Roda het nieuwe seizoen in met meer bankzitters

Roda JC Kerkrade (en alle andere betaald voetbalclubs in Nederland) mogen in het nieuwe seizoen meer wisselspelers in hun wedstrijdselectie aanwijzen. Het aantal wordt opgerekt van 7 tot 12. Belangrijk om te weten: we mogen er nog steeds niet meer dan 11 in de basisopstelling zetten.

De maatregel is een gevolg van het KNVB-rapport Winnaars van Morgen, dat tot doel heeft om het Nederlands profvoetbal naar een hoger niveau te tillen. Het bestuur betaald voetbal implementeert deze regelwijziging al met ingang van het nieuwe seizoen, met goedkeuring van alle clubs in de Eredivisie en de Jupiler League. Jelle Goes, technisch manager van de KNVB, legt het nut van de wijziging uit: “Dankzij de uitbreiding blijven alle spelers van de selectie betrokken bij de voorbereiding op de wedstrijd. Dat bevordert het teamproces en de ontwikkeling van jonge spelers.” Tot op heden mocht men 18 spelers per wedstrijddag selecteren, terwijl er door de clubs met minstens 23 selectiespelers doorgaans getraind wordt. Nu valt er van die grote groep in principe dus niemand meer buiten de boot.

De clubs zijn overigens niet verplicht om 12 wisselspelers op het wedstrijdformulier in te vullen; zij mogen er ook minder aanwijzen. Mogelijk zal de hervorming wel tot enkele praktische knelpunten leiden, aangezien de dug-outs in het Parkstad Limburg Stadion niet berekend zijn op zo’n brede reservebank. Bovendien zal de spreekstalmeester van Roda’s thuishaven, Wim Frijns, extra tijd moeten uittrekken om het legertje wisselspelers door de speakers te laten schallen.

Header: Roda JC Live

 

Comments (9)

Comments are closed.