Roda JC en PEC Zwolle staan stil bij terreurslachtoffers

Vlak voor aanvang van het Eredivisie-duel Roda JC-PEC Zwolle, dat aanstaande zaterdag 21 november om 18:30 uur plaatsvindt, zal er één minuut stilte in acht worden genomen in het Parkstad Limburg Stadion. Dit ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen afgelopen vrijdag in Parijs.

De KNVB heeft met alle Nederlandse profclubs afgesproken om in de komende speelronde op deze wijze stil te staan bij de tragische gebeurtenissen in de Franse hoofdstad. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen licht dat logische besluit toe: “Het oorspronkelijke idee was dat Oranje afgelopen dinsdag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Duitsland namens het gehele Nederlandse voetbal stil zou staan bij de trieste gebeurtenissen in Parijs. Omdat dit door de afgelasting in Hannover niet kon, doen we het nu alsnog. We vinden het namelijk te ingrijpend om het zomaar te laten passeren.” Waarschijnlijk zullen ook alle amateurverenigingen in de komende dagen hun wedstrijden starten met een minuut stilte.

De aanslagen die de wereld afgelopen vrijdag opschudden, opgeeïst door Islamitische Staat, kostten tot op heden het leven van ten minste 129 burgers, terwijl er meer dan 400 mensen nog in gewonde toestand verkeren. Het dodental had nog verder kunnen oplopen door geplande aanslagen in voetbalstadions; de interland tussen Frankrijk en Duitsland was immers het doelwit van niet binnen geraakte zelfmoordterroristen en bovendien werden de oefenduels België-Spanje en Duitsland-Nederland op het laatste moment afgelast vanwege serieuze dreiging.

Het is niet bekend of Roda JC de eigen veiligheidsmaatregelen opschroeft voor de competitiewedstrijd tegen PEC. De KNVB legde de clubs hiervoor geen competitie-brede richtlijnen op, aangezien dit onder de verantwoordelijkheid valt van andere partijen, zoals de landelijke coördinator terrorismebestrijding en de lokale burgemeesters van de speelsteden. Ajax, Feyenoord en ADO Den Haag nemen hoe dan ook extra maatregelen voor hun aankomende thuiswedstrijd.

Roda JC Live roept vanzelfsprekend de toeschouwers van Roda JC Kerkrade-PEC Zwolle op om op een respectvolle wijze een bijdrage te leveren aan het herdenken van de slachtoffers. Gezien de recente gebeurtenissen willen we daarnaast iedereen afraden vuurwerk af te steken in en rondom het stadion.

Header: Roda JC Live

Comments (1)

Comments are closed.