Roda JC wil na acht jaar weer winnen in de Grolsch Veste

Zondagmiddag krijgt Roda JC Kerkrade op papier een grote kans om de uitstekende seizoenstart een vervolg te geven. De geel-zwarten gaan namelijk op bezoek bij de huidige nummer zestien van de Eredivisie, FC Twente. Roda JC Live blikt vooruit op het duel met de Tukkers.

Geschiedenis
De zestiende plaats op de ranglijst spreekt boekdelen: FC Twente is zeer teleurstellend begonnen aan alweer haar 32e opeenvolgende Eredivisie-seizoen. In haar geschiedenis, die met een fusie begint in 1965, speelde de club slechts één seizoen in de Eerste divisie. In 1983 degradeerden de Tukkers na een zestiende plaats, tot nu toe hun slechtste eindklassering ooit in de Eredivisie. Het jaar daarna werden de Enschedeërs tweede en daarmee werd onmiddellijk weer promotie bewerkstelligd.

Een van de oude logo's van FC Twente.
Een van de oude logo’s van FC Twente.

Ook in de Eredivisie is men in Enschede slechte resultaten niet gewend. In haar vijftigjarig bestaan heeft de club slechts drie perioden gekend waarin twee jaar achter elkaar niet in de top 10 werd geëindigd. Dat waren de eerste twee seizoenen van de club (1965-1967), de seizoenen aan het begin van de jaren tachtig, waarop uiteindelijk degradatie volgde en de eerste drie seizoenen aan het begin van deze eeuw. Tijdens die laatste periode, in de jaren 2000 tot 2003, balanceerde club op het randje van een faillissement. Zo had bijvoorbeeld de belastingdienst een vordering van 3,1 miljoen euro op de club.

Nadat in 2003 Joop Munsterman als voorzitter werd aangesteld, kwam er een nieuw beleidsplan en wat volgde was een nieuwe succesperiode voor de club. Langzamerhand werden de financiën op orde gebracht, het stadion werd uitgebreid en onder leiding van Steve McClaren werd in 2010 het eerste landskampioenschap van de club bewerkstelligd. Een jaar later liepen de Tukkers pas in de laatste wedstrijd de titel mis, door een 3-1 nederlaag tegen Ajax.

Onrust in De Veste
In het afgelopen jaar is de onrust echter volop teruggekeerd bij de club uit Enschede. Voorzitter Munsterman is verdwenen en blijkt in de laatste jaren een gigantische financiële puinhoop achter te hebben gelaten – na die eerst opgeruimd te hebben. Het gevolg is dat er gesaneerd moet worden en dat er geen geld is om een selectie samen te stellen die mee kan spelen om het kampioenschap. Aan het eind van vorig seizoen was de achterban al helemaal klaar met trainer Alfred Schreuder, vanwege de teleurstellende resultaten. Toen ook dit seizoen dramatisch begon, kon de club niet anders meer dan de trainer de deur te wijzen. Onder vervanger René Hake werd tot nu toe gelijk gespeeld tegen Ajax, maar ook tegen degradatiekandidaat SC Cambuur. Of er echt verbetering optreedt, valt dus nog niet echt te zeggen. Door het ontslag van Schreuder is de achterban in ieder geval weer even rustig en zijn het niet meer louter fluitconcerten die van de tribunes van de Grolsch Veste af rollen.

Het omstreden spandoek van Vak-P.
Het omstreden spandoek van Vak-P.

In die Grolsch Veste treden beide ploegen morgen aan. Het stadion, dat oorspronkelijk plaats bood aan 13.250 toeschouwers, is sinds haar bouw in 1998 inmiddels twee keer uitgebreid en morgen kunnen er 30.205 mensen kijken naar de wedstrijd tussen FC Twente en Roda JC. De harde kern is te vinden op de korte zijde tegenover het uitvak, Vak-P genaamd. Deze harde kern is zeer actief en mengt zich graag in het reilen en zeilen binnen de club, met het ontslag van Alfred Schreuder als recentste voorbeeld. In 2013 bereikten de mannen het landelijke nieuws met het spandoek “Hasj, coke en pillen, zo gaan we ’s zondags op pad’. Hiervoor kreeg de club een boete.

