel ten goede komt maar wat er op de plaatjes toch ietwat eigenaardig uit ziet. Er bestaan plannen om ook de ‘fanatieke tribune’ uit te bouwen tot op maaiveldniveau, om zo een sfeervoller stadion te creëren dat wederom meer toeschouwers kwijt kan dan in de huidige situatie.

De speler | Schoolvoorbeeld harde werker
De speler die de wederopstanding van de Blauwvingers in de afgelopen jaren kenmerkt is toch wel Bram van Polen. In 2007 verruilde deze bikkelharde verdediger Vitesse, waar hij de jeugdopleiding doorliep, voor het toenmalige FC Zwolle. In vier jaar Eerste Divisie was de toen nog jonge Van Polen onmiddellijk een vaste waarde en na die periode volgde de beloning; promotie naar de Eredivisie. Ook na de promotie is hij niet uit de basis weg te denken. Sterker nog: na het vertrek van Joey van den Berg naar sc Heerenveen is de clubman zelfs aanvoerder. Twee jaar geleden verlengde hij zijn contract tot medio 2017, wanneer hij tien jaar bij de club zal spelen.

Wedstrijdinformatie
PEC Zwolle-trainer Ron Jans hoeft weinig keuzes te maken voor de wedstrijd van morgen in de hoofdstad van Overijssel. Dezelfde elf namen die zondag kansloos ten onder gingen tegen Ajax (3-0) zullen in actie komen, in hun kenmerkende 4-2-3-1-opstelling.

Verwachte opstelling PEC Zwolle: Van der Hart – Van Polen, Marcellis, Lam, Van Hintum – Brama, Bouy – Ehizibue, Marinus, Menig – Veldwijk.

Bij Roda JC ontbreken morgenavond de geschorste Tom van Hyfte en de zieke Martin Milec. Milec’ positie zal normaal gesproken worden ingevuld door collega-rechtsback Henk Dijkhuizen. Door het ontbreken van Van Hyfte vult Zhukov waarschijnlijk de 10-positie in, waardoor er op links plek vrijkomt voor de rappe Kristoffer Peterson.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Noor, Inceman, Peterson, Zhukov – Poepon, Van Duinen.

De wedstrijd in een uitverkocht IJsseldeltastadion begint morgen om 20:00, onder leiding van scheidsrechter Siemen Mulder. Uiteraard verzorgen we via Twitter een live-verslag via ons account @RodaJCLive.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-0 (Jeroen), 3-0 (Robbert), 1-1 (Sem), 2-0 (Luc).
De week na Heerenveen-thuis wacht een vrij lange rit naar Zwolle, waar het lokale PEC diens play-offkansen realistisch wilt houden door te winnen van de Limburgse formatie. In Zwolle is de roze wolk nog altijd niet uitgewerkt en is het linkerrijtje haast gemeengoed geworden – zelfs een hernieuwde Europese deelname behoort nog tot de mogelijkheden. De manschappen van Ron Jans lijken volgens de redactie een goede kans te hebben op de zege, al loopt de score nogal uiteen: Jeroen voorziet een kleine nederlaag voor Roda, terwijl Robbert niet echt zin lijkt te hebben in deze wedstrijd. Luc kiest de middenweg en alleen Sem houdt nog enige hoop op een leuk resultaat in de volgende verre uitwedstrijd.

Comments (7)

Comments are closed.