Roda op rapport: Noor top, Sankoh flop

Zoals u ongetwijfeld bekend is, geven we als objectieve redactie van Roda JC Live na elke wedstrijd cijfers om het optreden van de spelers te beoordelen. En bij cijfers hoort, zo tijdens de vakantie, een evaluatie. Wie is er voorlopig gezakt, en wie is het beste jongetje van de klas? Roda op rapport.

Allereerst: om niet tot een al te opportunistische lijst te komen, stellen we vast dat een speler minimaal acht beoordelingen gekregen moet hebben om in de lijst te worden opgenomen. Een beoordeling krijgt een speler als hij langer dan een half uur mee heeft gespeeld in een wedstrijd. En dan komen we tot een fijne conclusie: niemand van die spelers scoort een onvoldoende!

Wie wel tot een onvoldoende kwamen, zijn Jens van Son (5,3) en Richmond Boakye (5,3). Zij zijn echter slechts vier en zeven keer beoordeeld, maar wisten in die optredens niet te bekoren. In het geval van Boakye heeft dit inmiddels geleid tot zijn terugkeer naar Italië, al kwam dit officieel ‘omdat hij zich niet meer gelukkig voelde in Kerkrade’. Van Son was eerst de beoogde vervanger van Farshad Noor, na diens blessure, maar mocht al snel weer de bank gaan warmhouden. Ook dat geeft aan dat zijn inbreng nog niet gewenst is.

Toppers
Diezelfde Farshad Noor (6,8) voert de lijst aan. Hij komt weliswaar precies aan acht beoordelingen en heeft dus misschien niet zo veel ruimte gehad voor een terugval als anderen; feit blijft dat hij in het eerste kwart van de competitie uitstekend gepresteerd heeft. Slechts één keer hoefde hij een onvoldoende te incasseren; op bezoek bij FC Twente. Voor de rest haalde hij telkens hoger dan een 6.

Tomi Juric (6,7) neemt de tweede plek in beslag. Na een moeizaam begin in Kerkrade ontwikkelde Juric zich de laatste maanden tot een belangrijke spil in het team; de enige speler met een ‘neusje voor de goal’. Zijn blessuregevoeligheid kan mogelijk nog een groot probleem gaan vormen, maar in vorm is hij een enorme meerwaarde voor het team. Nu moet hij alleen nog vaker bereikt worden door de rest van het team.

Een verrassende nummer drie is Edwin Gyasi (6,5). Hij eindigt daarmee net boven Benjamin van Leer, die nagenoeg hetzelfde cijfer haalde. Bij Gyasi blijkt het vaak alles of niets te zijn, en vooral als het ‘alles’ wordt, is hij bijzonder belangrijk. Dit resulteerde in twee hoge cijfers, tegen Heracles (8,5) en Feyenoord (8). Dat zijn gemiddelde desondanks ‘laag’ uitvalt, geeft al aan dat hij ook aardig wat zwakkere wedstrijden heeft gekend. Bij Van Leer zijn de cijfers een stuk gelijkmatiger verdeeld. Hij blijkt nog geen keeper te zijn die vaak uitblinkt, maar ook eentje die weinig verzaakt. Duidelijk mag zijn dat zijn voetballend vermogen nog voor flink wat verbetering vatbaar is.

Teleurstellingen
Onderaan de lijst met vaak beoordeelde spelers vinden we Gibril Sankoh (5,9). Na een ijzersterk begin van het seizoen grossierde de captain in het tweede kwart vaak in fouten. Dit leidde dan ook tot een hele rits mindere wedstrijden. Sankoh is degene die van alle spelers de meeste onvoldoendes mocht noteren; maar liefst zes.

Net iets boven de inmiddels vertrokken verdediger is zijn compagnon op rechts te vinden, namelijk Henk Dijkhuizen (6,0). Opvallend genoeg kreeg Henkie slechts drie onvoldoendes, ondanks zijn – volgens menigeen – matige optredens. Nu blijkt dat hij meestal zijn tegenstander wel aardig in z’n zak had, maar in drie wedstrijden echt compleet door het ijs zakte. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in onder andere het laagste cijfer dat dit seizoen gegeven is: een 2,5 tegen PEC Zwolle.

Wat verder opvalt…
Buiten de opvallend brede middenmoot (zeven spelers met een 6,3, 6,4 of 6,5), vallen er enkele dingen op. Anco Jansen (6,7), die plots mocht vertrekken, scoorde in de eerste drie wedstrijden van het seizoen bijzonder degelijke scores. Er is natuurlijk geen enkele garantie dat hij geen terugval in vorm zou hebben gehad, maar de vele uitspraken dat hij gemist wordt in het huidige team lijken niet geheel op verzinsels gebaseerd.

Een andere speler die vorig jaar bijzonder belangrijk was in de play-offs om promotie is Mitchel Paulissen. Hem vinden we echter met een 5,7 onderaan de lijst terug. In de weinige wedstrijden waarin hij lang genoeg in actie mocht komen, wist hij niet te overtuigen. Twee van de zes potjes resulteerden in een onvoldoende en dat is duidelijk te veel. Heeft hij meer vertrouwen nodig of is het niveau van de Eredivisie vooralsnog gewoon te veel gevraagd? Misschien gaan we het eigen product in de tweede seizoenshelft meer in actie zien.

De lijst
De uiteindelijke lijst is als volgt:

Ngombo – 7,0

 1. Noor – 6,8
 2. Juric – 6,7

Jansen – 6,7

 1. Gyasi – 6,5
 2. Van Leer – 6,5
 3. Swinkels – 6,4

Rutjes – 6,4

 1. Van Hyfte – 6,4
 2. Griffiths – 6,4
 3. Faik – 6,4
 4. Van Peppen – 6,3

Biemans – 6,3
Werker – 6,1

 1. Dijkhuizen – 6,0

De Silva – 6,0

 1. Sankoh – 5,9

Monteyne – 5,7
Paulissen – 5,7
Boakye – 5,3
Van Son – 5,3

Bent u het eens met deze beoordelingen? Reageer op dit artikel! Uiteraard zal ook in de tweede seizoenshelft na elke wedstrijd een nabeschouwing verschijnen, met de bijbehorende beoordelingen!

Foto: Pro Shots

Comments (5)

 1. Mag wel wat meer variatie in de beoordelingen laagste punt een 5.3, hoogste een 7. Mijn beoordeling zou er als volgt uit zien:
  Ngombo – 6
  Noor – 7,5
  Juric – 7
  Jansen – 8
  Gyasi – 8
  Van Leer – 7
  Swinkels – 6
  Rutjes – 7
  Van Hyfte – 7
  Griffiths – 5.5
  Faik – 6.8
  Van Peppen – 6
  Biemans – 5.5
  Werker – 5
  Dijkhuizen – 5
  De Silva – 5.5
  Sankoh – 4
  Monteyne – 5
  Paulissen – 6
  Boakye – 4
  Van Son – 3.5

Comments are closed.