Historie
In dat stadion gaat Roda morgen proberen om voor de vijfde keer op rij punten te pakken. Kijkend naar de geschiedenis van de wedstrijd is dat geen irreële gedachte. Roda speelde 41 keer in Enschede tegen FC Twente. 11 wedstrijden daarvan werden gewonnen, 11 eindigden in een gelijkspel en de andere 19 gingen verloren. Op basis van de laatste jaren is er echter een stuk minder hoop: de laatste overwinning van Roda in Enschede dateert alweer van 7 oktober 2007. Toen wonnen de Kerkradenaren met 0-1 door een doelpunt van Davy de Fauw.

Ard van Peppen in actie bij de laatste editie van FC Twente - Roda JC.
Ard van Peppen in actie bij de laatste editie van FC Twente – Roda JC.

De laatste editie van deze wedstrijd was tekenend voor Roda’s seizoenshelft onder Jon Dahl Tomasson, die resulteerde in degradatie. Op 12 april 2014 gingen de Kerkradenaren als hekkensluiter op bezoek bij de toenmalig nummer drie en daar speelden de geel-zwarten haar slechtste wedstrijd van het seizoen. Roda kwam er totaal niet aan te pas en werd volledig terecht met een 3-0 nederlaag terug naar Kerkrade gestuurd. In 90 minuten maakte Roda geen enkel moment ook maar enige aanspraak op een punt in de Veste. Het is te hopen dat Roda zich zondagmiddag dan ook anders presenteert aan het Enschedese publiek.

De vorm van de Kerkradenaren biedt daarop in ieder geval goede hoop. In de laatste vier wedstrijden hoefde Benjamin van Leer slechts eenmaal te vissen (Feyenoord, 1-1) en bleef Roda bovendien ongeslagen. De enige nederlaag van het seizoen werd in de tweede wedstrijd geleden tegen Vitesse en daarna wisten achtereenvolgens De Graafschap, AZ, N.E.C. en dus Feyenoord niet drie punten te pakken tegen Roda. De Koempelclub mag daarmee vooralsnog met recht één van de verrassingen in het nog prille Eredivisie-seizoen genoemd worden.

Het contrast met FC Twente is groot. De Tukkers wisten in dit seizoen nog niet te winnen en hielden afgelopen week, op bezoek bij SC Cambuur, pas voor de eerste keer de nul. Andere punten werden gepakt tegen Ajax (2-2) en FC Groningen (1-1). Drie keer werd er echter verloren: kansloos van ADO (1-4) en Heracles (2-0) en nipt van PEC Zwolle (2-1). Ook het bekeravontuur van de Tukkers is snel afgelopen, want woensdag was FC Groningen met 2-1 te sterk. Als Roda dus weer eens wilt winnen in de Grolsch Veste lijkt dit de uitgelezen mogelijkheid.

Wedstrijdinformatie
Dat zullen de Kerkradenaren dan in ieder geval moeten doen zonder Mitchel Paulissen (enkelblessure) en Richmond Boakye (geschorst). Farshad Noor kan ondanks een neusoperatie wel gewoon meespelen, zij het met een masker. Door Boakye’s schorsing debuteert Tomi Juric waarschijnlijk in de basis. Voor de rest blijft de opstelling hoogstwaarschijnlijk in tact.

In de selectie van FC Twente keren Robbert Schilder en Michael Olaitan terug. Jerson Cabral behoort niet tot de selectie; hij overstrekte tijdens het bekerduel met FC Groningen zijn knie.

Verwachte opstelling FC Twente: Drommel – Ter Avest, Uvini, Bijen, Schilder – Gutiérrez, Ziyech, Mokotjo – Ede, Olaitan, Da Cruz.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Noor, Griffiths, Faik, Van Hyfte – Gyasi, Juric.

De wedstrijd staat onder leiding van de heer Gözübüyük. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Janson en Van Zuilen. De vierde official is de heer Pérez. De wedstrijd begint om 16:45 in de Grolsch Veste. Een live-verslag is uiteraard te volgen via @RodaJCLive op Twitter.

Voorspellingen: 2-2 (Luc), 0-1 (Robbert), 0-2 (Jeroen), 1-0 (Sem)
De Tukkers hebben een karrenvracht aan kwaliteit moeten inleveren en volgens de redactieleden blijft dat tegen de Limburgers niet zonder gevolgen: Robbert en Jeroen laten Roda de punten meenemen naar het zuiden, Luc houdt het op een doelpuntrijk gelijkspel. Enkel Sem denkt dat de punten in Enschede blijven.

Header: Pro Shots

 

Comments (1)

Comments are closed.