Transfertalk: Wat kunnen we in januari verwachten?

Enkele dagen werd het nieuwe jaar ingeluid, en daarmee werd ook officieel de winter-transferperiode geopend. Bij Roda JC vertrokken Gibril Sankoh (naar China) en Richmond Boakye (contract ontbonden) en werd Heerenveen-verdediger Jordy Buijs als versterking aangetrokken. Welke transferactiviteiten kunnen we nog in januari verwachten? Roda JC Live zet één en ander op een rijtje.

Iedere ploeg komt liever sterker dan zwakker uit de winterstop, dat geldt vanzelfsprekend ook voor Roda JC. De Koempelclub beschikt desondanks niet over veel financiële ruimte om de selectie van een kwaliteitsinjectie te voorzien, maar zal in de komende dagen en weken toch haar slag proberen te slaan op de transfermarkt. Hoewel al het onderstaande slechts speculaties betreft, gaan we proberen om een beeld te schetsen van de mogelijke mutaties in de spelersgroep van Darije Kalezic.

Vertrekkers?

Hoe serieus is bijvoorbeeld de interesse in Edwin Gyasi? De flankspeler, die dit seizoen bij vlagen de uitblinker in de geel-zwarte formatie is, zou immers gevolgd worden door het gerespecteerde Italiaanse SSC Napoli. We zien het al voor ons, de pijlsnelle vleugelflitser als backup in een voorhoede met Gonzalo Higuaín, José Callejón en Dries Mertens. De Italianen zaten al meermaals bij Eredivisie-duels van Roda JC op de tribune, wisten diverse Napoli-watchers te melden. Roda zou een transfervergoeding van ten minste één miljoen euro verlangen voor Gyasi, die ook al langere tijd in de picture staat bij VfB Stuttgart. Met het aantrekken van voormalig Dortmund-speler Kevin Grosskreutz haalden die Schwaben desondanks al een gewenste versterking voor de vleugelposities binnen.

Van de ene flankaanvaller gaan we naar de volgende. Het zal sommigen van jullie wellicht ontgaan zijn dat Nayib Lagouireh ook nog bij Roda JC onder contract staat. Na een hoop blessures is de Belg namelijk volledig uit beeld verdwenen en maakte hij nog geen deel uit van de wedstrijdselectie van het eerste elftal, maar speelde hij zijn duels voor Jong Roda JC. De clubleiding gaf in de zomerse transferperiode al aan dat Lagouireh op zoek mocht naar een nieuwe werkgever, maar tot een overgang kwam het dus nog niet. Het lijkt echter aannemelijk dat we afscheid gaan nemen van de voormalig speler van FC Eindhoven, wil hij zijn carrière nieuw leven gaan inblazen.

Het contract van Lagouireh loopt komende zomer af, zoals dat ook geldt voor nog 15 andere spelers. De clubleiding heeft natuurlijk nog een paar maanden de tijd om deze aflopende verbintenissen te verlengen, en zal dat vermoedelijk ook gaan doen bij een aantal spelers. Spelers die volgens deze situatie in de komende zomer transfervrij zouden zijn, zijn onder meer Tomi Juric, Rostyn Griffiths, Farshad Noor, Hicham Faik, Henk Dijkhuizen en nieuwkomer Jordy Buijs. Bij enkele spelers beschikt Roda JC over een optie om het contract automatisch te verlengen (Noor, Juric en Griffiths), maar dat is dus niet het geval bij Hicham Faik. De jonge middenvelder werd met name in de eerste periode van de competitie geprezen om zijn spel en lijkt de potentie te hebben om op termijn bij een ploeg uit de sub(top) aan de slag te kunnen. Omdat het nog wel een aantal maanden zal duren totdat de Kerkradenaren weten of zij zich handhaven in de Eredivisie, zal Faik waarschijnlijk niet snel een nieuw contract tekenen in Kerkrade. Mocht zich de situatie voordoen dat er een ploeg uit het linkerijtje, pak ‘m beet PEC Zwolle of FC Groningen, in deze transferperiode aanklopt voor Faik, zou Roda de situatie kunnen aangrijpen om nog een bedrag te verdienen aan de linkspoot.

Hicham Faik in actie tegen PSV (Pro Shots)
Hicham Faik in actie tegen PSV (Pro Shots)

Verhuurde spelers

De beide aanvallers Santiago Palacios en Rigino Cicilia spelen dit seizoen op huurbasis voor clubs in de Jupiler League, respectievelijk MVV Maastricht en RKC Waalwijk. Zij vonden allebei al meermaals het net voor hun tijdelijke werkgever, maar Roda zal hen in de winterstop niet terughalen naar het Parkstad Limburg Stadion; zij maken het seizoen af in Mestreech en Wolluk. Mogelijkerwijs komen de talenten Jorrit Smeets en Brian Jacobs, die meetrainen met de selectie van Kalezic maar normaliter niet in aanmerking komen voor de wedstrijdselectie, nog in aanmerking voor een verhuurperiode tot het eind van het seizoen.

Aanwinsten?

Technisch Directeur Ton Caanen erkent maandagavond tegenover L1 dat de clubleiding van Roda JC op dit moment in gesprek is met potentiële versterkingen. Caanen wilde voor de camera niet toelichten voor welke posities men op zoek is naar nieuwelingen, laat staan om welke spelers het gaat. Intern bespreekt men de prioriteiten uiteraard wel, maar die worden verborgen gehouden voor de buitenwacht.

Wat ons betreft laten bepaalde zaken zich wel raden. Het is immers duidelijk dat een gebrek aan scorend vermogen het grootste manco van Roda was in de eerste seizoenshelft; alleen Tomi Juric en Tom van Hyfte bleken écht in staat om een doelpunt te maken. Door het wegvallen van Richmond Boakye lijkt een tweede spits dan ook prioriteit te zijn voor de Kerkradenaren; een speler die in staat is om een bal vast te houden, bij voorkeur sterk is in de omschakeling en bovenal voor doelpunten kan zorgen. Daarnaast zullen de Limburgers graag een speler aan de selectie willen toevoegen die als linker- of rechtermiddenvelder uit de voeten kan. Mede door de blessure van Farshad Noor en het tegenvallend presteren van Jens van Son was er voor Kalezic amper een Eredivisiewaardig alternatief voor die positie voorhanden. Daarnaast zal men natuurlijk proberen om bij een uitgaande transfer voor een waardige vervanger te zorgen.

TottenhamDe slotvraag is dan natuurlijk: waar moeten deze versterkingen vandaan komen? Allereerst komen we dan bij Tottenham Hotspur terecht. Caanen heeft er geen geheim van gemaakt dat hij probeert om talenten van de Spurs op huurbasis naar Kerkrade te krijgen en het lijkt dan ook wel een zekerheidje dat er iets vanuit Londen ingevlogen zal worden. Daarnaast moeten we denken aan spelers die bij hun huidige (Nederlandse) werkgever buiten de boot vallen, maar wel direct inzetbaar zijn in het Parkstad Limburg Stadion; Jordy Buijs is daar een uitstekend voorbeeld van. Bovendien kan het scoutingsnetwerk in België wellicht nog iets interessants opleveren. Geld voor serieuze transfersommen is er desondanks niet.

Header: Roda JC Kerkrade

Comments (3)

Comments are closed.