Roda JC definitief veilig na 1-2 zege bij N.E.C.

Roda JC Kerkrade heeft zich zondagmiddag definitief verzekerd van een verlengd verblijf in de Eredivisie. De Limburgers bogen op bezoek bij N.E.C. een 1-0 achterstand om in een 1-2 zege via doelpunten van Tom van Hyfte en Rydell Poepon. Mede door deze driepunter zijn de manschappen van Darije Kalezic niet meer in te halen door zowel Willem II als Excelsior.

Beide ploegen trachtten direct vooruit te voetballen, wat leidde tot een aantal dreigende momenten voor zowel de neus van Roda-doelman Benjamin van Leer als NEC-goalie Brad Jones. Nadat Santos meermaals op zoek was gegaan naar de openingstreffer, was het zijn ploeggenoot Navarone Foor die uiteindelijk daarvoor verantwoordelijk was. Hij was de gelukkige toen Ard van Peppen snoeihard een bal probeerde weg te werken, maar via de NEC-middenvelder viel het leerwerk in het Roda-doel. De rood-groenen hadden de score na 39 minuten kunnen verdubbelen, toen Arjan Swinkels met een domme overtreding een penalty weggaf. Santos pakte het cadeautje echter niet uit; hij zag zijn strafschop gekeerd worden door Benjamin van Leer, die daarmee zijn tweede penalty in twee wedstrijden stopte. Op slag van rust sloegen de Kerkradenaren zelf wél toe. Tom van Hyfte zag de bal op een meter of 25 van het NEC-doel opstuiten en besloot om ‘m vol op de pantoffel te nemen, waarna de bal op prachtige wijze binnenvloog. Daardoor zochten de teams de catacomben op bij een 1-1 stand.

Roda schoot na de theepauze uit de startblokken en was direct trefzeker. Een door Jordy Buijs ingedraaide corner werd verlengd door Tomi Juric, waarna Rydell Poepon bij de tweede paal op exact de juiste plaats stond om binnen te knikken. Vervolgens wist de ploeg van Kalezic ook een zekere controle over het spel te krijgen, waar bij de thuisploeg met name frustratie de boventoon ging voeren. Schietkansen waren er onder meer voor Van Duinen, Van Hyfte en Juric, die daarnaast ook bijna doel trof uit een vrije trap van Buijs. N.E.C., dat drie punten nodig had om zich te kunnen mengen in de strijd om de Europese plekken, perste er vervolgens nog een slotoffensief uit. Dat leidde niet tot noemenswaardige doelrijpe kansen, mede doordat er op cruciale momenten resoluut uitverdedigd werd door de Kerkraadse defensie.

Door het resultaat weet Roda zeker dat het ook in het volgend seizoen in de Eredivisie uitkomt. De zege in Nijmegen was an sich al genoeg voor handhaving en bovendien wisten Willem II (0-1 verlies tegen Feyenoord) en Excelsior (2-2 gelijkspel tegen PEC Zwolle) hun eigen wedstrijden niet winnend af te sluiten. De geel-zwarten spelen over exact hun week hun laatste Eredivisieduel in dit seizoen; Willem II is dan te gast in het Parkstad Limburg Stadion.

N.E.C. Nijmegen – Roda JC Kerkrade  (1-1)
Goals: 1-0 Foor (24′), 1-1 Van Hyfte (44′), 1-2 Poepon (47′)

Bijz.: Van Leer stopt strafschop (39′)
Opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Gullón, Inceman, Van Hyfte – Poepon (82′ Ngombo), Juric (86′ Zhukov), Van Duinen (94′ Rutjes).

Foto: Pro Shots

Comments (64)

  1. Juric startte in de basis

Comments are closed.