Roda op jacht naar eerste driepunter tegen mede-degradant RKC

Na een periode van achtereenvolgens teleurstelling, herpakken en voorbereiding op de Jupiler League, gaat aankomende vrijdag het nieuwe seizoen van start voor Roda JC. De eerste tegenstander is een te verwachten directe concurrent in de strijd om de titel: RKC Waalwijk komt op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion.

Nieuwe selecties
Bij de Limburgers is het nodige veranderd na het rampseizoen waarin de club voor het eerst degradeerde uit de Eredivisie. De verantwoordelijke directeuren, Raad van Commissarissen en hoofdtrainer moesten het veld ruimen en er werd tevens, zij het in meerdere gevallen noodgedwongen, afscheid genomen van een aanzienlijk gedeelte van de spelersgroep. Onder meer de basisspelers Kurto, Biemans, Donald, Fledderus, Kali, Németh en Hupperts verlieten het Parkstad Limburg Stadion om elders hun heil te zoeken. De nieuwe trainer, René Trost, zag zijn selectie versterkt worden met de van MVV afkomstige middenvelders Nathan Rutjes en Tom van Hyfte, keepers Bram Verbist (Cercle Brugge) en Benjamin van Leer (Jong PSV), verdediger Crescendo van Berkel (Sparta) en de aanvallers Johan Plat (Hansa Rostock) en Nayib Lagouireh (FC Eindhoven).
Hoewel de transfermarkt pas op 1 september sluit, kan Trost tevens beschikken over een aantal gebleven sterkhouders. Henk Dijkhuizen, Timo Letschert, Guy Ramos en Ard van Peppen (die morgen beide tegen hun voormalig werkgever spelen), Wiljan Pluim, Marc Höcher en Frank Demouge zijn bekendere spelers voor de Kerkraadse aanhang en zij zullen, met name in het begin van het seizoen, deze ploeg op sleeptouw moeten nemen.

Ook bij de tegenstander van vrijdag is er het nodige veranderd. RKC degradeerde enkele maanden geleden voor de derde keer in de afgelopen acht seizoenen uit de Eredivisie en moet, zeker niet voor het eerst, een gerenoveerde spelersgroep op de been zien te krijgen. Bepalende spelers als Rémy Amieux, Romeo Castelen, Kenny van Hoevelen, Aurelien Joachim, Jan Seda en Evander Sno vertrokken uit Waalwijk. De nieuwbakken hoofdcoach Martin Koopman, die in het verleden bij Roda werkzaam was als assistent-trainer van Raymond Atteveld en na diens ontslag tijdelijk het het stokje overnam, moet zich voorlopig tevreden stellen met met name de aanvallende versterkingen Sandro Calabro (FC Antwerp, België), Arsenio Valpoort (Ferencvaros, Hongarije) en Malcolm Esajas (ADO Den Haag) en de nieuwe verdedigers Nick Coster (FC Volendam) en Maikel Verkoelen (voormalig PSV’er).
Arjan van Dijk, Frank van Mosselveld, Robert Braber en aanvoerder Sander Duits zijn de meest in het oog springende namen die de club trouw zijn gebleven.

Positieve voorbereidingsweken
Roda mag tevreden zijn over de voorbereidingsweken in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Met uitzondering van een gelijkspel tegen de buren van Alemannia Aachen en een nederlaag tegen kersvers Eredivisionist Willem II, wist het team van René Trost al haar oefenduels winnend af te sluiten. De 11-0 overwinning op amateurpartner Kerkrade West is daarbij geen resultaat van betekenis, maar de 4-0 en 1-0 zeges op competitiegenoten FC Volendam en Helmond Sport dat zeker wel. Kers op de taart was de overtuigende 1-4 overwinning op Excelsior, dat komend seizoen in de Eredivisie speelt.

Ook RKC wist in de voorbereidingsweken enkele goede resultaten neer te zetten. Er werd gewonnen van de amateurs van Lingewaal (0-8) en Baardwijk (1-19) en competitiegenoten FC Den Bosch (1-4) en FC Eindhoven (1-0). De geel-blauwen kwamen tegen Helmond Sport niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Tweemaal werd er verloren in de oefencampagne: VVCS (team bestaande uit contractloze profvoetballers) was met het kleinst mogelijke verschil te sterk (1-0) en het team van Koopman delfde eveneens het onderspit tegen het Griekse PAOK Saloniki. Desondanks kan de club positief terugkijken op de oefencampagne.

Onderlinge historie
23 keer eerder stond er een Roda JC – RKC op het programma. De thuisploeg wist meer dan de helft van die wedstrijden, 13 om precies te zijn, winnend af te sluiten. 5 maal gingen de bezoekers met de drie punten aan de haal en 5 keer eindigde het duel onbeslist. Het algehele doelsaldo is logischerwijs in het voordeel van Roda; 36 doelpunten voor de Kerkradenaren, tegenover 17 voor de Waalwijkers

Op 30 maart jongstleden vond de meest recente ontmoeting tussen beide ploegen plaats. In een regelrecht ‘zespuntenduel’ was het RKC dat, volstrekt tegen de verhouding in, als overwinnaar uit de strijd kwam. Romeo Castelen was met zijn treffer de matchwinner: 0-1. Het duel kenmerkte zich door een storm aan Roda-aanvallen in de richting van het doel van RKC-goalie Van Dijk, die met enkele miraculeuze parades de geel-zwarten van scoren wist te houden. De thuisploeg werd bovendien tweemaal een strafschop onthouden door arbiter Björn Kuipers, die na afloop van het duel dan ook niet schroomde om zijn fouten toe te geven.

Wedstrijdinformatie
Bij de thuisploeg kan er op slechts twee spelers geen beroep gedaan worden: Het betreft rechtsback Martijn Monteyne en aanvaller Anco Jansen, die door blessures noodgedwongen zullen moeten toekijken. Coach Trost zal zeer waarschijnlijk met hetzelfde basiselftal aantreden dat ook in de laatste 2 oefenwedstrijden aan de aftrap stond. Dat betekent dat Brian Jacobs, afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, de voorkeur krijgt boven Nayib Lagouireh, die bovendien niet topfit is doordat hij deelnam aan de ramadan. Op het middenveld kiest Trost voor het trio Rutjes – Pluim – Van Hyfte, waardoor Mitchel Paulissen bankzitter is. Bram Verbist start onder de lat.

RKC-trainer Martin Koopman mist een aantal spelers voor de seizoensopener. De langdurig geblesseerden Dennis Rommedahl en Imad Najah zullen de wedstrijd sowieso aan zich voorbij moeten laten gaan. Verdediger Derwin Martina en middenvelder Robert Braber zijn niet topfit, waardoor ook zij niet aan de aftrap zullen staan. Het gevolg is dat de Waalwijkers in een 4-3-3 formatie zullen spelen, met de pas deze week aangetrokken Malcolm Esajas als één van de vleugelaanvallers.

RODRKC - BasisopstellingenDe wedstrijd staat onder leiding van de heer Manschot. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Hoekstra en Polman. Vierde official is de heer Berden. Het duel in het Parkstad Limburg Stadion begint om 20:00 uur.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-2 (Luc), 1-1 (Jeroen), 3-2 (Robbert), 1-0 (Sem)
Onze redactie is het met elkaar eens dat RKC niet met de drie punten aan de haal zal gaan. Jeroen en Luc verwachten dat het verdedigend ingestelde RKC wederom als taaie, moeilijk te kloppen opponent voor de dag zal komen en dat de punten derhalve gedeeld worden. Robbert en Sem zijn ervan overtuigd dat de Limburgers, zij het met een minimale marge, op basis van kwaliteit en het thuisvoordeel de winst voor zich zullen opeisen.

Roda JC Live verzorgt via Twitter een live-verslag van deze wedstrijd (www.twitter.com/rodajclive ofwel @RodaJCLive).

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.